«Тролейбусна мрія» бурмистра Марцінківа

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підписав Угоду про підготовку кредитного фінансування проекту «Оновлення тролейбусного парку м. Івано-Франківська» з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку. Місто планує взяти у борг 8 млн. євро, на які купить 40 нових тролейбусів. Загалом ЄБРР готовий надати 100 млн. євро кредитних коштів українським містам на оновлення муніципального транспорту, і чимало міст за цю можливість ухопилося. Але угода з ЄБРР, яка дуже вигідна нинішній івано-франківській владі, тягне за собою для міста низку ризиків.

 

 

Зі слів старшого банкіра ЄБРР Дениса Гайового, Івано-Франківськ зможе отримати кредит на 13 років, причому перші три роки — пільгові. Тобто сплата почнеться з четвертого року і триватиме 10 років. Ставка за кредитом наразі чітко не визначена, але вона буде коливатись в межах 4–7% річних залежно від кредитного рейтинґу міста. Крім того, місто може претендувати ще й на ґрантові кошти розміром 1,5 млн. євро.

 

Руслан Марцінків зазначив, що нові тролейбуси дозволять комунальному підприємству «Електроавтотранс» конкурувати на ринку громадського транспорту і «потихеньку витісняти приватних перевізників». «Комунальний транспорт — це є практика європейська. Тож зручний сучасний транспорт, який ми зможемо закупити за рахунок Європейського банку реконструкції та розвитку, є перспективою розвитку Івано-Франківська як європейського міста», — сказав Марцінків.

 

Новий директор КП «Електроавтотранс», «свободівець» Віталій Голутяк, який очолив підприємство щойно 1 серпня, заявив, що питання, чи треба брати кредит, не стоїть, адже місто та підприємство зацікавлені у цьому проекті. Водночас він визнав, що підприємство навряд чи зможе самостійно повернути кредитні кошти. «Комунальний транспорт в принципі неприбутковий. Але ми чекаємо збільшення пасажиропотоку і завдяки цьому плануємо збільшувати власні надходження», — пояснив він. А Руслан Марцінків запевнив, що з новими машинами комунальне підприємство зможе відвоювати свою частку на ринку, адже сьогодні лише 22% ринку належить «Електроавтотрансу».

 

Ще один представник ЄБРР зазначив, що кредит дозволить містові заощаджувати бюджетні кошти. З його слів, нові тролейбуси споживають на 30% менше електроенергії порівняно зі старими. Крім того, тролейбуси — це екологічний вид транспорту, завдяки якому неодмінно зменшиться кількість шкідливих викидів і поліпшиться якість життя франківців.

 

Руслан Марцінків підкреслив, що жити по-європейськи треба вже сьогодні, а не через 30 років, тому конче потрібен якісний ривок у сфері громадського транспорту. На переконання міського голови, саме проблема громадського транспорту є однією з найголовніших, що й показала передвиборча кампанія на місцевих виборах. Зазначимо, що тема транспорту і справді вплинула на перебіг кампанії, в межах якої реальні шанси на перемогу мали одразу чотири кандидати. Руслан Марцінків пообіцяв забезпечити безкоштовний проїзд для школярів у громадському транспорті, і це додало йому кілька відсотків голосів, які у підсумку виявились вирішальними.

 

Отже, з усього сказаного вимальовується ідеальна картинка про європейського бурмистра, який забезпечить своїх виборців європейським транспортом. Однак «диявол криється у деталях». «Z» поцікавився в міського уряду, якою буде економічна модель повернення кредитних коштів. Відповідь така: угода є попередньою, і на це запитання шукатимуть відповідь у процесі розробки техніко-економічного обґрунтування. Зазначимо, що «Електроавтотранс» завершив 2015 рік зі збитками на суму 6 мільйонів гривень. У 2016 році місто вирішило виділити 23 мільйони гривень на компенсацію проїзду пільгових категорій населення (у попередні роки компенсація надавалась з державного бюджету, але Кабінет Міністрів відмовився від цих зобов'язань в процесі бюджетних змін).

 

До речі, ґрантові кошти, які банк залучатиме для Івано-Франківська, витратять тільки на підготування проекту. «Банк намагатиметься мобілізувати ґрантові кошти для технічної співпраці під управлінням Банку, за умови схвалення керівництвом Банку, для цілей підготовки та здійснення проекту», — йдеться у проекті угоди, яку надали нам у міськвиконкомі. Тож 1,5 млн. євро ґранту мають спрямувати на розробку документації. Добре, якщо це буде справді ґрант і місто не витрачатиме власні кошти бодай на ці потреби.

 

Найбільшим ризиком кредиту є те, що він видаватиметься в іноземній валюті (євро). Чимало українців досі переживають шок від того, що отримані в іноземній валюті кредити за курсом 5 до 1 нині доводиться повертати за курсом 24 до 1. Здавалося б, цей досвід мав би навчити і чиновників. Але, як виглядає, міську владу ці ризики не надто турбують. На запитання, що планують робити у разі ще більшого знецінення національної валюти, — чіткої відповіді не пролунало. Віталій Голутяк зазначив, що курс гривні до євро не може передбачити ніхто, але оновлювати тролейбуси все одно треба. Денис Гайовий погодився, що девальвація може створити труднощі з поверненням кредиту, але той факт, що кредит розтягнутий на 10 років, має ці ризики зменшити.

 

Загалом, оцінюючи перспективи проекту, варто з'ясувати «ціну питання». Влада не надала відповідних розрахунків, тому ми скористалися звичайним кредитним калькулятором на сайті одного з комерційних банків. За цими підрахунками місто протягом десяти років витрачатиме щороку 1 мільйон євро на покриття кредиту. Якщо додати кошти, які місто вже сьогодні виділяє на компенсацію проїзду пільговиків, вартість утримання «Єлектроавтотрансу» наблизиться до 60 мільйонів гривень на рік.

 

Коли заходить мова про ефективність комунального транспорту, влада заявляє, що у всьому світі він працює збитково і виживає завдяки дотаціям. Цими арґументами влада прикриває власну неспроможність заробляти кошти у сфері транспорту. На противагу цьому в місті працюють приватні перевізники, які мають прибуток, не отримуючи жодної копійки дотацій. Звісно, на роботу приватників є чимало нарікань щодо якості сервісу, однак економічна ефективність їхньої роботи помітно вища, ніж у комунальних колеґ.

 

Кредит ЄБРР на закупівлю тролейбусів не можна розглядати окремо від інших зобов'язань. Місто вже співпрацює з міжнародними інституціями у проектах водоканалу, теплокомуненерго, проектах НЕФКО з модернізації вуличного освітлення. Тобто кредитне навантаження на місто і його ключові комунальні підприємства вже є дуже великим. Попередній міський голова Віктор Анушкевичус виступав проти кредиту на модернізацію системи освітлення обсягом 8 мільйонів гривень, оскільки вважав, що місто й без того в боргах по вуха. Однак міська рада і тоді погодила кредит, і нинішній «тролейбусний», найпевніше, також схвалить.

 

Ґарантії на кредит має надати Івано-Франківська міська рада. За планами угоду мають підготувати до листопада 2016 року. Після того відбудеться тендер із закупівлі тролейбусів і вже навесні 2017 року новий транспорт може з'явитись на вулицях міста. Для міської влади ця угода має велике значення, адже дозволяє ефектно продемонструвати містянам результати діяльності чинної влади. Три роки пільгового користування кредитом дозволять цій владі «спочивати на лаврах» більш-менш спокійно. А от сплачувати рахунки доведеться вже наступній каденції.

 

 

18.08.2016