Віце-прем'єр певна, що Росія влаштувала провокації у Криму для зриву переговорних форматів.

 

Росія намагається переконати світ у неефективності "нормандського формату" переговорів і змусити західні країни зняти санкції.

 

Про це в ефірі "Громадського" заявила віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, коментуючи провокації РФ довкола Криму.

 

За її словами, протягом 2016 року Росія показує, що "мінський процес" неефективний саме через дії України. Зараз Кремль готовий вдаватися до провокацій, щоб досягти скасування санкцій до початку наступного року.

 

"Більшість країн продовжили санкції проти Росії. Це означає, що ця гра Путіна не вдалася. Тому Путін знову буде зараз шукати, як викрутити ситуацію навколо невиконання Мінську ним і, знову ж таки, представити провокацію і брехню в Криму як те, що це Україна порушила будь-які домовленості. В такий спосіб він хоче вийти «білими-пухнастими» з нормандського формату", – вважає Климпуш-Цинцадзе.

 

Віце-прем’єр також упевнена, що ОБСЄ та ООН мають розмістити моніторингові місії в Криму. "Нам надзвичайно важливо те, щоб міжнародні організації були присутні на місцях. І хотілося б більш цілісної і однозначної підтримки наших закордонних партнерів, щоб ці місії були надіслані. І щоб тільки на основі цієї інформації міжнародні лідери робили свої висновки", – наголосила Климпуш-Цинцадзе.

 

За її словами, на понеділок плануються телефонні переговори президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Вони будуть обговорювати загострення ситуації в Криму та заяви президента РФ Владіміра Путіна.

 

"Ми поки що не бачили жодної різкої реакції з боку лідерів Європи та США по заяві Путіна щодо непотрібності "нормандського формату". Будемо сподіватися, що після переговорів Порошенка із Меркель та Олланда будуть заяви щодо неприпустимості виходу із "нормандського формату". Будемо очікувати", – сподівається Климпуш-Цинцадзе.

 

15.08.2016