Галицькі ВНЗ у сотні кращих

Львівський національний університет імені Івана Франка та НУ «Львівська політехніка» — одразу два львівські ВНЗ увійшли до трійки найпопулярніших серед абітурієнтів цього року. Вони ж таки у десятці кращих за цілим комплексом критеріїв, за якими уклали цьогорічний Консолідований рейтинґ вищих навчальних закладів країни.

 

Львівська політехніка: старе і добре

 

Улюбленці абітурієнтів

 

Студентами цього року прагнули стати понад 580 тисяч вступників, які подали до вищих навчальних закладів понад 2 мільйони 11 тисяч заяв. У Міністерстві освіти і науки зазначають, що попри зменшення кількості випускників шкіл, це майже на 200 тисяч більше, ніж торік.

 

Десятку лідерів ВНЗ за популярністю серед абітурієнтів очолюють КНУ ім Т.Шевченка (62 тис 490 заяв). Другим йде Львівський національний університет ім І.Франка (56 тис 622 заяви), третім — НУ «Львівська політехніка» (54 тис 599 заяв), за ним — НТУУ «Київський політехнічний інститут» (47 тис 664 заяв) та Київський національний торговельно-економічний університет  (40 тис 206 заяв). Львівським вишам абітурієнти віддають перевагу вже другий рік поспіль. Експерти пов'язують це з ситуацією у країні та великою міґрацією людей — тобто з війною, себто з безпекою.

 

Закривають десятку найпопулярніших ВНЗ Національний авіаційний університет (34 тис 246 заяв), Дніпропетровський національний університет ім О.Гончара (33 тис 415 заяв), Чернівецький НУ ім Юрія Федьковича (32 тис 991 заява), Харківський НУ ім В.Н. Каразіна (29 тис 175 заяв), на десятому місці — ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (27тис 462 заяви).

 

«За попередніми даними із року в рік залишаються популярними одні й ті самі спеціальності: філологія, менеджмент, економіка та право. До речі, останні декілька років за кількостю поданих заяв в топ також входять комп'ютерні науки», — розповіла заступниця міністра освіти України Інна Совсун.

 

Водночас, якщо оцінювати рейтинґ університетів за тим, котрі з них вибирали абітурієнти з найвищими конкурсними балами, ситуація виглядає трохи інакше. На першому місці тут НУ «Львівська Політехніка», яка за кількістю поданих заяв третя, лідер попереднього рейтинґу, КНУ ім. Тараса Шевченка, на другому місці, а от ЛНУ ім. Івана Франка лише на шостому. Загалом перша двадцятка ВНЗ у цьому рейтинґу виглядає так:

ТОП-20 вишів, що отримали найбільшу кількість додаткових місць держзамовлення завдяки цьогорічній новації «місце йде за абітурієнтом». Більше половини рекордсменів — реґіональні виші

 

Такий рейтинґ став можливим завдяки цілковитій зміні у 2016 році підходу до формування державного замовлення. Цього року в Україні вперше місця державного замовлення розподіляли, керуючись тим, які ВНЗ обирали абітурієнти з найвищим конкурсним балом.

 

«Результати демонструють, що місця зосередились в сильніших університетах, а побоювання, що все держзамовлення сконцентруються тільки в Києві, були явно перебільшені. Зокрема, ми бачимо, що в ТОП-20 вишів за збільшенням місць держзамовлення, більше половини — це не київські виші. І основне, практика показала, що ця система піднімає прохідний бал і кращі абітурієнти отримують можливість навчатися в університетах», — підсумувала Інна Совсун.

 

Натомість координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радиш у коментарі «Z» зазначила:

«Дуже складно говорити про те, чим керуються абітурієнти, обираючи ВНЗ. Хтось робить раціональний вибір, керуючись репутацією університету та можливістю отримати добру освіту і хороше працевлаштування, але більшість, на мій погляд, роблять ірраціональний вибір. Вони хочуть здобути вищу освіту, і їм не дуже важливо, у якому навчальному закладі. Зазвичай це вступники з не дуже хорошими вступними балами, які хочуть потрапити на бюджет. Тому кількість поданих заяв не завжди можна розглядати як показник того, що ВНЗ є найкращим. Врешті, це і не означає, що абітурієнт принесе туди ориґінали документів. Тому краще вже говорити про кількість місць державного замовлення, які додали ВНЗ цього року».

 

Найкращі ВНЗ: галицькі серед лідерів

 

І поки експерти аналізують лідерів серед абітурієнтів, нещодавно з'явився також рейтинґ ВНЗ, які визнано найкращими у 2016 році. Сайт osvita.ua уклав Консолідований рейтинґ вишів України на підставі найбільш авторитетних серед експертів та засобів масової інформації національних та міжнародних рейтинґів вишів України: «Топ-200 Україна», Scopus та «Вебометрикс», кожен з яких використовує різні критерії оцінювання вищих навчальних закладів.

 

Підсумкова таблиця Консолідованого рейтинґу охоплює 269 вищих навчальних закладів — туди потрапили всі виші, що готують бакалаврів та маґістів, і є принаймні в одному із зазначених рейтинґів.

 

Цікаво, що результати Консолідованого рейтинґу таки досить суттєво різняться із рейтинґом популярності. Першу позицію, втім, незмінно займає КНУ ім. Т. Шевченка. А з-поміж вишів Галичини в першу сотню увійшли 12.

 

У першій десятці найкращих ВНЗ України з Галичини є лише два, і то львівські, причому вони зберегли свої торішні місця у рейтинґу. На п'ятому місці — ЛНУ ім. І. Франка, а на шостому — НУ «Львівська Політехніка».

 

До двадцятки найкращих потрапляє Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (16-те місце в рейтинґу).

Далі, 26-те – 27-ме місце закріпилось за Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя,

28-ме місце — за Тернопільським національним технічним університетом,

на 29-му місці — Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького,

на 32-му місці — Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу,

на 39-му місці — Івано-Франківський національний медичний університет,

на 52-му місці — Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка,

на 58-му місці — Тернопільський державний медичний університет імені І. Горбачевського,

на 62-му місці — львівський Національний лісотехнічний університет,

а 89-те – 91-ше місце, зокрема, зайняв Львівський торговельно-економічний університет.

12.08.2016