Німці виступають за економічні санкції для несолідарних країн ЄУ.

Мова мовиться про можливе покарання тих країн-членів, які, отримуючи мільярдні кошти з бюджету Європейської Унії, не достатньо сумлінно співпрацюють з Брюсселем.

 

                             Александер Ламбсдорфф

 

Згідно з останніми статистичними даними Європейської Комісії, Німеччина є найбільшим платником в унійну скарбницю. 2015 року Берлін заплатив на 14,3 мільярда євро більше, ніж отримав з усіх брюссельських фондів. Водночас, наприклад, Польща отримала на 9,4 мільярда більше, ніж заплатила. Відчутний економічний хосен з членства в Унії отримали також: Чехія (5,7 млрд євро), Румунія (5,2 млрд), Греція (4,9 млрд) і Угорщина (4,6 млрд). Основними ж донорами коштів для ЄУ, окрім Німеччини, є Велика Британія (11,5 млрд), Франція (5,5 млрд), Нідерланди (3,7 млрд) й Італія (2,8 млрд). При тім Єврокомісія виходить з того, що після Brexit на плечі решти донорів ляже ще більше фінансове навантаження.

 

На тлі цих показників депутати Європейського парламенту від Німеччини вимагають здійснити реформи. «Виплати країнам, які не дотримуються європейського права, або державам, які недостатньо співпрацюють у сфері прийому і реєстрації біженців, повинні бути скорочені», – заявила голова комітету з бюджетного контролю в Європарламенті Інґе Ґресслі (Inge Grässle) у коментарі для німецького видання Die Welt в середу, 10 серпня.

 

Заступник голови Європарламенту, член німецької ліберальної Вільної демократичної партії Александер Ламбсдорфф (Alexander Graf Lambsdorff) також підтримав цей підхід. «Уряд ФРН під час планової перевірки бюджету Євроунії восени має забезпечити солідарну поведінку і пошанівок до європейських цінностей від країн-одержувачів, таких як Польща і Угорщина», – заявив він, підкресливши, що на країни-члени ЄУ, котрі іґнорують співпрацю, необхідно чинити фінансовий тиск.

10.08.2016