Активісти просять СБУ відреагувати на заяву журналістки про «польський Львів».

 

Етнічна полька, яка проживає у Львові, Марія Пиж-Пакош заявила на польському телебаченні, що у Львові притісняють поляків, а Україна не має ідентичності. Оцінку заявам журналістки, які розпалюють національну ворожнечу, має дати СБУ.з таким зверненням до правоохоронців звернулись львівські активісти, передає Львівський портал.

 

«Хочу звернути Вашу увагу на те, що українська журналістка польського походження Марія Пиж-Пакош, яка проживає у місті Львові, заявила в інтерв’ю польському порталу wMeritum.pl, що: «Львів був і буде польським містом».

 

Враховуючи сказане, прошу Вас звернути увагу на цю проблему та надати відповідь, чи не вбачає Служба безпеки України у виступі даної громадянки зазіхання на територіальну цілісність і розпалювання міжнаціональної ворожнечі?» – йдеться у зверненні.

 

Під зверненням до СБУ підписалися голова ГО «Економічний бойкотний рух» Олег Радик та Координатор ГО «Самооборони Львівського Євромайдану», депутат ЛМР Любомир Босаневич.

 

Марія Пиж-Пакош нещодавно заявила, що «тішиться що в Польщі зростає мода на польський патріотизм, польський одяг та повстанські пісні…»

 

«Якщо пам’ять про власних героїв, пам’ять про повстанців, які чимало зробили для свого народу це називається фашизмом, тоді так ми є фашистами… Якщо люди сприймають патріотизм за фашизм то дуже шкода, адже в їхній голові хибне уявлення, або вони так виховані», – прокоментувала вона сплеск патріотизму у Польщі.

 

Водночас журналістка не розділяє аналогічний патріотизм в Україні, зокрема, у рідному для неї Львові. Згадуючи історичну багатокультурність Львова, називає його польським містом, у якому сьогодні притісняють поляків та заявляє, що Україна не має ідентичності і шанує «не тих» героїв.

 

«Сьогодні у Львові притісняють поляків… Маємо пам’ятник Степану Бандері у Львові, бюст Шухевича на одній із львівських шкіл, що для нас є образливим та зроблено для того, аби ми не пам’ятали, де живемо… Якщо Бандера для них герой, то що можна говорити про Волинську трагедію… Син Шухевича у Раді добивається того, аби визнати ОУН-УПА за героїв. На цьому Україна збудувала собі ідентичність… Вигодували ми собі ворога за східним кордоном…», – заявила у студії Марія Пиж-Пакош.

 

«Все чудово у Львові доки ти не зачіпаєш тему історії, ОУН-УПА, які «мордували» людей та польський Львів», – додала вона.

08.08.2016