З любов'ю до поганих фільмів

 

Як не дивно, до типових фанатів малобюджетних жахів та інших фільмів-треш не належать представники неосвіченого прекаріату – зовсім навпаки. Виявилося, що дешеве кіно особливо охоче переглядають ті, в кого освіта вища, ніж середня, й ті, хто цікавиться культурою. На це вказують результати нещодавнього дослідження німецьких учених. Їм вдалося підтвердити принаймні одне упередження: передусім чоловіки отримують задоволення від трешу.




 

 

Фільми-треш неспроста названі англійським словом «сміття»: зазвичай, вони зроблені по-аматорськи, мають мізерний бюджет й не відповідають мейнстрімові. Типовими для цього жанру є малобюджетні фільми жахів.

 

«Летить акула, голосні крики, бризки крові – це типові інгредієнти несподіваного треш-хіта «Акулине торнадо» (Sharknado)», – пояснює Кейван Заркош (Keyvan Sarkhosh) з Інституту емпіричної естетики імені Макса Планка у Франкфурті. – Попри те, цей фільм має чотири частини та багато фанів, тоді низькосортне кіно взагалі пережило бум».

 

На перший погляд, парадоксально, що хтось свідомо дивиться погані, непослідовні й часто тривожні фільми. Що живить таке кіно, і хто його переглядає? Аби добратися до суті питання, науковці опитали любителів трешу в межах дотепер наймасштабнішого дослідження на цю тему.

 

Виявилося, що принаймні одне упередження відповідає дійсності: майже 90 % фанатів фільмів-треш – чоловіки. Та вони не належать до неосвіченого прекаріату – навпаки. «Ми маємо справу з глядачами, освіченими вище середнього рівня», – розповідає Заркош.

 

Тобто, низькопробні фільми є гоббі для добре освічених людей, що мають багатогранні культурні інтереси. «Вони цікавляться широким спектром мистецьких і медійних форм поза традиційними межами високої та популярної культури», – інформують науковці. Очевидно, той, хто дивиться поганенькі фільми, робить це не через брак альтернативного інтересу – заразом він часто полюбляє й амбітне кіно арт-хауз.

 

Глядачі трешу усвідомлюють погану якість цих творів. «Дешевизна» або «кінематографічне сміття» – на думку піддослідних, ці слова найкраще пасували б для опису фільмів цього жанру. Попри те, у них вбачають певну форму позитивного спілкування.

 

«Передусім, для ентузіастів-кінематографістів треш є цікавою та бажаною різноманітністю у потоці мейнстріму», – каже Заркош. По-справжньому серйозно фани треш не сприймають: вони ставляться до нього радше іронічно. А переглядаючи фільми з іронічної дистанції, від них можна отримати задоволення – вони сприяють спілкуванню та справляють комічне враження. Також дешеві стрічки надають чимало матеріалу для обговорення.

 

Дослідження засвідчило, що чимало любителів трешу є активними на онлайн-форумах та блогах, де жваво обговорюють свій кіно-досвід. «Деякі типові уявлення, які пов’язують з культовими фільмами, до трешового кіно не підходять, проте ми можемо продемонструвати, що активне обговорення цих фільмів великою мірою сприяє отриманню насолоди від їхнього перегляду», – каже Заркош.

 

 

Aus Lust am filmischen Müll 

Scinexx.de, 05/08/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

 

 

07.08.2016