Луценко заявив, що НАБУ не буде недоторканним.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про те, що слідча група ГПУ приходила на обшук до будівлі Національного антикорупційного бюро України із попередженням: у четвер увечері генпрокурор особисто контактував із директором НАБУ й інформував про слідчі дії.

 

Про це Луценко заявив на брифінгу, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

 

Генпрокурор запевняє, що розглядає спільну діяльність разом із керівництвом НАБУ "як союзницьку роботу" із недопущення порушень закону в будь-якому його прояві, в тому числі і працівниками будь-якого правоохоронного органу.

 

Луценко повідомив: триває перевірка інформації Служби безпеки України про незаконне прослуховування телефону одного із громадян, який не є фігурантом кримінального провадження НАБУ.

 

"Для того, щоб встановити обставини цього незаконного прослуховування і відповідальність працівників чи то СБУ, чи то НАБУ (бюро не має права здійснювати прослуховування автономно, тож провадить цю процедуру за посередництва Служби безпеки, – "Z") за незаконне прослуховування телефону громадянина, що порушує його конституційні права, сьогодні за санкцією суду представники слідства Генпрокуратури прийшли до Національного антикорупційного бюро", – зазначив генеральний прокурор.

 

"Після остаточного аналізу документів ми зробимо висновок, хто з працівників, якого правоохоронного органу, причетні до незаконного прослуховування телефону громадянина, що не є фігурантом законного слідства НАБУ... Це недопустимо в демократичній країні, хтось за це має відповісти. Але недоторканних для перевірки органів в цій країні бути не може", – зазначив Луценко.

 

Що ж до НАБУ, то прес-служба бюро уточнила: йдеться про прослуховування фіґурантів у кримінальній справі, котра стосується саме підлеглих Юрія Луценка. Провадження відкрили за фактом розкрадання цукру зі складів державної спеціалізованої бюджетної установи "Аграрний фонд" у Черкаській області загальною вартістю понад 300 млн. грн. "Ключовим підозрюваним у даному провадженні є заступник прокурора Київської обл. Олександр Колесник, затриманий детективами НАБУ 18 травня 2016 року і взятий під варту за рішенням суду 20 травня 2016 року за підозрою у скоєнні правопорушення за ч.2 ст. 364 КК України ("Зловживання владою або службовим становищем")", – повідомила прес-служба НАБУ.

 

Бюро обіцяє вживати заходів для відпору можливим слідчим діям. "Ухвалу [суду з санкцією на обшук], як і сам обшук Національне антикорупційне бюро вважає незаконною, і вживатиме усіх необхідних дій в межах чинного законодавства для захисту матеріалів досудових розслідувань та іншої важливої інформації від спроб незаконного вилучення. За умов виникнення прямої загрози блокування роботи НАБУ наявність власного підрозділу спеціальних операцій є гарантією збереження порядку, захисту даних та забезпечення стабільної роботи бюро", – підсумували в НАБУ.

 

05.08.2016