СБУ вилучила у «чорних археологів» архіви УПА.

 

Служба безпеки України у Чернівцях вилучила у "чорних археологів" великий за обсягом архів документів УПА, що були знайдені на території Тернопільської області.

 

Про це повідомляє видання "Молодий буковинець".

 

"Серед документів – понад 4 000 друкованих і рукописних документів. Одна з найбільших цінностей – кліше так званих грошових знаків періоду УПА – бофонів", – повідомив керівник обласного управління СБУ Руслан Сторожук.

 

Зі слів Сторожука, "чорні археологи" натрапили на цінний скарб на Тернопіллі, викопавши з чотириметрової глибини бідон, дощенту заповнений історичними документами. Чоловіки привезли ці матеріали до Чернівців, щоб продати, проте співробітники СБУ виявили цих осіб і переконали їх добровільно повернути матеріали державі.

 

СБУ передала документи для оцінки та аналізу історикам Чернівецького університету ім. Федьковича.

 

Як зазначив кандидат історичних наук ЧНУ Олег Суровцев, йдеться про документи повоєнного періоду, за 1945–1947 роки.

 

"Ці документи в основному не про бойову діяльність, не про військові дії проти радянської армії, а матеріали про соціальну, суспільно-політичну роботу, виховну і просвітницьку робота УПА з населенням. Є й аґітаційні матеріали про те, як треба виховувати дітей, є окремі звернення до вчителів, лікарів, студентів", – повідомив історик.

 

"Серед виявлених матеріалів – статистичні звіти, де описуються настрої населення. Є детальні описи голоду 1946–1947 років на території Тернопільщині. Є статичні дані щодо загиблих, померлих під час голоду. Окреме питання присвячене виборам в Радянській Україні. Є аґітація проти цих виборів. Роз'яснення для населення, що ці вибори – це фікція, що це вибори без вибору. Також багато матеріалів присвячено внутрішнім питанням і проблемам, які існували в УПА", – додав Суровцев.

 

02.08.2016