Пєсков обурений витоком інформації про потенційного посла в Україні.

 

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не оголошував кандидатуру нового посла в Україні Михайла Бабича до отримання агреману, а витік відбувся через ЗМІ.

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

"Мені не відомо про будь-які інші кандидатури, поки що питання перебуває на стадії виконання необхідних дипломатичних процедур, поки що чогось нового ми повідомити не можемо", – сказав Пєсков.

 

"Ця кандидатура не була оприлюднена Кремлем. Якщо ви звернете увагу, Кремль не оприлюднював цю кандидатуру, відповідно до наших процедур, ця кандидатура розглядалася в профільних комітетах Думи і Ради Федерації. А якщо бути точним, то через якісь свої джерела агентство РБК назвало цю кандидатуру – ні підтвердження, ні спростування з нашого боку не було", – додав він.

 

Відповідаючи на питання, які дії будуть, якщо Україна не погодить Бабича як нового посла РФ, він сказав: "Існує дипломатичний протокол. Це суверенне право однієї сторони запропонувати кандидатуру посла, це, безумовно, суверенне право іншої сторони не погодитись з кандидатурою посла". За його словами, далі за процедурою можливі альтернативні пропозиції. "Це міжнародна практика дипломатичних відносин", – сказав Пєсков.

 

Натомість редактор видання "Європейська правда" Сергій Сидоренко вважає, що Москва свідомо дала витік інформації у мас-медіа.

 

"Запит на агреман завжди подається непублічно. Я не згадаю жодного випадку, коли про подання запиту публічно та офіційно повідомляли в перший день, як це зробив Пєсков. Думаю, не помилюсь, що це - світовий прецедент. Або один з небагатьох прецедентів. І це важливо. Бо це означає, що російське подання не має на меті, щоб подану кандидатуру затвердили в Києві. Мета інша. Зокрема - показово порушити процедуру. Публічно проголосити прізвище", – написав Сидоренко на своїй сторінці у Facebook.

 

На думку оглядача, мета Москви "саме в тому, щоби Київ не прийняв такого посла". "У Москві зараз мріють, щоби Київ так само публічно відмовив у агремані. Тобто щоби була публічна конфронтація - тоді вони отримають підставу говорити: мовляв, "бачите, ну як з такими працювати?" – вважає Сидоренко.

 

01.08.2016