Виведенням "чорної роти" з Києва опікувався лідер "афганців".

 

Керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що особою, котра сприяла втечі з Києва "чорної роти" після розстрілів на Інститутській, а пізніше займалася хованням зброї, був один із лідерів організації "Ніхто крім нас".

 

Про це Горбатюк сказав у інтерв'ю виданню LB.ua.

 

"Я не можу називати прізвище, можу сказати, що підозру дійсно оголошено особі з керівництва цього ГО – “Ніхто крім нас”, – заявив Горбатюк (відзначимо, структура, котра також є відомою за абревіатурою "НКН", була створена для соціального захисту воїнів-афганців).

 

Ця особа наразі перебуває на волі, до неї не застосовували арешту. "Йому повідомили про підозру у приховуванні злочину, це стаття 396 Кримінального кодексу, санкції якої передбачають позбавлення волі до 3 років, тобто, це не тяжкий злочин, середньої тяжкості. Кримінальний кодекс не передбачає у такому випадку арешт як запобіжний захід", – пояснив Горбатюк.

 

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко днями заявив, що втечею "беркутівців" і приховуванням зброї займався учасник Революції гідності. "На жаль [...] сам він був разом з нами на Майдані", – заявив Луценко.

 

Утім, Горбатюк не підтверджує інформації про те, що підозрюваний був "майданівцем". "Ми не говоримо про те, що саме ця особа була активістом Майдану, говоримо про те, що він з керівництва ГО", – уточнив керівник департаменту.

 

За інформацією LB.ua, ідеться про безпосереднього лідера ВГО "Ніхто крім нас" Олександра Ковальова.

 

У соцмережах можна знайти нотатки, де він скептично відгукується про Революції гідності. Зокрема, 5 грудня 2013 року – через кілька днів після першої велелюдної акції Майдану й побоїща на Банковій – Ковальов писав у Facebook, що "афганці" не ухвалювали рішення про підтримку революції.

 

27.07.2016