МЗС закликало світову спільноту натиснути на РФ через її спробу загострити війну на Донбасі.

 

Міністерство закордонних справ висловило глибоке занепокоєння різким загостренням безпекової ситуації в зоні проведення антитерористичної операції.

 

Про це йдеться у заяві МЗС.

 

Лише протягом 22-24 липня бойовики за підтримки Російської Федерації 189 разів обстрілювали позиції Збройних cил України. При цім проросійські сили продовжують "демонстративно і зухвало" використовувати озброєння, "яке давно мало бути відведене від лінії розмежування згідно з мінськими домовленостями".

 

"Цілеспрямована ескалація безпекової ситуації відбувається на тлі масованого постачання Російською Федерацією військової техніки, озброєння і боєприпасів, направлення на Донбас нових найманців і кадрових військовослужбовців російської армії", – ідеться у заяві МЗС.

 

Згідно з офіційними даними, з початку липня через неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону з боку РФ перетнуло 19 залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою. Росія "експортувала" 19 танків Т-72, 3 реактивні системи залпового вогню "Град", 2 самохідні артилерійські установки, 11 БТР та БМП. Також у МЗС кажуть про в'їзд в Україну щонайменше 9 автоколон із РФ: 44 вантажівки з боєприпасами, 34 автозаправники, 77 одиниць автомобільної техніки.

 

"Цілком очевидно, що теза про начебто «внутрішньоукраїнський» характер конфлікту на Донбасі, яку офіційна Москва активно намагається нав’язати світовому співтовариству, є лише спробою Російської Федерації у будь-який спосіб відвернути увагу від своєї справжньої ролі як організатора, безпосереднього учасника і сторони цього конфлікту", – наголошують у МЗС.

 

Зовнішньополітичне відомство обурене, що Росія на переговорах "намагається виконувати роль стороннього спостерігача та адвоката незаконних збройних формувань" замість того, щоб змусити їх повною мірою виконувати мінські домовленості.

 

"Змушені констатувати, що ватажки бойовиків у Донецьку і Луганську та їхні кремлівські куратори свідомо обрали шлях подальшої ескалації конфлікту замість його мирного врегулювання шляхом послідовної імплементації мінських домовленостей. Зрозуміло, що збройні провокації НЗФ вимагатимуть з боку Збройних Сил України рішучих заходів у відповідь для того, щоб змусити терористів відмовитися від планів силової ескалації конфлікту", – ідеться у заяві.

 

МЗС вимагає від РФ "як сторони мінських домовленостей" невідкладно забезпечити виконання своїх зобов’язань: вивести з території Донбасу військовиків, найманців та озброєння, припинити незаконні поставки зброї та військової техніки бойовикам, розблокувати роботу СММ ОБСЄ.

 

"Звертаємося до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з тим, щоб зупинити небезпечну ескалацію напруженості на Донбасі", – підсумовується у заяві.

 

26.07.2016