Поліція хоче створити базу цінних речей містян.

 

Поліція Тернопілля вирішила створити єдину базу цінних речей мешканців, адже відсутність інформації про них часто стає на перешкоді розкриттю злочинів, розповів керівник ГУ НП у Тернопільській області Олександр Богомол, передає Сорока.

 

Найчастіше, за словами Олександра Богомола, потерпають від зловмисників власники велосипедів, електроінструментів, відеореєстраторів, котлів та інших цінних речей.

 

«Злодії з кожним роком стають досвідченішим. Вони, збираючись на злочин, одягають рукавиці, від камер відеоспостереження ховаються за масками, взуття викидають. Ті мікрооб'єкти, які слідчі вилучають з місця події, інколи просто важко дослідити і встановити по них зловмисників. Важко визначити, коли ми знаходимо все-таки крадене, і самого власника товару.

 

Навіть, коли ми знаходимо схожі речі, ідентифікувати їх нереально. Власники не мають жодних документів, які б підтверджували, що це справді їхня річ», – каже правоохоронець.

 

Наприклад, пояснив він, з 50-ти викрадених цьогоріч велосипедів жоден потерпілий не зміг надати номер, що набитий на рамі. Така ж ситуація і з іншою технікою - люди викидають ґарантійні листки, коробки з даними про виріб або не переписують ідентифікаційні номери товару.

 

Відтак, правоохоронці пропонують мешканцям області надсилати інформацію про власні цінні речі на спеціально створену електронну адресу: nomerni_rechi@ukr.net.

 

У листі необхідно вказати номер товару, марку, модель, колір та інші особливі ознаки. За бажанням - ім'я та прізвище власника товару, а також можна надати фотографію речей.

 

Усю інформацію правоохоронці вноситимуть у спеціальну базу, яка буде закритою та конфіденційною. Таке нововведення, переконаний Олександр Богомол, допомагатиме слідчим у разі крадіжки оперативніше перевіряти ломбарди та точки, де продають чи скуповують чужий товар.

26.07.2016