Президент підписав закон про збільшення штрафів за водіння автами напідпитку.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції".

 

Згідно з законом, розмір штрафу щодо водіїв, котрі перебувають в алкогольному, наркотичному або іншому сп'янінні, збільшиться з 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 600 (10,2 тис. грн.). Якщо протягом двох років водій повторно скоїть порушення, розмір штрафу становитиме 1,2 тис. (20,4 тис. грн.) неоподатковуваних мінімумів з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. Якщо ж порушення скоєні двічі протягом року, то штраф становитиме 2,4 тис. мінімумів (40,8 тис. грн.), і він буде позбавлений права керувати транспортними засобами на термін 10 років.

 

Президент підписував закон у присутності голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе та керівника Патрульної поліції Олександра Фацевича. Петро Порошенко зазначив, що на дорогах гине ще більше українців, аніж у війні на Донбасі. "Кожна п'ята дорожньо-транспортна пригода у нас скоюється нетверезими водіями", – зазначив президент, за повідомленням відомчої прес-служби.

 

Порошенко підтримав збільшення штрафних санкцій аж до позбавлення водійських прав. "Є неприйнятним, коли знахабнілий мажор, викинувши пару тисяч з вікна, думає, що він може продовжити діяти, створюючи загрозу дорожній безпеці та безпеці в країні", – сказав президент.

 

Керівник Національної поліції Хатія Деканоідзе зазначила, що правоохоронці довго очікували на цей закон. "Це буде хорошим інструментом для превенції. Ми з’ясували, що кожен другий наш громадянин порушує правила дорожнього руху щодо швидкісного режиму – і багато інцидентів, коли виявляють п’яних за кермом, які не шкодують ні самі себе, ні інших", – зазначила пані Хатія.

 

25.07.2016