Активісти створюють віртуальний музей культурного життя Луганська довоєнних років.

 

Культурні активісти Івано-Франківська розпочали роботу над створенням віртуального музею культурного життя Луганська 2004-2013 років у рамках проекту «Luhansk’s Art & Facts – Збереження культурної спадщини Донбасу», інформує "Фіртка".

 

На віртуальній платформі музею зберігатимуться артефакти культурного і громадського життя Луганська у період між Помаранчевою революцією та Революцією гідності. 

 

«Воєнний конфлікт на Сході України став катастрофою для регіону та його культурного життя, яке активно формувалося в останнє десятиліття. Сучасне мистецтво та громадський активізм лиш починали бути помітними у просторі міста, але 2014 рік урвав цей процес.

 

 Для чого потрібен такий музей? По-перше, він врятує культурну спадщину Луганська від знищення та забуття, по-друге, спростує стереотипи про культурний нігілізм мешканців Сходу України. Культурне життя Луганська є здебільшого невідомим для сучасників, однак це зовсім не означає, що його не було, і віртуальний музей стане підтвердженням цьому», – кажуть автори ідеї.

 

Колекція матиме розділи про важливі події і місця Луганська, про культурних і громадських діячів, знакові мистецькі і громадські рухи, що діяли у 2004-2013 роки, а також оцифровані книги, картини, фотографії, які характеризують останнє передвоєнне десятиліття Луганська. 

 

«Понад мільйон людей в Україні втратили не лише рідні міста, але й власну ідентичність. Багато хто з мешканців Сходу України неохоче розповідає про своє походження, ховаючись від упередженого ставлення. Артефакти, які ми покажемо українському суспільству та міжнародній спільноті, проллють світло на інший бік життя Луганська, розкажуть про спроби активних спільнот вплинути на культурне життя міста й регіону, відстояти демократичні цінності та європейську ідентичність», – зазначає координатор проекту Ярослав Мінкін, голова правління Молодіжної організації СТАН, переміщеної до Івано-Франківська.

 

Проект є відкритим, тому участь у формуванні експозиції музею можуть взяти всі, хто має матеріали чи інформацію, що стосуються культурного та громадського життя Луганська 2004-2013 років.

 

Реалізовують проект Goethe-Institut Ukraine та Молодіжна організація СТАН за підтримки Міністерства іноземних справ Федеративної Республіки Німеччина та за консультативної підтримки музею Friedrichshain-Kreuzberg в Берліні.

 

 

25.07.2016