Польські депутати висловлюють територіальні претензії до України, – Володимир В'ятрович.

 

Під час обговорення у польському Сеймі проекту постанови про визнання Волинської трагедії геноцидом лунали заяви про хибність концепцій Єжи Ґедройця та про неможливість польської ідентичності без «східних кресів», розповів Володимир В'ятрович, передає Дивись.Інфо.

 

«Один з  моментів, який найбільш прикро вразив, – це заяви про хибність концепції Єжи Гедройца, одного з архітекторів польсько-українського порозуміння. Позиція частини польських політиків полягає в тому, що польська ідентичність неможлива без так званих східних кресів, тобто української території. Можна навіть сказати, що звучать територіальні претензії до України. Були навіть виступи щодо матеріальних претензій, повернення майна постраждалим під час конфлікту.

 

І найстрашніше – заяви, що нібито не існувало ніякого польсько-українського конфлікту, був тільки "геноцид" і одностороннє знищення українцями поляків. Ця теза абсолютно не відповідає дійсності і є відступом від історичної правди, а також перекреслює всі наші спільні здобутки останніх десятиліть», – зазначив Володимир В'ятрович.

 

Він розповів, що в документ була внесена лише одна правка: дату «геноциду» змінили з 1939–1945 на 1943–1945 роки. Історик вважає, що більше жодних правок не буде і саме в такому вигляді, як є зараз, постанову ухвалять завтра, 22 липня.

 

Володимир В'ятрович каже, що наслідки цього будуть гіркими.

 

«Один з найприкріших моментів – це встановлення 11 липня днем жертв "геноциду". Це означає, що щонайменше раз на рік, на жаль, за підтримки держави, у Польщі розкручуватиметься чергова хвиля антиукраїнської істерії. Це позначиться на антиукраїнських настроях у Польщі, що вже є. Цей крок суттєво ускладнить відносини між українцями і поляками, треба бути готовим до якоїсь реакції. У Верховній Раді підготований текст доволі гострої заяви про неприпустимість такої резолюції Сейму і вона має бути прийнята», – зазначив він.

21.07.2016