США домоглися арешту українця з найбільшого піратського сайту.

 

У Польщі затримали 30-річного харків'янина Артема Вауліна, котрого звинувачують у масштабному порушенні авторських прав через створення інтернет-ресурсу для нелегального обміну фільмами та іншим медіа-контентом. Збиток, що його інтернет-пірат завдав американській кіноіндустрії, становить понад $1 млрд.

 

Про це йдеться у повідомленні департаменту юстиції США.

 

Вауліна звинувачують у контролі за сайтом Kickass Torrents (або KAT) – комерційному інтернет-ресурсі, котрий, згідно з анотацією прокуратури США, дозволяє юзерам нелегально копіювати та поширювати мільйони захищених авторським правом художніх фільмів, відеоігор, телепрограм, музичних доріжок та іншого медіа-контенту. Сайт працює з 2008 року, наразі він має відвідуваність у 50 мільйонів юзерів щомісяця, і є 69-м за популярністю ресурсом у мережі Інтернет. Ціна KAT орієнтовно становить $54 млн.

 

Kickass Torrents мав широку мережу серверів по всьому світові, зокрема утримував сервери і в Чикаго. Саме за запитом суду з Чикаго і було затримано Вауліна.

 

"Артем Ваулін нелегально керував доступним по всьому світові піратським сайтом, котрий позбавив американську індустрію розваг більш ніж $1 млрд. прибутку", – заявив Пітер Едж, керівник розслідувань із внутрішньої безпеки Імміграційної і митної поліції США (U.S. Immigration and Customs Enforcement’s Homeland Security Investigations). Пан Едж зазначив, що США "продовжать агресивно притягати до відповідальності тих, хто збагачується на крадіжці творчих робіт американських артистів".

 

Заступник генерального прокурора Леслі Кардвелл заявила: "Його арешт у Польщі демонструє ще раз, що кібер-злочинці можуть тікати, та не зможуть сховатися від відповідальності".

 

США вимагатимуть екстрадиції Вауліна. Його також звинувачують у відмиванні грошей.

 

21.07.2016