WADA звинуватила міністра спорту Росії.

Світова антидопінгова аґенція вважає, що Віталій Мутко курирував маніпуляції з допінґ-пробами під час Олімпіади в Сочі 2014 року. Про це сказано в доповіді WADA, опублікованій в понеділок, 18 липня.

 

                                                   Річард Макларен

 

У документі, що містить 103 сторінки, викладені докази поширеного вживання допінґу російськими спортсменами, яке відбувається за підтримки держави. Передовсім докази стосуються зимових Олімпійських ігор в Сочі. Згідно з текстом доповіді, який представив канадський юрист і спортивний адвокат Річард Макларен на прес-конференції в Торонто, в московській антидопінґовій лабораторії роками зникали позитивні допінґ-проби російських спортсменів.

 

За словами доповідача, Міністерство спорту Росії за допомогою російської спецслужби ФСБ «керувало, контролювало і спостерігало за цим процесом».

 

Комісія під керівництвом Річарда Макларена перевірила свідчення колишнього глави московської антидопінґової лабораторії Григорія Родченкова, котрий стверджував, що спецслужби активно впливали на результати сочинської Олімпіади. За словами Родченкова, котрий емігрував до США, під час зимових Ігор під впливом допінґу перебували десятки російських спортсменів, серед них як мінімум 15 олімпійських медалістів.

 

Тепер питання про можливе усунення олімпійської збірної Росії від участі в літній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро буде вирішувати Міжнародний олімпійський комітет.

 

Президент Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков раніше в понеділок, 18 липня, звернувся з листом до голів МОК і WADA. У зверненні висловлено занепокоєння Москви з приводу заклику антидопінґових аґенцій США і Канади, підтриманих керівником Комісії атлетів WADA Беккі Скотт, не допустити олімпійську збірну Росії до участі в Іграх у Ріо. «Створюється враження, що все це є частиною добре спланованої і упередженої кампанії, спрямованої на усунення російських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро, незалежно від наявності будь-яких доказів, необхідних для прийняття такого безпрецедентного рішення. Що відбувається?», – обурювався Жуков.

18.07.2016