Вимирання видів стало глобальним

 

Більшість екосистем нашої планети вже не можуть упоратися з навантаженням. На 58% суші види зникають настільки швидко, що це стало глобальною тенденцією, інформують британські вчені. Тобто екосистема, що страждає, більше не може виконувати важливих функцій і завдань. Ігноруючи цю ситуацію, людство грає в «екологічну рулетку», зазначають науковці в журналі Science.




Функціональне біорізноманіття все ще під питанням, проте заразвже відомо, що ця планетарна межа вже перейдена в багатьох регіонах планети.

 


Незважаючи на те, що система Землі все ще міцна, її стійкість до навантажень має свої межі. Якщо їх переступити, система шукатиме нову рівновагу. Це може змінити середовище настільки, що воно стане менш приязним для людини.

 

З 2015 року науковці попереджають: у результаті антропогенного впливу можна перетнути 4 з 9 екологічних меж, зокрема це стосується кліматичних змін, видового розмаїття, землекористування та азотних і фосфорних циклів.

 

Тім Ньюболд (Tim Newbold) та його колеги з Університетського коледжу Лондона нещодавно дослідили, в якій мірі видове зникнення вже сягнуло за планетарні межі. Прийнято вважати, що глобальні границі навантаження на біорізноманіття перейдені там, де зникло 10% чисельності організмів та 20% видів. Попри те, чинники невизначеності цих меж залишаються доволі високими.

 

«Ми задалися питанням, скільки суші на Землі вже постраждало біотично», – розповідають Ньюболд і його колеги. Їхня розвідка стала першою, що настільки детально вирахувала утрату видів. Якщо вона надто висока, то постраждала екосистема більше не може виконувати важливих функцій, зокрема нарощувати біомасу, переробляти та знаходити нове застосування поживним речовинам тощо.

 

У процесі свого дослідження науковці оцінили 2 мільйонів 380 тисяч баз даних про розвиток та значення майже 40 тисяч видів, поширених у 19 тисячах куточків нашої планети. Всі дані отримали з бази даних PREDICTS (Projecting Responses of Ecological Diversity in Changing Terrestrial Systems, Проектування відповідей екологічного різноманітності земних систем, що змінюються) – проекту, в межах якого аналізують, як з часом змінюються біорізноманіття та видовий склад для різних біомів і територій на Землі.

 

Результат виявився несподіваним. «Ми визначили, що у великій частині світу біорізноманіття вже опустилося нижче за межу, встановлену екологами для нашої планети», – інформує Ньюболд. Згідно з розрахунками на 58,1% світової суші видова різноманітність настільки зменшилася, що екосистема більше не може виконувати своїх функцій. Взявши за основу показник 20% зникнення видів, мова йде про понад третину земної поверхні.

 

Причиною такого розвитку подій є передусім постійне втручання в середовище проживання, що відбувається в результаті землекористування. «Наші дані вказують на те, що 9 з 14 біомів на Землі вже перетнули планетарні межі», – розповідають науковці. Найсильніше постраждали біоми полів, зокрема степів та прерій (наприклад Савана та ландшафти кущів).

 

Однак популяції багатьох лісів та унікальні «гарячі точки» біорізноманіття також зазнали втрат, які сильно обмежують їхні екосистеми в можливостях виконувати свої функції. Не дивує, що найпомітніші процеси рецесії в тих областях, де людські поселення є найгустішими.

 

Науковці попереджають про наслідки, які наступлять, якщо такому розвитку подій не перешкодити. «По всьому світу політики ламають собі голову над економічною кризою, проте екологічна криза може мати значно серйозніший підсумок, – пояснює співавтор Андрі Пурвіс (Andy Purvis) з Музею природничої історії в Лондоні. – Якщо нам не вдасться зберегти видову розмаїтість, то гратимемо в екологічну рулетку».

 

На думку вчених, у багатьох регіонах Землі функції екосистеми можна зберегти лише в тому випадку, якщо навчити людей відповідно поводиться. «Ми мусимо намагатися захистити території, де природна вегетація ще не постраждала, і ренатуралізувати ті регіони, які людина вже змінила і використовує, – вважає Ньоболд. – Це допоможе не лише видовому біорізноманіттю, а й у довгостроковій перспективі людському благополуччю».

 

 

Artenschwund überschreitet planetare Grenze 

Scinexx.de, 15/07/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

16.07.2016