UNESCO вимагає припинити забудову довкола Софії Київської й відмовитися від реклами.

 

Організація UNESCO вирішила залишити Софію Київську та Києво-Печерську лавру у списку об'єктів всесвітньої спадщини.

 

Про це повідомив заступник голови КМДА Олексій Резніков, який перебував у складі української делеґації на 40-й сесії ЮНЕСКО у Стамбулі, інформує УНІАН.

 

"Було дуже гаряче обговорення. Гостро стояло питання про внесення Софії Київської та Лаври до переліку об'єктів, що під загрозою. Ми отримали попередження, але змогли відстояти своє місце в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", – поінформував Резніков.

 

Він додав, що питання будівництва на вул. Гончара, 17-23, й досі є актуальним для ЮНЕСКО. "Восени до Києва приїде моніторинґова комісія, яка перевірятиме всі забудови в буферній зоні. Якщо порушення не будуть усунені, то на 41-й сесії, що відбудеться наступного року, буде знову підняте питання про занесення зазначених об'єктів до списку тих, що під загрозою", – застеріг Резніков.

 

Зі слів заступника голови КМДА, також була дискусія щодо будівлі на Кловському узвозі, яка порушує лінію горизонту Лаври. "Ми пояснили, що Кловський узвіз не в буферній зоні, хоча ми визнаємо, що ця будівля спотворює горизонт", – сказав Резніков.

 

ЮНЕСКО також висловила вимогу до Києва звільнити буферні зони Софії Київської та Києво-Печерської лаври від зовнішньої реклами. "Ми отримали ще одне революційне рішення... У тексті резолюції з'явилося суворе попередження ЮНЕСКО про те, що в буферній зоні не повинно бути зовнішньої реклами. І ми будемо приводити територію у відповідність до вимог організації", – додав Резніков.

 

14.07.2016