Міськрада визнала підвищення тарифів неконституційним, але мораторій на зростання цін не запровадила.

 

Сьогодні, 14 липня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати ухвалили рішення «Про неконституційність та несправедливість підняття величини тарифів та комунальні послуги для населення без підвищення розміру мінімальної заробітної плати та пенсії». Її підтримали 44 депутати, передає ЗіК.

 

Керівник юридичного управління Гелена Пайонкевич зазначила, що цією ухвалою ЛМР визнає підняття тарифів неконституційним і несправедливим.

 

«В Україні станом на сьогодні існує три прожиткові мінімуми. Перший, який виноситься у закон України «Про державний бюджет», становить 1399 грн. Він використовується для розрахунку мінімальної заробітної плати і пенсії. Другий прожитковий мінімум визначає Мінсоцполітики. Це сума, за яку може вижити працездатна людина, – 2 тис. 600 грн. А фактичний прожитковий мінімум становить 2 тис. 300 грн. Тобто, він реально є меншим, ніж встановлений Мінсоцполітики», – заявила чиновниця.

 

Своєю ухвалою депутати вимагають переглянути політику держави у формуванні тарифів на компослуги з обов’язковим консультуванням із органами місцевого самоврядування. Також вони просять органи місцевого самоврядування підтримати позицію про неконституційність та несправедливість підняття тарифів без підвищення мінімальної зарплати та пенсії.

 

Голова фракції УКРОП Ігор Телішевський пропонував колегам також ухвалити рішення про мораторій на зростання цін на компослуги, пише Гал-Інфо. Але, за словами Гелени Пайонкевич, реалізувати мораторій неможливо, тож підготовлену УКРОПом ухвалу навіть не внесли до порядку денного сесії.

 

Як повідомляв Z, раніше міськрада Дніпра відмовилася виконувати рішення Кабінету Міністрів і Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) про підвищення тарифів на електроенергію, природний газ, опалення, гарячу і холодну воду і ввела мораторій до 1 січня 2017 року на набуття чинності підвищених цін і тарифів для населення. Хоча повноважень для накладення мораторію місцеві депутати не мають.

 

Протест проти підвищення тарифів на компослуги висловили також депутати Тернопільської міської ради.

14.07.2016