Область посіла друге місце в Україні за якістю освіти.

 

Львівщина за результатами проведення ЗНО посіла друге місце в Україні за якістю освіти, заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає прес-служба міністерства.

 

Перше місце у рейтингу має Київ, де 65 дітей отримали під час ЗНО 200 балів бодай з одного предмета (3 учні на кожну тисячу зареєстрованих), на Львівщині таких учнів 37 (2.1 на кожну тисячу), далі в рейтингу – Дніпропетровська (0.7 на кожну тисячу) та Харківська області з результатом по 16 випускників.

 

Загалом в Україні 200 балів за виконання сертифікаційних робіт із 12 предметів отримали 258 осіб (1 учень на кожну тисячу зареєстрованих, а без Києва та львівської області — 0.68), 7 з них – по 200 балів із двох предметів.

 

Лілія Гриневич наголосила на значній різниці між якістю освіти в містах і селах, і водночас закликала обережно ставитися до рейтингів за результатами ЗНО.

 

«Такі результати мають зрозумілі та об’єктивні причини, адже у великих містах, де діти отримали високі результати, зосереджено дуже багато спеціалізованих закладів освіти.

 

Наша мета – хороша освіта в усій Україні. Зокрема, зараз здійснюється проект, пов’язаний зі створенням опорних шкіл у сільській місцевості.  Нас дуже турбує, що за результатами ЗНО діти з села мають у 10 разів менше шансів скласти успішно тестування з іноземної мови. Це означає, що діти з села не мають рівного доступу до вищої освіти порівняно з дітьми з міста», – зазначила Лілія Гриневич.

 

В опорних школах здобуватимуть освіту діти, які зараз навчаються в малокомплектних школах. Початкові школи працюватимуть на місцях, а навчання в старшій школі відбуватиметься на базі опорних шкіл, які буде можливість забезпечити не лише хорошими вчителями, а й сучасним обладнанням.

 

Планується, що з 1 вересня в усіх областях України  функціонуватимуть 204 опорні школи. До їх складу ввійдуть 643 філії.

13.07.2016