Казус натовпу

У недалекому майбутньому деякі події, які відбуваються тепер в Україні, вивчатимуть лікарі, етнографи, соціологи, а зараз «блокуваннями» та іншими «хресними ходами» мали б зацікавитися прокуратура і СБУ.

 

Бунт тижня

 

 

Акція, що відбулася в місті Торецьку, має ввійти в майбутні підручники, на обкладинці яких буде штамп «Цілком таємно». В тих книжках напишуть алгоритм провадження гібридної війни, а події, що сталися на початку липня в декомунізованому Дзержинську, який дуже давно називався Щербинівкою, — класичні для вивчення диверсантами. Зрештою, якісь підручники вже є, бо акції в Торецьку-Дзержинську-Щербинівці відбувалися, як по нотах.

 

Перший крок озвучила прес-служба Головного управління Національної поліції України в Донецькій області. Правоохоронці поінформували: «Вчора (3 липня. — «Z») близько 10-ї вечора до Торецького відділення поліції почали надходити повідомлення від місцевих мешканців про те, що внаслідок артилерійського обстрілу бойовиків постраждали їхні будинки». Потім поліція зафіксувала ще один обстріл: «Зафіксовано п'ять влучень снарядів бойовиків на територію промислової зони виправної колонії №2 м. Торецька».

 

Коли стріляють по тюрмах, то наслідки стають непрогнозованими, тож другий крок історії описував начальник ГУ Національної поліції України в Донецькій області В'ячеслав Аброськін.

«Сьогодні вночі в Торецьку група осіб з числа місцевих жителів, раніше судимих осіб, які перебувають в стані алкогольного сп'яніння, серед яких були і жінки, спробувала блокувати переміщення наших військових по місту. Всього близько 100 осіб», — написав він у вівторок, 5 липня, зранку.

 

Потім головний правоохоронець Донеччини в мережі похвалив себе і підлеглих:

«Винуватці з місця "протесту" спробували сховатися. Ніхто не розраховував, що поліція буде активно діяти. Бойовики, втрачаючи "підтримку" місцевих жителів, йдуть на все, щоб утримати свій вплив: використовують призвідників заворушень — колишніх ув'язнених, страх людей і втому від війни, від щоденних обстрілів».

 

На цьому лекція про те, як треба робити «гібридну війну» в окремому взятому населеному пункті, йде на перерву, бо в Торецьк скеровано спецгрупу поліції для виявлення осіб, причетних до тероризму, вилучення нелеґальної зброї та стабілізації ситуації.

 

Хода тижня

 

Картина Рєпіна «Хресна хода в Курській губернії»

 

Коли Річард Левове Серце втомився від Хрестових походів, а Фрідріх Барбаросса втопився, так і не дійшовши до Божої землі, ентузіазм на предмет відвоювання Гробу Господнього зійшов на пси. Люди з морґенштернами і гізармами трохи ще поперетворювали на купу гною цілком християнський Константинополь, але на ґлобальні завоювання їм вже не вистачало адреналіну. Останній «хрестовий похід» робили діти. Леґенда каже, що кілька десятків тисяч підлітків стрункими шеренгами пішли в сторону Палестини. Десь чи то у Венеції, чи в Генуї паломникам взялися допомагати поважні мореплавці. Дітиска до Близького Сходу не доїхали, бо були продані берберам на півночі Африки, де Алжир і Лівія.

 

З Почаївської і Святогорської Лавр у бік Києва йде хресний хід «за мир і дружбу». Про середньовічну історію вони не знають нічого. Для підручників з грифом «Цілком таємно» вони надаються цілком. І вони не бояться, що їх продадуть якимось берберам. Можливо, вони того самі хочуть.

 

Кордон тижня

 

 

Коли щось робиться погано комусь, то треба, щоб це робилося всім. Так подумали мешканці прикордонних сіл, що бачать зі свого вікна Євросоюз. Всі вони володіють польською і переконані, що є європейцями. Їх переконання було хибним.

 

Коли в хаті є якась імпреза, то до неї пускають тільки дуже близьких людей. В поляків сталася імпреза з НАТО, а ми до того не маємо ніякої дотичності. Деякі українці зрозуміли, що не варто перти плугом в сторону моря, але були громадяни, яким бракує чеснот в голові.

 

Польща на місяць призупинила малий прикордонний рух для українців. Таке буває. Таке роблять навіть у Венесуелі. Виявилося, що краяни, які віруючі, можуть поводитися, як кумедні невіруючі. Четвертого липня, коли й почався термін призупинення МПР, мешканці прикордонної зони вийшли з протестами: вони заблокували дороги, які ведуть до кордону з Польщею, у чотирьох із шести пунктів пропуску: у Грушеві, Краківці, Раві-Руській та Шегинях. 

 

Про це можна розповідати довго і нудно. Про контрабандистів, які ганяють на захід цигарки і горілку, про бідосю, яка не має чим виживати, крім маленької контрабанди. Але чесно треба признатися — бикували на кордоні погані люди. Ліки їм не допоможуть.

 

Купол тижня

 

 

Верховна Рада не може здивувати будь кого в принципі. Заклад з багатьма сотнями законодавців цікавий тільки буфетом і люстрою. Так думали люди, котрі сидять вечорами біля телевізорів і оглядають події в приміщенні, подібному на цирк. Насправді в українському парламенті можна зробити цікаві речі. Наприклад, заблокувати трибуну і назвати себе Махатмою Ганді.

 

Потім парламентарі будуть змагатися, хто швидше прийде до хати під куполом, аби заблокувати трибуну, яку планують заблокувати їхні конкуренти.

Виходить нормально, коли Махатма взнає, хто є його епігонами, — він воскресне і забуде, що любить людей.

 

11.07.2016