Cенат Польщі закликав встановити день пам’яті жертв українських націоналістів.

З відповідним зверненням верхня палата польського парламенту звернулася до Сейму Польщі.

 

 

Резолюцію зі закликом «встановити Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої» польські сенатори схвалили у четвер сьомого липня пізно ввечері. За її ухвалення проголосувало 60 сенаторів, 23 були проти, 1 утримався. Цей день мав би припасти на 11 липня – повідомило видання Wirtualna Polska.

 

« Це важливо, що Сенат встиг (ухвалити резолюцію – Z) до 11 липня, дня, коли традиційно вшановуються жертви геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти поляків. На жаль, Сейм не встиг зі своїм рішенням», – заявив голова комісії із зв'язків з поляками за кордоном Міхал Дворчик, котрий є депутатом від «Права і Справедливості».

 

У резолюції зазначається, що внаслідок «геноциду, вчиненого у 1939-1945 роках загинуло понад сто тисяч громадян Другої Речі Посполитої». В документі теж вказано, що детальний підрахунок жертв досі ще не проведений, а також підкреслено, що «багато з жертв досі не дочекалося гідного поховання й вшанування».

 

«Сенат Республіки Польща віддає шану памʼяті громадян Другої Речі Посполитої, по-звірячому убитих українськими націоналістами. Ці жертви волають не до помсти, а до гідного вшанування», – йдеться в резолюції. У документі також висловлюється «шана і подяка тим українцям, які ризикуючи власним життям, рятували поляків».

08.07.2016