Тризуб геополітики

Завтра, 8 липня, на Яворівському полігоні завершуються міжнародні навчання «Репід трайдент», які вже другий рік поспіль відбуваються в часі війни на Донбасі, а отже, мають не лише прикладне, а й символічне значення — демонструють дієву підтримку України низкою держав світу. Крім того, напередодні саміту НАТО у Польщі, який має величезне політичне значення для України, проведення таких навчань є прямим сиґналом того, що мілітарна підтримка нашої держави від США, Канади, Польщі та інших країн не припинятиметься, а лише зростатиме.

 

Знимка з офіційної сторінки Exercise Rapid Trident 2016 на Facebook

 

Ефект присутності

 

Навчання «Репід трайдент» уже другий рік стають своєрідними показовими виступами для українських військовиків, що відбувають вишкіл на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки, адже саме в ці дні бійці ЗСУ та Нацґвардії можуть показати те, чого їх навчили інструктори із США, Канади, Великої Британії та інших країн.

 

Як зазначив під час розмови з журналістами заступник командувача Сухопутних військ генерал Руслан Хомчак, бійці різних видів ЗСУ та Нацґвардії вчаться проводити спільні операції в умовах гібридної війни, що обов'язково стане їм у пригоді під час перебування в зоні АТО. Водночас робота за зразками НАТО реально наближує наше військо до стандартів блоку, про що не змучуються говорити очільники українського оборонного відомства.

 

Знимка з офіційної сторінки Exercise Rapid Trident 2016 на Facebook

 

Генерал-лейтенант Хомчак зазначив, що радий тому, як працюють на навчаннях бійці у складі багатонаціональних підрозділів, а ще більше йому сподобалося, як відбувалася робота на штабному рівні — те, чого сторонні зазвичай не бачать.

 

Натомість начальник Генштабу Збройних сил Грузії генерал-майор Вахтанг Капанадзе був значно емоційнішим у своїх оцінках роботи українських військових.

«Я був на цих навчаннях у минулі роки і можу сказати, що неймовірно вражений тим рівнем, який показують українські військові… І ще я здивований тим, що Україна реформує армію та водночас воює», — сказав пан Капанадзе.

 

Грузинські військовики, які беруть участь у цих навчаннях, зауважив він, також мають чого навчитися і водночас передати свій бойовий досвід українським колеґам.

 

Американські інструктори зазначають величезне бажання українських вояків вчитися. Як розповів журналістам один з інструкторів армії США Скотт Кан, українські військовики під час тренувань відпрацьовують поставлені завдання до того моменту, поки не будуть задоволені результатом, при тому що в цьогорічних навчаннях беруть участь вояки, які вже мають реальний бойовий досвід.

 

Знимка з офіційної сторінки Exercise Rapid Trident 2016 на Facebook

 

Один з бійців 95-ї десантно-штурмової бриґади Юрій пройшов два роки боїв у зоні АТО і зараз відбуває вишкіл на полігоні. З його слів, українські та американські військовики реґулярно спілкуються і присутність військових НАТО має не лише геополітичне значення для країни, а й цілком позитивні моменти для українських вояків.

 

«Передовсім змінилося ставлення до бійців. Як суто людське, так і щодо умов військового побуту та підготовки, які з початку війни стали значно кращими», — сказав боєць. На його думку, те, як забезпечують американці побут своїх вояків, змушує керівництво української армії рівнятися на ці взірці.

 

Міноборони виділило 50 мільйонів гривень на 2016 рік для поліпшення умов проживання і навчання на Яворівському полігоні. За понад два роки війни на Яворівському полігоні відбули вишкіл понад 40 тисяч військовиків

 

У розмовах інші вояки підтверджували цю тезу — присутність американців  на Яворівському полігоні має дуже позитивний вплив на рух українського війська в ліпший бік. Починаючи від організації харчування і до ухвалення нового Бойового статусу ЗС. Водночас сталися й суто психологічні зміни — начальство поволі перестає сприймати підлеглих як гарматне м'ясо і починає дбати про збереження їхнього здоров'я та життя, бурхливими темпами триває розвиток тактичної медицини, яка до війни перебувала у зародковому стані.

 

З іншого боку, співпраця з іноземними військовими позитивно впливає на самих солдатів ЗСУ. Як зауважив начальник академії Сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук, наші солдати приглядаються до того, як працюють інструктори країн НАТО, і стараються підтягнутися до їхнього рівня, мимоволі переймають корисні навички та ставлення західних військовиків до своєї роботи.

 

Яворівський полігон як елемент геополітики

 

Цьогорічні навчання «Рапід трайдент», окрім суто прикладної мети — злагодження підрозділів різних країн для проведення багатонаціональних військових операцій для підтримки миру, — має виразний геополітичний аспект, адже відбуваються напередодні надзвичайно важливого для України саміту НАТО у Варшаві, який на наших теренах став знаменитий «завдяки» блокаді українськими «човниками» пунктів перетину кордону з Польщею.

 

Знимка з офіційної сторінки Exercise Rapid Trident 2016 на Facebook

 

Генерал Руслан Хомчак не захотів відкривати карти, чого саме вище військове керівництво України сподівається від цього заходу, лише висловив сподівання, що ці рішення будуть позитивними для нашої держави. Водночас він наголосив, що проведення  «Рапід трайдент» у Львівській області напередодні саміту є сиґналом того, що міжнародна спільнота підтримує українську сторону в збереженні територіальної цілісності України та досягненні миру.

 

Для України, яка реформує військо під час ведення війни, така допомога є критично важливою. Заступник командувача Сухопутних військ США в Європі генерал Тімоті Макгваєр також ухилився від відповідей щодо можливих наслідків саміту НАТО у Варшаві, зазначивши, що це рішення, які ухвалюють політики. При цьому він наголосив, що американська сторона й надалі залишається прихильницею проведення такого типу навчань, як «Рапід трайдент», оскільки вони дають реальну можливість спільної роботи потенційних миротворчих підрозділів та обміну бойовим досвідом.

 

Знимка з офіційної сторінки Exercise Rapid Trident 2016 на Facebook

 

Водночас військовий експерт, голова правління ГО «Центр дослідження проблем реґіонального і міжнародного співробітництва» Володимир Гулима прогнозує, що саміт НАТО матиме кілька важливих результатів для України. Зокрема, на саміті офіційно назвуть основну загрозу, яка зараз існує у світі та Європі, і в Україні всі чудово розуміють, про кого йдеться. Крім того, каже В.Гулима, учасники зустрічі підтвердять готовність альянсу підтримати Україну. З його слів, під час саміту заплановано оголосити про заснування трастових фондів і на підвищення боєздатності ЗСУ, і на певні соціальні програми.

 

Та найголовнішими результатами саміту стане, з одного боку, те, що альянс переходить до політики стримування і діалогу, а також те, що НАТО отримає юридичні підстави, щоб надавати Україні допомогу різного ґатунку.

 

 

«Стримування — це вже такий сиґнал, що Росія домоглася свого і тепер НАТО сприймає всі її дії як певну загрозу і має перебудовувати свою безпеку. І це означає збільшення військовослужбовців на східному напрямку, це посилення співпраці з Україною. І навіть те, що в рамках саміту відбуватиметься єдине засідання НАТО–Україна, це каже про те, що підтримка з боку НАТО є і вона працює. Але найголовнішим результатом саміту стане те, що ця організація отримає юридичні підстави для надання нам матеріальної та іншої допомоги», — наголосив В.Гулима.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Міжнародні навчання «Рапід трайдент-2016» тривали від 27 червня до 8 липня на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії Сухопутних військ України.

 

Участь в українсько-американських навчаннях взяли понад 1 800 військовослужбовців із 13 країн світу — це найбільші інтернаціональні маневри року в Україні.
 

Окрім України та США, до навчань залучено військовослужбовців із Канади, Великої Британії, Болгарії, Литви, Туреччини, Румунії, Грузії, Молдови, Польщі, Норвегії та Швеції.

 

Найбільші іноземні континґенти на Яворівщину прислали армії США та Канади — загалом понад 400 осіб.

 

Українське угрупування, задіяне в «Стрімкому тризубі», представлено військовослужбовцями однієї з бойових бриґад Сухопутних військ, ВДВ ЗСУ, морської піхоти, курсантами Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Сагайдачного, Військової академії з Одеси та окремим підрозділом Національної ґвардії. Також до проведення навчання залучали військовослужбовців з «ЛитПолУкрБриг», багатонаціональної бриґади, створеної 2014 року.


Навчання складалися з командно-штабної та польової фаз. Під час практичних занять військовики використали понад 200 одиниць автомобілів та бойових панцерованих машин, а також два вертольоти Мі-8.

 

07.07.2016