Гройсман виступив проти "роттердамської" ціни на електроенергію.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що подорожчання електроенергії, котре наразі триває, загрожує конкурентоспроможності української економіки.

 

Про це Гройсман заявив на засіданні уряду, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Відучора 1,47 [грн. за 1 кВт-год]. Ми що – створюємо конкурентну економіку або встановлюємо непомірні ціни, які можуть мати важкі наслідки для економіки?" – обурився прем'єр. Голова уряду доручив розібратися, "що це за зростання і скільки це може тривати".

 

Гройсман зазначив, що ціну визначає незалежний регулятор – Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проте уряд не може стояти осторонь у ситуації, і оголосить публічну позицію з цього питання. "Я вважаю, що схема "Роттердам плюс" є неприйнятною", – наголосив Гройсман.

 

Нагадаємо, наприкінці квітня НКРЕКП почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію: він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

 

Згідно з постановою НКРЕКП №1179 від 24 червня 2016 року, роздрібні тарифи для споживачів першого класу напруги з 1 липня зростуть на 10% – з 130,68 коп. до 143,75 коп. за 1 кВт-год (без ПДВ); для споживачів другого класу – на 8,2%, з 168,48 коп. до 182,25 коп. за 1 кВт-год (без ПДВ).

 

01.07.2016