Клімкін заявив, що Україна не братиме участі в переговорах щодо зміни Угоди про асоціацію.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна не збирається обговорювати в зміни до Угоди про асоціацію з ЄС.

 

Про це Клімкін сказав у інтерв'ю LB.ua, коментуючи заклик прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте до країн ЄС надати "юридично обов'язкові" гарантії про те, що побоювання Голландії з приводу Угоди про асоціацію з Україною будуть враховані.

 

"Щодо розмов про внесення змін у текст Угоди, то ми їх не ведемо і вести не збираємося, а такі зміни неможливі як без нашої згоди, так і згоди всіх країн-членів ЄС", – заявив Клімкін.

 

Міністр підкреслив, що у випадку, якщо й розглядається "теоретична можливість" унесення змін до угоди, то "і нам теж є що запропонувати, адже Україна теж пройшла за минулі роки великий шлях".

 

Клімкін зазначив, що Україна бачить Угоду "як план європейських реформ України, котрий ми виконуємо і виконуватимемо".

 

Голова зовнішньополітичного відомства припустив, що урядові Нідерландів може йтися про "інтерпретаційні заяви". "Якщо хтось хоче запропонувати свої трактування норм Угоди, особливо коли цього вимагають міркування внутрішньополітичного ґатунку – це не найкраща для європейської єдності, але можлива опція. Головне, щоб ці інтерпретації не суперечили духові й змістові Угоди", – прокоментував міністр.

 

Клімкін зазначив, що він насправді не заздрить урядові Нідерландів. "Він виявився в складному, а в деякому сенсі і двозначному становищі. Це був перший в історії країни подібний референдум, який став можливий завдяки законодавству, яке вступило в силу лише минулого року. По-друге, референдум відбувся вже після ратифікації Угоди нідерландським парламентом, обраним усіма громадянами цієї країни. На самому ж референдумі «ні» сказало менше 20% виборців", – сказав Клімкін.

 

30.06.2016