У житті завжди є місце сюрпризу

Без несподіванок життя було б пісне, як дієта вегетаріанця. Проте трапляються такі кульбіти, які у найміцніших шлунків і мозків викликають тривалу печію.

 

Обстріл тижня

 

 

Президент Порошенко не був помічений у схильності демонструвати власний мачизм. Подібне культивує інший політичний діяч, літаючи зі стерхами і добуваючи тисячолітні амфори з морського дна, як слоїк огірків з льоху. Тепер в Києві комусь спало на думку нагадати, що Порошенко не лише президент, а й головнокомандувач. Місце для PR-акції - зона проведення антитерористичної операції.

 

За словами речника АП з питань АТО Андрія Лисенка, Петро Олексійович спочатку підписав указ про демобілізацію військових п'ятої хвилі, і зробив це практично на лінії зіткнення - у селищі Водяному, Донецької області. Потім сталося те, що на фронті трапляється часто – артобстріл.

 

«У Зайцевому, Майорську, Авдіївці, Опитному та Водяному відбулися ворожі мінометні обстріли, а у Пісках противник відкривав вогонь зі ствольної артилерії. Загалом по наших позиціях було випущено понад 130 мін та 26 снарядів. Вчора на цих позиціях перебував і президент України, незважаючи на вогонь ворога він проінспектував кілька наших опорних пунктів та знайшов можливість поспілкуватися з українськими захисниками. А на легендарному блокпості «республіка міст», який розташований всього за 800 метрів від Донецького летовища глава держави вручив нашим воїнам високі держані нагороди та підписав указ про демобілізацію військових, призваних під час п’ятої хвилі мобілізації», - поінформував Лисенко.

 

З цього всього громадяни мали б зробити висновок, що лідер держави вміє носити одяг кольору хакі, не боїться вибухів і є хлопом непохитним, як багнет.

 

Оратор тижня

 

 

Єдиним поясненням вербального нетримання народного депутата Надії Савченко на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи є надлишок «повітря свободи», якого так багато у Страсбурзі. Спочатку льотчиця говорила адекватні речі, наприклад про те, що Путін має відповідати у Євросуді за викрадення українців і кримських татар. Потім згадане повітря зробило свою справу і Надію Вікторівну трохи «понесло».

 

Виявилося, що вона вже готова стати президентом України, якщо цього захоче народ. Крім того, з’ясувалося, що вона є прихильницею прямих переговорів з лідерами квазіутворень під назвою ДНР і ЛНР, і, на думку Савченко, економічні санкції проти російських агресорів треба знімати.

 

Парламентський начальник Надії Юлія Тимошенко акуратно покритикувала свою підлеглу. Решта спостерігачів за процесом піймали когнітивний дисонанс і думають, що ж це все-таки було?

 

Ініціатива тижня

 

 

«Я підтверджую, що йде процес консолідації або об'єднання великого пласта молодих людей… Це ліберальна сила, право-ліберальна сила, яка відстоює принцип вільного ринку, приватизації», – сказав народний депутат з фракції «Блоку Петра Порошенкка» Сергій Лещенко. 

 

Зацікавлені в партобудуванні  (дозволю собі кострубатий авторський неологізм) можуть подивитися на офіційному сайті міністерства юстиції на кількість політичних структур вже зареєстрованих в країні. Потім можна згадати, що батьком-засновником якоїсь абсолютно нової формації хотів бути екстравагантний чинний голова Одеської облдержадміністрації і колишній президент Грузії Міхаел Саакашвілі.

 

Конспірологи можуть роздумувати над новою версіє позачергових виборів до парламенту, під які то «будування» стається. Колись ще один відомий одесит Ілья Ільф казав:

«Можна збирати марки з зубчиками, можна і без зубчиків. Можна збирати штемпельовані, можна і чисті. Можна варити їх в окропі, можна і не в окропі, просто в холодній воді. Все можна».

Несподіванка від Лещенка така сама – можна створювати право-ліберальну партію, можна консервативно-прогресивну, можна вигадати партію захисту їжаків і кажанів. Останній проект мав би колосальну підтримку.

 

Зустріч тижня

 

 

Але якби все було б у цьому житті несподіваним, тоді і найрадикальніші сюрпризи нівелювались. Тому потрібні вічні цінності. Серед них є зустрічі керівництва країни з гостями з-за океану. В Адміністрації президента Порошенка повідомили таке:

«Петро Порошенко провів бесіду з Вікторією Нуланд під час її переговорів із заступником голови Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим.

Ця зустріч була незапланованою і була присвячена узгодженню порядку денного майбутньої зустрічі лідерів України та США, а також координації зусиль з продовження тиску на Росію для виконання нею безпекових умов Мінських домовленостей».

 

Незапланована зустріч на такому рівні не є несподіванкою. Президенти буває ходять по своєму фільварку, шукаючи в кого можна припалити сигарету чи «стрельнути» розчинної кави, аж тут раптом заступник державного секретаря США у справах Європи і Євразії в заступника голови АП щось робить. Можна поговорити з розумною людиною про актуальні проблеми сьогодення, знайти спільну мову. Гарні люди завжди мають про що поговорити.

 

27.06.2016