У справі про Смоленську катастрофу засуджено польського генерала.

Екс-заступник керівника бюро охорони уряду Польщі генерал Павло Бєлавний дістав півтора року ув'язнення умовно. Крім того, йому призначено 10 тисяч злотих штрафу і протягом наступних п'яти років він не зможе обіймат публічних посад.

 

 

Процес проти Павла Бєлавного тривав з листопада 2014 року. У вівторок, 21 червня, суд у Варшаві визнав, що Бєлавний у неналежний спосіб виконував обов'язки під час планування та організації візиту перших осіб держави в Росію, наслідком чого стала авіакатастрофа літака президента країни Леха Качинського під Смоленськом у квітні 2010 року. Зокрема, судді визнали справедливість слідчих, які закинули генералові «недбалі дії, які спричинили значне зниження рівня безпеки», повідомило польське видання Gazeta Wyborcha.

 

Під час судового процесу свідки з-поміж експертів зазначили, що Бєлавний не здійснював необхідної перевірки аеропорту призначення і маршруту літака, яким летів президент Польщі та інші високопоставлені особи. На думку польських фахівців, це опосередковано вплинуло на падіння авіалайнера.

 

Нагадаємо, що 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак Ту-154м. На його облавку перебувала польська урядова делеґація, яка летіла на жалобні заходи в Катинь. В авіатрощі загинули 8 членів екіпажу і 88 пасажирів, у тому президент Польщі Лех Качинський. 

21.06.2016