Українська делегація готує демарш генсекові ПАРЄ.

 

Українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи готує листа з протестом генеральному секретареві ПАРЄ Турбйорну Ягланду через те, що він у своїй доповіді про дотримання прав людини жодного разу не згадав про злочини, скоєні на Донбасі та в Криму.

 

Про це повідомила членкиня делегації, народний депутат Ірина Геращенко.

 

"У щорічній доповіді генсека про права людини на 104 сторінках немає жодного слова про порушення фундаментальних прав людини в анексованому Криму і окупованому Донбасі, жодної згадки про тортури і арешти кримських татар, заручників, порушення права на життя, свободу слова, безпеку", – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Українська делегація також обурена відповіддю генерального секретаря на запитання від депутатів Верховної Ради з приводу цієї прогалини. "На нашу думку, Янгланд дав жахливу і цинічну відповідь! Він заявив, що начебто інформація про стан з правами людини в окупованому Криму і Донбасі не увійшла в щорічну доповідь про права людини... тому що в цю доповідь включається інформація, що отримана від cпеціальних моніторингових місій РЄ і т.д. Позаяк до Криму і Донбасу ніякі місії минулого року не допускалися, то і ніяка інформація в доповідь не увійшла!", – обурилася політик.

 

"Це просто жахіття! Відповідав він дуже невпевнено, і його позиція викликає обурення. Виходить, що якщо РФ закрила від світу окуповані території – то відтепер РЄ мовчатиме про знущання над українцями і кримськими татарами? Просто ганьба", – зазначила Геращенко.

 

20.06.2016