Європейські автоголи

Незважаючи на серйозні та очевидні вади, я усе ще вірю, що сильніша Європа є потрібною

 

 

«Проєвропейський: 1. Який симпатизує Європі. 2. Прихильник європейської єдності або гегемонії».

 

Виходячи з цього означення у словнику я є проєвропейцем.

 

Так, я це знаю. В наш час це ідеал, який нелегко обстоювати. Список недоліків, фрустрацій та лицемірства «європейського проекту» є довгим. Він нам відомий.

 

Проте, незважаючи на серйозні та очевидні вади, я й далі вірю, що сильніша Європа є потрібною не лише громадянам Старого континенту, але й усім мешканцям планети. А для того, аби Європа була сильною, необхідно, аби вона була більш інтегрованою і щораз більш спроможною діяти злагоджено.

 

Моя проєвропейськість базується на переконанні, що світ був би кращим, якби європейські цінності домінували над тими, що їх нині обстоюють в Росії Владіміра Путіна, Китаї Сі Цзіньпіна чи інших частинах світу, де демократія і свобода не є основними підвалинами.

 

Але вітри, які дмуть в наш час, вказують більше на дезінтеграцію континенту, аніж на його інтеграцію; на майбутнє, де буде менше Європи, а не більше Європи. Можливий вихід Великої Британії з Європейської Унії – у випадку, якщо Брекзіт переможе на референдумі цього тижня, – став би ще одним крайнім прикладом автоголів, які забивають собі європейці. Розмноження політиків-ультранаціоналістів з антиіммігрантськими пропозиціями є ще одним сумним, але реальним прикладом цих автоголів.  

 

На все це проливають цікаве світло нещодавні опитування громадської думки в Європі, які провів Pew Research Center. У семи країнах із десяти, де проводилось опитування, понад половина опитаних вважає, що їхня країна повинна зосереджуватися на вирішенні своїх власних проблем і не втручатися в те, як інші країни дають собі раду зі своїми. В Греції така думка є найбільш популярною (80% опитаних), за нею йдуть Італія (67%) і Франція (60%). Іспанія є країною, де ця думка є порівняно менш популярною (40%).

 

Загалом європейці думають, що їхня країна нині є менш важливою, ніж була десятиліття тому. 52% італійців, 50% іспанців, 46% французів і 40% британців думають, що їхня країна втратила вплив у світі. Винятком є, звісно, Німеччина, де 62% опитаних думають, що їхня країна нині є важливішою.

 

Відчуття, що вага їхньої країни у світі зменшується узгоджується із відчуттям великої вразливості і серйозних загроз національній безпеці, які є в багатьох європейців. Тероризм ІДІЛу очолює список ризиків у 9 з 10 країн, де проводилось опитування. Майже для всіх іспанців (93%) і переважної більшості французів (91%) та італійців (87%) ІДІЛ є основною небезпекою.

 

Інші загрози, які часто згадуються, – це зміни клімату (в середньому 66%, цей страх поділяє понад половина опитаних у всіх країнах, де проводилось це опитування) і глобальна економічна нестабільність (60%). Треба підкреслити, що сприйняття кліматичних змін як однієї з найсерйозніших загроз зросло. В 2013 р. так думали 64% іспанців, тоді як зараз цю думку поділяють вже 89%. У Франції це сприйняття збільшилося з 64% тоді до 73% зараз, а в Італії – з 56% до 72%.

 

Як не дивно, але криза, спровокована масовим прибуттям біженців, не породжує великих страхів. В Голландії 64% опитаних не оцінюють цю кризу як велику загрозу, так само думають 76% шведів і 58% іспанців. Натомість 73% поляків, 69% угорців і 65% італійців таки вважають нещодавню хвилю мігрантів серйозною загрозою. Та загалом в десятці країн, де проводилось опитування, понад половина опитаних не вважає, що вона становить велику небезпеку.

 

Можливо, одним з найбільш несподіваних відкриттів у цих опитуваннях стала підтримка, що її усе ще має Європейська Унія. 74% опитаних бажає, аби ця організація відігравала важливішу роль на міжнародній сцені. Трьома країнами, де це очікування є найбільшим, є Іспанія (90%), Франція (80%) та Італія (77%). Навіть понад половина британців (55%) також хоче цього.

 

Яка несподіванка!

 

Добре знати, що є більше проєвропейців, ніж іноді здається.

 

 


Moisés Naím
Autogoles Europeos
El País, 18.06.2016
Зреферувала Галина Грабовська

 

   

20.06.2016