Володимир Путін погодився, що спостерігачі ОБСЄ на Донбасі можуть мати зброю.

Про це російський президент заявив під час свого виступу на Петербурзькому економічному форумі в п'ятницю, 17 червня.

 

 

«Я згоден з Петром Олексійовичем Порошенком з приводу того, що потрібно посилити місію ОБСЄ, аж до того, щоб дозволити спостерігачам місії мати при собі стрілецьку зброю», – процитувало слова Путіна радіо ВВС.

 

Водночас кремлівський лідер намагався прив’язати потенційне озброєння місії ОБСЄ до процесу політичних перетворень в Україні. «Сторони звинувачують одна одну, що то з одного боку стріляють, то з іншого. То що, тепер не потрібно проводити політичних перетворень? Навпаки, потрібно якомога швидше їх проводити», – наполягав Володимир Путін.

 

Питання введення на окуповані території Донбасу озброєної поліційної місії  ОБСЄ український президент Петро Порошенко, його французький колега Франсуа Олланд і бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель узгодили ще наприкінці минулого року. Кремль же вперто відкидав навіть сам розгляд питання про озброєння місії.

 

Проте вже на початку червня цього року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва «готова піти на компроміс» в цьому питанні. «Ми сказали, що  будемо готові, якщо це допоможе справі, погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ ось ця додаткова група спостерігачів, які будуть контролювати лінію розмежування в місцях дислокації важких озброєнь, мала право носити особисту зброю», – сказав Лавров в інтерв'ю програмі «Вести в субботу».

 

Представники моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі часто повідомляють про те, що бойовики «ЛНР» і «ДНР» обмежують їхнє пересування окупованою територією. За час конфлікту неозброєні патрулі міжнародних спостерігачів неодноразово потрапляли під обстріли.

17.06.2016