Кліматичні рекорди 2016

 

Весна-2016 стала найтеплішою в історії. Тепер часто, як ніколи раніше, виникають екстремальні погодні умови, а концентрація СО2 досягнула нового максимуму. Актуальні дані NASA та Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) залишають мало надії на те, що ці кліматичні тенденції зміняться цьогоріч. Натомість народжуються все нові рекорди.





Відхилення травневих температур від довгострокового середнього показника 1951-1980 рр.


 

Свого часу 2014-ий побив усі теплові рекорди, потім прийшов 2015-ий зі своїми тепловими хвилями та небаченою засухою в Європі. Тож недивно, що 2015 встановив нові максимуми. Зокрема показник СО2 в атмосфері тоді вперше перейшов позначку 400 частинок на мільйон (ppm) над всією Земною кулею.

 

Нещодавні вимірювання NASA та ВМО засвідчили, що до цього списку сумнозвісних рекордів зробить свій внесок і 2016-ий. «Цьогорічний стан клімату непокоїть, – розповідає Девід Карлсон (David Carlson) з ВМО. – Надзвичайно високі температури, танення льоду в березні й травні (його ми зазвичай спостерігаємо в липні) та дощі століття – аномальне стало нормою».

 

Дотепер кожен місяць 2016-го досягав рекордних середньомісячних температур. У лютому та березні ці показники були приблизно на 1,2 градуси за Цельсієм вищими, ніж впродовж минулих років ХХ століття. Весна 2016-го взагалі стала найтеплішою за всю історію метеорологічних вимірювань, інформують науковці.

 

Почасти ці рекорди зумовлені сильними Ель-Ніньйо останніх років, проте основна потуга зафіксованого потепління – кліматичні зміни, наголошують учені. Адже навіть аномально холодні роки Ла-Ніньї демонстрували вищі показники, ніж багаторічні середньостатистичні.

 

Найсильніше потепління помітно на Півночі: Аляска пережила рекордну теплінь, в Фінляндії середньомісячні температури в травні були на три градуси вищими, ніж зазвичай. У місті Барроу, що на Алясці, сніг цього року почав танути вже 13 травня – це на 10 днів перевершило попередній рекорд та на 5 тижнів – норму. У цілій Північній півкулі весною випало так мало снігу, як хіба що 50 років тому, інформує Глобальна снігова лабораторія в Рутгерському університеті (США).

 

Драматичним також є зникнення морського льоду. В травні 2016-го розширення арктичної криги поставило антирекорд для цього місяця. Крижана поверхня стала майже на 1,4 мільйона квадратних кілометрів меншою порівняно з довгорічною нормою, тобто на 280 тисяч квадратних кілометрів меншою, ніж останній мінімум 2004 року, розповідають учені.

 

Подібна ситуація зі щораз сильнішими екстремальними змінами погоди: про це свідчать зокрема проливні дощі останніх тижнів. Подекуди в Німеччині, Франції й інших європейських країнах постійно повторюються сильні дощі, що спричиняють повені. Так, у французькому департаменті Луаре випало 92 міліметри опадів упродовж трьох днів – 30-річний рекорд. На диво сильні зливи та негода мали місце наприкінці травня й на півдні США.

 

Корали в тропічних водах борються з потеплінням за виживання. У Великому бар'єрному рифі й Тасмановому морі впродовж останніх місяців лютувало небачене коралове знебарвлення. В інших регіонах тропіків також зафіксували понаднормове вимирання коралів.




Показання CO2  на Мауна-Лоа на Гаваях.

 

 

Ще один рекорд, що заставляє хвилюватися: вміст СО2 в атмосфері Землі за останні 12 місяців піднявся так сильно, як ніколи раніше. Наразі немає жодного сліду редукції. В результаті рівень СО2 над вулканом Мауна-Лоа, що на Гаваях, від початку року і до сьогодні становить у середньому 404,8 проміле, тобто відверто й постійно перевищує минулорічний рекордний показник 400 ppm. У травні ці значення продерлися навіть до 407 часток на мільйон.

 

Так 2016 може стати першим роком, коли рівень діоксиду вуглецю перевищуватиме поріг 400 впродовж усіх дванадцяти місяців. «Це означає, що ми все ще діємо за сценарієм необмежених викидів, – застерігає Річард Беттс (Richard Betts) з британського Метеорологічного офісу (Met Office) – За життя ми ймовірно більше ніколи не побачимо показників, нижчих за 400 проміле».

 

 

2016 setzt schon jetzt Klimarekorde 

Scinexx.de, 16/06/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

17.06.2016