Розумні технології зле для нашого мозку

Нам потрібні розумні продукти, тому що ми – тупі

 

 

20 років тому мені сказали, що якщо я не чиститиму зуби краще, то вже скоро не матиму жодного. З тих пір я — чемпіон в чищенні щіткою та зубною ниткою, до того ж я користуюся міжзубними щітками трьох різних розмірів, що робить мене ідеальним покупцем для найрозумнішої з усіх розумних зубних щіток - нової Oral B Genius 9000.

 

Щоб використовувати зубну щітку, вам потрібно прикріпити свій телефон до дзеркала у ванній на рівні рота таким чином, щоб його камера могла спостерігати за вами, тоді як телефон бере вас у «28-денну подорож позбавлення від зубного нальоту».

 

Поки я чистила, екран світився, вказуючи мені, над якою частиною мого рота я працюю. Це мало б бути дуже розумним, от лише відповідь я вже знала. Він засік час мого чищення (завдання, з яким моя власна електрична зубна щітка ефективно справлялася) і поки робив це – відволікав мене від заняття кажучи (неправильно), яка погода на дворі і що трапилося у світі.

 

«Вражаюче!», сказав він, коли я закінчила. Знову, це мало б бути приємно, от лише я – доросла людина і тому більше не потребую пишатися тим, що почистила зуби.

 

Дані про моє чищення були належним чином зареєстровані, відповідно до них можна буде порівняти кожний майбутній акт чищення, перетворюючи рутину оральної гігієни в веселе змагання з самим собою. Я більше не використовуватиму цього додатка. П’ять хвилин на день, які я витрачаю на чищення зубів – це час відносного спокою, оаза без телефону. Я збираюся зберегти все так і надалі.

 

Досі ця розумна щітка – це майже безперечний успіх, так само, як і попередні версії. За даними Procter & Gamble 250 тисяч людей використовує їхній додаток Oral B, очевидно вірячи, що використання Bluetooth веде до білих зубів.

 

Люди упадають не лише за розумними зубними щітками. Коліжанка із захопленням розповідає мені, як розумна штуковина Elvie для тазової діафрагми, яка називає себе «твій найособистіший тренер», змінила її життя. Ти виконуєш вправи, а відповідний додаток розповідає вам про ваші успіхи і дозволяє вам змагатися онлайн з вашими друзями. Fitbit і Jawbone вже перетворили половину населення на конкуруючих ходячих зануд. Oral B і Elvie зробили ще один крок вперед.

 

Менш безтактною, але не менш незбагненною є розумна прищіпка для білизни, можливо, поки що найбезглуздіший зразок технологічної розумності. Peggy, яку тестував в Австралії Unilever, – це пластикова прищіпка, що містить термометр і гігрометр, що надсилає повідомлення на твій телефон, у яких написано: «Привіт, Люсі, наближаються дощові хмари, давай сушити прання завтра».

 

Компанія героїчно вдає, що Peggy дозволить батькам проводити більше часу з дітьми. Це не має сенсу, оскільки основна річ, що відриває батьків від дітей – це не розвішування прання в дощові дні, а витріщання у свої смартфони.

 

Здавалося б більш перспективними є розумні парасолі та розумні поляреси, які допомагають вам не загубити їх, нагадуючи вам кожного разу, коли вони знаходяться надто далеко від телефону. Проте це здається проклятою неприємністю — щоразу як ви лишаєте свою парасолю в своєму помешканні коло своїх власних вхідних дверей і йдете, щоб сісти на канапу, ваш телефон сповіщає вас, що ваша парасоля знаходиться поза радіусом.

 

Найбільш непроханий «прогрес» з усіх – це розумний тампон. Це звичайний тампон приєднаний до дроту, підключеного до датчика, що кріпиться до ваших трусиків. Кожного разу, коли, на думку датчика, прийшов час змінити тампон на новий, він подає сигнал на ваш телефон. Я не можу уявити, навіщо кому-небудь хотілобися, щоб його тіло було підключене до датчика таким чином і, в будь-якому разі, на це немає потреби. У жінок вже є два методи, щоб дізнатися, коли змінити тампон: дивитися на годинник і прислухатися до свого тіла.

 

Чим більше я дізнаюся про речі в інтернеті, тим більше я думаю про те, що я потрапила у світ ненавсправжки. Нещодавно я переглянула відео про NotiFly, «невидимий інтерфейс користувача», що сповістить вас, коли ваша ширінка буде розщеплена, який, я могла б заприсягтися, був розіграшем. Проте у списку розробників наприкінці був згаданий Accenture Interactive, а вони не славляться своїм почуттям гумору.

 

Запаморочливе зростання розумних технологій є водночас і легким для розуміння, і таємничим. Зростаюча пропозиція – це не сюрприз. Продуценти виготовляють ці речі, бо вони можуть. Технології існують. Вони досить дешеві. А завдяки Kickstarter та ін. не бракує йолупів, які будуть щасливими це профінансувати.

 

Попит на такі продукти залишається загадкою. Той факт, що люди готові платити за скомплікованість не-рішень не-проблем – це найкращий доказ ірраціональності споживача, який на цей час надав ринок.

 

Якщо ми хочемо таких розумних ґаджетів, то ми мусимо бути тупими. І не лише це: розумні технології роблять нас тупішими. Якщо нам більше не треба пам’ятати про защіпання ширінки чи дивитися на небо перед тим, як розвішувати прання, і якщо нашою улюбленою темою розмови є те, хто найдовше пройшов/ почистив/ стиснув, то наші мізки скоро значно нагальніше потребуватимуть вправ, аніж тазова діафрагма.

 


Lucy Kellaway
We need smart products because we are stupid
Financial Times, 12.06.2016
Зреферувала Леся Стахнів.

 

 

 

 

17.06.2016