Бойовики відкинули пропозицію обміну полоненими «двоє за одного» – вимагають амністії.

 

Учасники гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи не змогли досягти проґресу в питанні звільнення полонених на Донбасі.

 

Про це заявив спецпредставник ОБСЄ Мартін Зайдік після закінчення перемовин у Мінську, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"На жаль, поки що не вдалося досягти проґресу з питання звільнення осіб, яких тримають під час конфлікту. Координатор підгрупи закликав учасників активізувати роботу з метою звільнення передусім хворих і поранених", – зазначив Зайдік.

 

Представник гуманітарної підгрупи Ірина Геращенко заявила, що українська сторона особливу увагу присвячувала звільненню важкохворих українців в ОРДіЛО. Наразі не вдалося встановити точне місце перебування заручників.

 

Зокрема, бойовики протягом кількох місяців не давали інформації про те, де утримують важкопораненого пана Жемчугова, в якого ампутовані кінцівки, вибиті очі. "Сьогодні так звані представники ОРЛО визнали, що ця важкохвора людина утримується в СІЗО, і до нього не пускають адвокатів "за станом здоров'я". Хіба це не тортури?! Ми висловили вимогу негайного звільнення Жемчугова і передали наші пропозиції щодо цього учасникам гуманітарної групи – ОБСЄ і РФ , які мають задіяти всі свої можливості, аби розблокувати процес звільнення", – поінформувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Зі слів парламентера, Україна оголосила перед представниками бойовиків перелік із 25 важкохворих українців, котрих закликає звільнити насамперед, і висловила готовність видати натомість 50 громадян, "аби тільки розблокувати питання заручників".

 

"У відповідь почули, що представник ООН Ю.Супрун засуджений за воєнні злочини (питання, яким псевдосудом – залишається риторичним), а історик І.Козловський – шпигун і виготовляв боєприпаси... Абсурдність цих заяв очевидна, і тільки підкреслює, з ким вимушено маємо спілкуватися заради звільнення українців", – обурилася Геращенко.

 

"Бойовики, як і раніше, вимагають амністії у формі ультиматуму. На ультиматуми Україна не піде. До компромісів заради заручників готові", – наголосила учасниця переговорів.

 

15.06.2016