Україна сподівається, що ЄС протягом двох тижнів розробить «безвізовий» механізм.

 

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила, що Європейський Союз має намір розробити механізм припинення безвізового режиму до кінця червня 2016 року.

 

Про це вона розповіла журналістам у перерві засідання міжпарламентської ради Україна–НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

"Зараз головне для Європейського Союзу – це введення цього механізму тимчасового призупинення безвізового режиму і віднайдення консенсусу всередині ЄС, що вони до кінця червня повинні вирішити це питання. Саме тому ми зараз разом з Грузією стали заручниками цього питання", – зазначила пані Зеркаль.

 

Тим часом у Європейському парламенті оголосили про ініціативу скасувати візи для громадян України, незалежно від запровадження процедури припинення дії безвізового режиму.

 

"Безвізовий режим Україні повинен бути наданий якомога скоріше без будь-якого подальшого відтермінування. І під будь-яким відтермінуванням я також маю на увазі так званий аварійний механізм, який пов'язаний зі справою, яку має ЄС з Туреччиною", – заявив депутат ЄП Яцек Саріуш-Вольський на засіданні комітету у закордонних справах, за повідомленням УНІАН.

 

"Безвізовий режим для України не повинен бути жертвою механізму припинення, пов'язаного з такою країною, як Туреччина. Я підкреслюю, що це має бути зроблено якомога скоріше і без подальшого відтермінування", – закликав депутат.

 

Саріуш-Вольський вважає, що такий крок з боку ЄС надихнув би Україну на здійснення подальших реформ. "Для цього було б добре, щоб ми могли оцінювати українські зусилля, встановивши моніторинґовий механізм, який би ґарантував, що цей процес продовжується. Цей механізм припинення, який висить, як меч Дамокла, над безвізовим режимом, не є для цього достатнім інструментом, тому що тільки спрямований на міґраційні ризики", – зауважив євродепутат.

 

14.06.2016