Коли сміються Бредбері й Лоренц

«Теорія хаосу» не має стосунку до того, що відбувається в Україні. Тут функціонує «практика хаосу», й «ефект метелика» є логічним, як теорема Піфагора.

 

Соціологія тижня

 

 

Добре, що існує соціологія. Завдяки цій штуці (допоки не вигадали термін «мистецтво», воно називалося «штука») люди мають зайву причину посміятися. Якби вибори президента України відбулися в червні 2016 року, за лідера Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Юлію Тимошенко проголосували б 13,7% опитаних осіб, а за чинного президента Петра Порошенка — 7,9%. Такі цифри оприлюднив після свого соцдослідження Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

 

Коли третьокурсники гуманітарних факультетів складають залік з соціології, то мають пеха зробити опитування. Результати їхньої роботи переважно мають два джерела походження. Перше — малювання на підвіконні, друге — висмоктування з пальця. Цифри українських соціологів іноді свідчать, що їх (цифри) здобували люди, які добре вчилися у вищих навчальних закладах і означений предмет складали з першого разу.

 

Комісія тижня

 

 

Президент України Петро Порошенко зробив те, що від нього вимагалося вже досить давно, — вніс до Верховної Ради постанову про звільнення з посади членів Центральної виборчої комісії. Спостережливі люди звернули увагу не тільки на те, що вчинити такий акт Петро Олексійович мав ще два роки тому, а й на невідповідність кількості звільнених і новопризначених.

 

З ЦВК мусять піти 12 людей, а замінять їх лише 11. Проте цікаве у ротації — навіть не проблеми з арифметикою. Несподівано відставлених членів ЦВК почали запрошувати у Національне антикорупційне бюро, щоб поговорити. У стінах цього закладу побували Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна, там-таки чекають голову комісії Михайла Охендовського.

 

Борці з корупцією кажуть, що хотіли б взнати в людей, які рахують голоси, чи мають вони стосунок до «чорної бухгалтерії» часів Януковича. Колоритна Усенко-Чорна зреагувала на прагнення працівників НАБУ так:

«Я не маю жодного уявлення, чим я можу бути корисною слідству. Це не офіційна інформація, але, здається, всі члени ЦВК мають прийти на допит».

 

Навряд чи з цієї хмари піде дощ, але руханку комітетським бюристи влаштують.

 

Паливо тижня

 

 

Поки Петро Порошенко казав про те, що в поточному році НАК «Нафтогаз України» матиме бездефіцитний бюджет, ця структура звернулася до росіян з питанням, чи можна в них купити газ. Українських гендлярів паливом трошки збештали, тож вони мусили зреагувати.

 

«Міністр енергетики РФ каже, що "Газпром" у третьому кварталі нам буде продавати газ по 177 доларів. З поправкою на калорійність це означає, що ціна в актах буде 182–183 долари. Він вважає, що це навіть нижче за ринкову ціну. Ми так не вважаємо. Учора на німецькому ринку (хаб NCG) ціна на липень, наприклад, була нижчою за 173 долари. Тому ми в таких умовах газ у "Газпрому" купувати взагалі не будемо. Весь необхідний газ купимо на європейському ринку. Із цим у нас проблем тепер ніяких немає», — зазначив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

 

В таких випадках заведено казати, що осінь покаже, куди муха сяде.

 

Міністр тижня

 

 

Керівники внутрішніх справ в Україні за традицією є людьми харизматичними і несподіваними. Теперішній шеф МВС Арсен Аваков, крім усього того, ще й вдатний братися до речей, які в його функціональні обов'язки не входять.

 

Під час засідання Уряду головний міліціянт закликав вилучити норму про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей з проекту змін до Конституції України в частині децентралізації.

 

Потім Аваков згадав про існування Еліота Несса, який закрив до цюпи самого Капоне, і заявив, що вважає за доцільне створення у країні єдиного органу, що опікуватиметься розслідуванням злочинів у сфері економіки.

«У мене глибоке переконання, що у країні має бути єдиний орган, як у США — Служба фінансових розслідувань. Поліція готова відмовитися від департаменту захисту економіки, колишнього БЕПа, плюс податкова міліція, і плюс з СБУ треба забирати так звану службу «К», — сказав Арсен Борисович.

 

З його переконанням сперечатися важко, бо міністр може перемкнутися після децентралізації і боротьби з корупцією на що завгодно.

 

13.06.2016