Європарламент звинуватив президента Венесуели в придушенні опозиції в країні.

Депутати в Страсбурзі висловив глибоку стурбованість у зв'язку з загостренням політичної та соціальної нестабільності у в південноамериканській країні.

 

 

У своїй резолюції Європарламент зажадав від президента Венесуели Ніколаса Мадуро поважати верховенство закону. Європейські парламентарі звинуватили його у використанні владних повноважень для отримання контролю над виборчою комісією і Верховним судом, щоб таким чином блокувати ініціативи опозиції.

 

У резолюції зазначено, що з того часу, як п'ять місяців тому опозиція отримала більшість в парламенті Венесуели, Верховний суд країни виніс 13 політично вмотивованих судових рішень на користь уряду.

 

Наприклад, в травні Верховний суд постановив, що декрет президента Ніколаса Мадуро про запровадження в країні надзвичайного стану строком на 60 днів відповідає Конституції. Декрет дає президентові екстрені повноваження для боротьби з економічною кризою в країні, в тому числі право на розподіл продовольства і посилення заходів безпеки.

 

Раніше депутати проголосували за відхилення декрету, але Мадуро заявив, що не має наміру підпорядковуватися рішенню парламенту.

 

Європарламент також закликав до негайного звільнення приблизно двох тисяч політичних в'язнів у Венесуелі, котрі перебувають у в'язниці або під домашнім арештом.

 

Минулими днями в столиці країни Каракасі і декількох інших містах пройшли багатотисячні акції протесту.

08.06.2016