Сміття горить. Буквально і фіґурально

Грибовицьке сміттєзвалище знову палає. У соцмережах рясніє від знимок, де зафіксовані клуби диму, які валять на Львів та навколишні села. Людей частково охоплює паніка — знаходяться експерти, які радять хапати дітей і виїздити з міста чим далі, тим краще. Словом, трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі за тиждень не тільки згладилася, а навпаки — набула масштабів та нових «барв».

 

 

У вівторок, 7 червня, сміттєву кризу прокоментував президент України. Водночас вивіз сміття зі Львова стає дедалі проблематичнішим — райони не надто хочуть приймати львівські відходи, а міський голова Садовий бачить за протестами руку недоброзичливців. Він просить керівництво держави оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації, а Порошенко радить не робити політики на смітті.

 

Нарешті застосували авіацію

 

Віднайдення тіл трьох рятувальників та зміцнення дамби фільтратного ставка були лише першим актом драми, яка розгортається довкола Львова. Кілька днів тому пожежа на смітнику спалахнула з новою силою, а тріщина між величезними купами відходів лише збільшувалася. За даними начальника головного управління ДСНС у Львівській області Сергія Дмитровського, тріщина в деяких місцях сягає 2,5 метрів ширини й 80 метрів довжини. Сміттєва гора просіла на 2,5 метра під власною вагою. Тож новий зсув є лише питанням часу, вважає Дмитровський.

 

Саме тому в понеділок, 6 червня, на місці попереднього зсуву було призупинено пошукові роботи — за висновками фахівців небезпека для рятувальників була надто велика, рівно ж як і застосування важкої техніки.

 

Пан Дмитровський розповів журналістам, що ускладнює ситуацію й горіння смітника. На поверхні є кілька осередків горіння, деякі з них безпосередньо в тріщині або ж поблизу неї. На цю ділянку пожежники не заходять, але стримують вогонь, щоб він не поширювався. Справжні масштаби займання невідомі, бо більша частина вогню схована всередині смітника, де температура тримається на рівні 360 градусів.

 

 

А вчора на звалищі з новою силою спалахнула пожежа, площа якої сягнула 800 м2. Вогонь вирував на тій ділянці, де гасити звичайними методами було неможливо, зі звалища на околиці поширювалися хмари з продуктами горіння, їх фото провокували панічні настрої. Саме тому нині (8 червня) зранку ухвалили рішення залити місце горіння водою, щоб у такий спосіб спровокувати новий зсув і зменшити крутизну схилу сміттєвої гори. Тоді буде більше шансів локалізувати горіння й ліквідувати пожежу.

 

Сміття політичне

 

Тим часом міський голова Львова Андрій Садовий вирішив вдатися до радикальних заходів. Він звернувся до уряду і президента з проханням визнати Львів, Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації. На його думку, останні трагічні події на звалищі підпадають під критерії, передбачені законодавчо.

 

«Сталася велика біда. Внаслідок пожежі відбувся зсув великої частини полігону, загинули люди, шукають ще еколога, який знаходиться під завалами. В результаті цього, десять днів ми не вивозимо сміття на відповідний полігон, і ми маємо загрозу надзвичайної ситуації. Ті міста, які приймали наші відходи, поступово починають відмовляти. І для мене критичною була розмова з одним-другим міським головою, які мені говорять про дзвінки з державних районних адміністрацій, настійливо рекомендуючи не приймати сміття від міста Львова», — волає міський голова.

 

Андрій Садовий переповів свою розмову з прем'єром, сказав, що розмовлятиме безпосередньо й з Петром Порошенком. Ввів у курс справ щодо перемовин міста з Європейським інвестиційним банком про кредит на будівництво нового сміттєпереробного заводу та рекультивацію звалища у Збиранці.

 

Спочатку Садового жорстко потролила в соцемережах віце-спікер Ірина Геращенко, пригадавши ґвалт, який зчинила політсила львівського міського голови з приводу виборів у Кривому Розі, а потім запевнила, що центральна влада вирішить проблему, яку мав би вирішувати бурмистер, який забув про господарку і подався у велику політику.

 

Голова Львівської держадміністрації Олег Синютка назвав пропозиції Садового оголосити саме Львів, а не села, прилеглі до звалища, зоною надзвичайної екологічної ситуації безвіповідальними. На його думку, це намагання зняти із себе частину відповідальності за ситуацію. А вже за Синюткою подав голос і сам президент. Порошенко порадив Садовому не перетворювати сміття на політику.

 

Як повідомила прес-служба президента, під час телефонної розмови голова держави «висловився проти політизації проблеми із вивезенням сміття у місті Львові».

«Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», — сказав він.

Президент доручив відповідним органам з'ясувати причини трагедії і пообіцяв повне сприяння Львову від центральних органів влади у вирішенні цієї проблеми.

 

Політологи передбачають, що президентська допомога дорого вийде Садовому. Адже не є таємницею, що останніми місяцями фракція «Самопомочі» не була добрим членом коаліції, а потім взагалі пішла з неї, хоча її голоси дуже потрібні керівництву держави, зокрема у тих питаннях, які вимагають конституційної більшості. Врешті, в інших питаннях голоси "Самопомочі" також потрібні, бо виборці набагато спокійніше сприймають домовленості Порошенка із Садовим, аніж його ігри з колишніми «реґіоналами».

 

 

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає, що президентська команда максимально використає цю ситуацію, аби приборкати Садового та його політичну партію, однак доводити до політичної смерті не буде.

 

«Я думаю, Садового будуть утримувати на тому політичному рівні, на якому він є. Я не вірю в те, що він дуже швидко зможе повернути попередні електоральні позиції, а цю історію використовуватимуть як інструмент тиску, щоби "Самопоміч" була в певні моменти союзником і сателітом. Це вони отримали хороший подарунок і будуть використовувати. Питання полягатиме в тому, щоби фракція "Самопомочі" частіше ставала на позицію, яку пропонує прем'єр чи президент», — сказав Антонюк.

 

Він вважає, що відкриття кримінального провадження СБУ за «службове недбальство» вказує на те, що жодних серйозних юридичних наслідків ця справа для міського голови Львова не матиме.

 

Зона надзвичайної екологічної ситуації

 

Услід за Садовим Львівська обласна рада також попросила центральну владу оголосити Грибовичі та Малехів зоною надзвичайної екологічної ситуації — Львів у цьому зверненні не фіґурує. Крім того, обласна рада просить Київ виділити 60 млн грн на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, що виникла після пожежі та зсуву сміття на звалищі.

 

Як пояснив Z голова постійної комісії Львівської облради з питань екології, природних ресурсів та рекреації Андрій Білоус, згідно з чинним законодавством, зоною надзвичайної екологічної ситуації місцевість оголошує Президент України за пропозицією Ради національної безпеки і оборони України або за поданням Кабінету Міністрів України. За два дні указ має затвердити Верховна Рада на сесійному засіданні.

 

Підставою для такого указу має бути НС, за якої окрема місцевість зазнала неґативних змін в довкіллі, які потребують застосування надзвичайних заходів від держави.

 

«Йдеться про виснаження, втрати чи знищення природних комплексів та ресурсів внаслідок надмірного забруднення довкілля чи впливу стихійного лиха та інших факторів», — уточнив Андрій Білоус.

 

Як він зазначив, документи від місцевої влади розглядає державна комісія з техногенної та екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Вона вивчає надіслані документи про шкоду, спричинену території, і на підставі відповідного закону ухвалює рішення.

 

Запровадження режиму зони надзвичайної екологічної ситуації передбачає виділення додаткових фінансових та матеріальних ресурсів, щоб нормалізувати ситуацію і відшкодувати завдані збитки, а також певні пільги для мешканців таких зон. За певних обставин в межах цієї зони може бути запроваджено режим надзвичайного стану, що вже дало поживу місцевим конспірологам звинувачувати Андрія Садового у бажанні узурпувати владу у Львові.

 

 

Водночас заступник голови ЛОДА Ірина Гримак розповіла Z, що наразі результати аналізів ґрунтів, води і повітря, зроблені ДЕІ та СЕС, не є такими критичними і не підпадають під параметри надзвичайної екологічної ситуації згідно з чинним законодавством.

Те саме у вівторок заявив очільник ДЕІ у Львівській області Микола Маланич. «Якщо би перевищення шкідливих речовин становило понад 100%, тоді, звісно, територію потрібно оголошувати зоною екологічного лиха. Але станом на сьогодні аналізи зафіксували перевищення у два–три рази залежно від місця. Перевищень у 100% не зафіксовано», — повідомив Маланич.

 

Кому потрібне львівське сміття?

 

Тим часом у звітах про стан вивозу сміття зі Львова щораз частіше звучить прикметник «критичний». Якщо раніше до звалища у Збиранці везли сміття Львів та кілька районів у пропорції 60/40, то тепер, коли звалище не працює, цей тягар упав на інші так звані полігони на Львівщині.

 

Місця вивозу сміття зі Львова тримають у таємниці, бо областю шириться хвиля протестів мешканців міст, які не хочуть приймати львівські відходи. З іншого боку, обсяги львівських ТПВ є дуже великими для полігонів області. Як наголосив голова Львівської ОДА Олег Синютка, якщо сміття зі Львова тривалий час вивозити на звалища в область, то там також виникнуть свої Грибовичі.

 

«З одного боку, ми повинні допомогти Львову, але з іншого — не можемо захаращувати всі сміттєзвалища, адже зі Львова вивозиться 50% від усього сміття області. Тоді ми швидкими темпами перетворимо дрібні сміттєзвалища у районах області на ще одні Грибовичі», — заявив Синютка.

 

Всі розуміють, що діяти треба швидко і злагоджено й шукати нове місце для облаштування полігону ТПВ зі Львова, де у майбутньому постане завод для спалювання чи переробки сміття. Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак сказала Z, що насправді відлік у справі пошуку нової ділянки іде не на місяці, а на дні.

 

«Накопичення сміття ж не зменшується, а тільки зростає. Все, що від нас потрібно, ми всю підтримку надаємо, і ми чекаємо відповіді від міста про готовність будівництва полігону та, відповідно, пошуку території», — додала вона.

 

Зі слів Ірини Гримак, до моменту цієї розмови міська влада Львова не зверталася до Львівської ОДА з пропозиціями щодо виділення ділянки під будівництво полігону чи сміттєпереробного заводу. Чиновниця прогнозувала, що це могло статися на засіданні комісії з приводу закриття Грибовицького звалища, що засідала у середу, 8 червня, пополудні. Однак на момент публікації цього матеріалу жодної інформації з цього приводу ще не було.

 

Водночас Zaxid.net  повідомляв, що під час виїзного засідання екологічної комісії Верховної Ради називалося п'ять ділянок, які пропонувала ЛОДА Львівській міській раді як потенційні майданчики для  такого підприємства.

 

За даними видання, у списку фіґурують дві ділянки в Яворівському районі (кар'єр заводу «Керамзит» та військовий полігон), дві ділянки Миколаївського району (Кагуївський та Добрянський кар'єри), а також одна ділянка у Жидачівському районі (на території гірничо-хімічного підприємства «Сірка»).

 

Що ж до Грибовицького звалища, то, як розповіла Ірина Гримак, зараз там працює авіація, щоб можна було мінімізувати небезпеку і вже потім стабілізувати ситуацію й продовжити пошуки пропалого еколога.

 

Далі, зі слів пані Гримак, працюватимуть експерти, які дадуть висновки щодо подальшої експлуатації цього звалища і про те, які подальші заходи потрібні. Зокрема, міська влада мусить відкоригувати проект рекультивації, який не пасує з огляду на надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок пожежі та зсуву, а також з огляду на фінансові параметри проекту.

 

Раніше міський голова Львова заявляв про те, що Європейський інвестиційний банк готовий виділити 40 млн євро на реалізацію проекту з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва заводу з переробки відходів.

 

Весь сміттєвий алярм просто волає про те, що проблему з відходами на території області треба вирішувати комплексно. Трагедія на звалищі у Збиранці показала, наскільки цей ланцюжок є взаємопов'язаний і якщо ламається одна з його ланок, то інші нормально функціонувати не можуть.

 

08.06.2016