"Нафтогаз" подав "Газпрому" запит на умови імпорту палива.

 

НАК "Нафтогаз України" направив ПАТ "Газпром" пропозицію підписати доповнення до контракту між двома сторонами, котре дозволить відновити газопостачання з Росії.

 

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

 

Щоправда, в НАК наголошують, що "поновлення закупівлі російського газу можливе за умови конкурентної ціни та узгодження чергового «зимового пакету»".

 

"Позиція "Нафтогазу" є незмінною протягом останніх 1,5 року: закупівля газу у "Газпрому" є можливою, якщо російська компанія запропонує нижчу ціну, ніж європейські постачальники "Нафтогазу". "Нафтогаз" вважає економічно обґрунтованою ціною газу від "Газпрому" ціну на рівні «хаб мінус транспорт»", – ідеться у повідомленні.

 

Напередодні голова правління "Газпрому" Олексій Міллер повідомив про прохання "Нафтогазу" відновити імпорт палива.

 

"Так, дійсно, вчора ми отримали офіційного листа від керівника "Нафтогазу України" з проханням про відновлення постачання російського газу. Йдеться про дев'ять місяців: друге півріччя 2016 року і перший квартал 2017 року. Тобто про всю майбутню зиму та період підготовки до неї", – заявив Міллер, згідно з "Інтерфаксом".

 

При цім керівник "Газпрому" пояснив для себе прохання "Нафтогазу" провалом політики з закупівлею палива у країнах ЄС.

 

"Зміна настроїв української компанії є зрозумілою. Добовий обсяг реверсу з Європи скоротився в червні в 6,4 рази порівняно з травнем і в 16,8 раза порівняно з квітнем", – прокоментував Міллер.

 

В українській же компанії кажуть, що зменшення закупівлі палива в країнах ЄС є свідомим: "Нафтогаз" очікує, "що цінові умови на європейському ринку газу будуть найбільш привабливими протягом третього кварталу, тому компанія наразі скоротила закупівлю імпортованого газу".

 

"Диверсифікація джерел постачання газу є необхідною вимогою для енергетичної безпеки України та є одним із пріоритетів стратегії "Нафтогазу". Наявність широкого кола потенційних постачальників є гарантією того, що Україна закупає газ на найбільш конкурентних умовах", – додали в НАК.

 

08.06.2016