Ремонтні комбінації

На Тернопіллі починають латати дороги. Однак амбітні початкові плани розбилися об брак фінансів — кількість ділянок, які полагодять державним коштом, скоротилася в 10 разів. Обласні чиновники намагаються скинути клопіт на нові об'єднані громади, але з не надто великим успіхом — люди на місцях не поспішають освоювати кошти з фонду державного розвитку на ті потреби, на які вкаже місцева облдержадміністрація.

 

На Тернопіллі стан 40% доріг охарактеризовано як критичний

 

Нагадаємо, що на початку 2016-го Служба автомобільних доріг у Тернопільській області «замахнулася» на ремонт майже шести десятків (60!) об'єктів загальною довжиною понад 300 кілометрів на суму неповних 800 мільйонів гривень. В обласній адміністрації карту-схему з переліком пропозицій погодили.

 

Відтак документ скерували в Державне аґентство автомобільних доріг України. Там мали дати дозвіл на освоєння коштів і початок ремонту. Як наслідок, з довжелезного переліку залишилося тільки шість (6!) об'єктів. І на них держава виділила теж неповні 80 мільйонів гривень.

 

На одній з березневих колеґій у Тернопільській ОДА її очільник Степан Барна запропонував використати на ремонт так званих «внутрішніх доріг» у населених пунктах кошти об'єднаних громад. Йдеться про освоєння майже 150 мільйонів з Державного фонду реґіонального розвитку.

 

У громадах на таку ідею зреагували обуренням — мовляв, питання, скільки й на що витрачати грошей, будуть вирішувати депутати на сесіях, а не в тернопільському «білому домі». До того ж на місцях ще не все зрозуміло з фаховістю кадрів. Наприклад, на запитання, куди планують спрямовувати отримані кошти у Микулинецькій територіальній громаді, місцева влада заявила: вони наразі ознайомлюються з документами, процедурою освоєння, адже прийшли до керівництва громадою нові люди, які ще не мають управлінського досвіду. Тож спершу планують вглянутися в тему, а тоді помалу вирішуватимуть усі нагальні питання.

 

Сприяння ТОДА у бажанні латати дороги коштом громад можна трактувати двояко. З одного боку, це добрий намір поліпшити ситуацію з катастрофічним станом дорожнього покриття в населених пунктах. Однак з іншого — очільник ОДА Степан Барна зацікавлений у тому, щоб його добрий знайомий — керівник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області й син колишнього начальника Управління СБУ в Тернопільській області Богдан Юлик — отримав нову порцію коштів на виконання робіт.

 

Для збільшення клацни на ілюстрацію

 

Цілком можливо, що саме обласний автодор робитиме ремонти доріг громадам. Торік у жовтні видання «Наші гроші» виявило, що пан Барна визначав не тендерами, а своїми розпорядженнями, хто освоюватиме кошти, виділені, приміром, на ремонт… школи у Скалаті. Як не дивно, та відповідальною за ремонтні роботи в навчальному закладі була Служба автомобільних доріг у Тернопільській області. Як і, до речі, за закінчення ремонту обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина».

 

Тож намагання обласної адміністрації запропонувати вигідний для обох очільників держструктур ремонт доріг може мати і таке несподіване пояснення.

 

Разм з тим, як засвідчують практика й аналіз звітів Тернопільського облавтодору, відремонтовані дороги майже щороку доводиться ремонтувати знову і знову — чомусь надто коротке життя в нового асфальту, яким залатані дірки на автошляхах Тернопільщини.

 

06.06.2016