Червень теплий і мокрий

 

 

Сьогодні, 5 червня над усією Галичиноють ходять грозові хмари. Гриміло, блискало і лляло нині як у Львові, так і в Тернополі з Івано-Франківськом. Однак вже завтра, кажуть синоптики, розвидніється – 6 і 7 червня дощу не буде, лиш невеличкі хмарки час від часу затулятимуть сонечко, 9 червня випогодиться повністю. Температура повітря до 10 червня в усіх трьох обласних центрах від 20 до 24 °C. Загалом гідрометеослужби обіцяють нам теплий місяць, хоч і трохи дощовий.

 

Календарний початок червня співпав тепер із народженням молодого місяця. Повня на небі з’явиться 20 числа. Сонечко сходить рано – кілька хвилин по 5-ій годині і астрономічний день триває аж 16 годин. Хоч насправді у Галичині тепер світло на дворі ще довше – від ранішніх до вечірніх сутінків минає майже 18 годин.

 

Цього року у червні не очікується жодних метеорологічних рекордів: найтепліший день видасться 16 червня у Тернополі, де стовпчики термометрів піднімуться до позначки 29 °C. А рекорд для червня на нашій території зафіксований колись у Львові 23 червня – 32 °C.

 

 

На 10 червня синоптики одностайно прогнозують грозу знову для усіх трьох галицьких метрополій. Повітря того дня трохи позимніє - 20 — 21 °C. В наступні дні і аж до 14 червня небом ходитимуть хмари, але буде тепло - 20 — 24 °C.

 

Подальші прогнози у гідрометеорологічних службах називають довгостроковими, а, отже, дуже непевними.

Втім у Львові 15, 17, 20 і 30 червня кажуть що буде хмарно і помірно тепло – до 20 °C. У решту днів навпаки сонячно і температура повітря близька до 25 °C.

У Тернополі 16 червня, як вже казали – 29 тепла. З 22 по 27 червня температура повітря триматиметься 26 — 27 °C. А 28 червня небо захмариться і позимніє до 23 °C. Так протримається вже й до липня.

В Івано-Франківську 17 червня обіцяють грозу й наступного дня (18 червня) буде не надто спекотно – всього лиш 16 °C. Далі потроху теплішатимете і до 26 червня на дворі вже буде аж 27 °C. Сонячна погода протримається тут до кінця червня, хоч вже не буде аж так гаряче – 23 — 25 °C.

 

Початок липня синоптики бачать сонячним і теплим – без дощу, без хмар, 25 — 26 °C.

 

Ну і аби зорієнтуватися наскільки серйозно можемо ставитися до прогнозів синоптиків, пропонуємо глянути на те, як виглядала реальна погода у травня в порівнянні із прогнозованою.

 

За інформацією станом на 5 червня з Weather Underground, G!smeteo, weather.com, AccuWeather.com, meteoprog

05.06.2016