ОПЕК не запроваджуватиме обмеження на видобуток нафти.

Представники країн-членів організації на зустрічі у Відні в четвер, 2 червня, не змогли досягнути відповідної домовленості, на якій наполягають передовсім Росія і Венесуела.

 

 

Учасники зустрічі вирішили, що попри відносно низькі ціни на «чорне золото», на даний момент видобуток перебуває на «розумному для ринку рівні і не потребує корекції». Про це, зокрема, заявив за підсумками зустрічі генеральний секретар організації Абдалла аль-Бадрі.

 

Експерти пояснюють збереження нинішніх квот на видобуток нафти тим, що організація вважає успішною політику невтручання, яку проводила останні півтора року. Як писало видання WirtschaftsWoche, ціни на нафту піднялися і стабілізувалися після зимового падіння, і це дозволяє нафтовому картелю не вдаватися до спеціальних заходів з підтримки ціни.

 

Також на зустрічі відбулося обрання нового керівника ОПЕК. Посаду генерального секретаря організації обійме Мохаммед Баркіндо. Раніше він очолював нігерійський державний нафтовий концерн NNPC. Лівієць аль-Бадрі мав скласти повноваження генсека ще 2012 року, проте члени організації не змогли тоді домовитися про наступника.

 

Після повідомлень про те, що країни ОПЕК не змогли досягти згоди щодо обмежень видобутку, ціни на нафту стали падати. Так ціна сорту Brent знизилася на 1,8% до 48,84 доларів за барель, а сорту WTI – на 2,1% до 47,97 долара.

 

Наступна зустріч ОПЕК призначена на 30 листопада. Раніше, в квітні, на зустрічі в Досі члени ОПЕК, а також Росія і Казахстан також не змогли домовитися про заморожування обсягів видобутку нафти, після чого стався обвал цін на енергоносій.

02.06.2016