Соцмережі: лайки, як шоколад

 

Якщо підлітки відчувають, що їхні пости в соціальних мережах подобаються, це має незаперечний ефект. Мозок молоді реагує на це, як на плитку шоколаду чи грошовий виграш, засвідчило нещодавнє дослідження американців. Згідно з результатами, для молоді надзвичайно важливе визнання інших навіть у віртуальному світі — саме онлайн-друзі сильно впливають на підлітків.


 

Соціальні медії займають вільний час мільйонів людей по всьому світу. Найпізніше у тинейджерському віці Facebook, Twitter & Co відіграють сьогодні чи не найвизначальнішу роль у світі онлайн. Як воно впливає на молодь, інтенсивно обговорюють науковці. Деякі з досліджень вказують на те, що полювання на лайки у Facebook спричиняє стрес у підлітків, натомість спілкування з друзями в соціальних мережах може захоплювати.

 

Науковці на чолі з Лорен Шерман (Lauren Sherman) з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі нещодавно вперше дослідили, які процеси відбуваються у мозку молоді, коли вона користується соціальними мережами. Вчені виявили, що вплив онлайн-медій сягає дуже далеко.

 

Для своїх досліджень науковці вивчили, як тинейджерський мозок реагує на фото та лайки на одній з фіктивних, подібних на Instagram, платформ. Для цього 32 піддослідним у віці між 13 та 18 років показали загалом 148 картинок з різною кількістю лайків, серед них 40 фото, які підлітки принесли з собою.

 

З допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії команда дослідників спостерігала, що відбувається в мозку підлітка під час споглядання фото. Виявилося: якщо тинейджери бачили власні фото з великою кількістю лайків, тоді активувалося кілька ділянок мозку. Найбільше активним, зі слів науковців, ставав так званий Nucleus accumbens (прилегле ядро) в головному мозку — важлива частина системи винагород.

 

Лайки відразу підносили настрій молоді. «У них починали діяти ті ж механізми, як і під час споживання шоколаду чи після грошового виграшу», — пишуть науковці. Крім того, реагували й інші ділянки: одна відома як соціальний мозок, інша — та, що відповідає за візуальну увагу.

 

Наскільки важливою у соціальних медіях є думка інших, стає зрозуміло, коли самі піддослідні у них сиділи й мусили ставити лайки. Результати засвідчили: що більше лайків отримувало зображення, то імовірніше, що інші користувачі також його високо оцінять — незалежно від того, що на картинці зображено. Так, підліткам подобалися і нейтральні, і ризикові картинки, зокрема з сигаретами та алкоголем. Вирішальним у цьому здається не мотив, а кількість лайків під зображенням.

 

«Тинейджери реагують на інформацію зовсім по-іншому, коли вірять, що це неодмінно порекомендували б їхні однолітки — навіть тоді, коли йдеться про чужу для них особу», — пояснила Шерман.

 

Навіть на незнайомців тиск групи і прагнення здобути визнання сильно впливають, визначаючи їхню поведінку. «Це можна простежити як у мозку, так і на поведінці щодо прийняття рішень, — кажуть учені. — Батьки мусять усвідомлювати, який вплив пости, лайки і коментарі друзів у віртуальному світі можуть мати на молодь — як позитивний, так і неґативний».

 

 

Soziale Medien: Likes wirken wie Schokolade 

Scinexx.de, 01/06/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

 

02.06.2016