Польща відмовляється від російського газу.

Влада Польщі заявила про небажання продовжувати контракт з російською компанією «Газпром» на постачання газу після закінчення договору в 2022 році.

 

 

 «Ми прагнемо до ситуації, коли довгостроковий контракт стане справою минулого. Якщо ціна російського газу буде конкурентоспроможною, ми не виключаємо відновлення закупів, але однозначно не в рамках довготермінового контракту», – заявив уповноважений уряду Польщі з питань газової та енергетичної інфраструктури Пьотр Наімський у коментарі для інформаційної аґенції Reuters.

 

Представники «Газпрому» висловили здивування такими заявами польської сторони, повідомило Polskie Radio. Під час прес-конференції у вівторок, 31 травня, віце-президент компанії Олександр Медвєдєв заявив: «Кожен, звісно, вільний обирати, як йому купувати газ і забезпечувати конкурентність господарки. Але хочу нагадати, що зовсім недавно на прохання Польщі ми збільшили газові поставки».

 

Щороку газова компанія Польщі PGNiG закуповує у Росії 10,2 млрд куб. м газу, це дві третини від обсягу споживання країни. Загалом РП споживає близько 15 млрд куб. м на рік. Контракт на постачання палива PGNiG підписала з «Газпромом» ще 1996 року. А 2012 року польська і російські компанії підписали додаткові угоди, за якими змінились цінові умови поставок.

 

Нагадаємо, що у жовтні 2015 року було завершене будівництво LNG-терміналу в польському місті Свіноуйсьцє. Того ж таки року уряд Польщі підписав угоду про будівництво першого європейського газогону Польща–Литва. 

31.05.2016