Переписи з „Нової хати“


 

Кулінарні переписи з травневих чисел львівського жіночого журналу з міжвоєнних часів. Скутечні донині

 

ПРИПИСИ НА ТОРТИ.

 

Бішкоптовий торт.

 

Вісім жовтків, 21 dkg цукру добре втерти й вимішати з піною з 8 білків, вбитою з 4 dkg цукру й 14 dkg пересіяної муки.

Пекти в добре посмарованій формі, у вільній рурі.

Перекладати можна масою: кавовою, оріховою, ванілевою або конфітурами. Люкрувати білим помадковим люкром.

Маси: 1) Кавова: 15 dkg масла втерти на піну, 10 dkg мілкого цукру, 3 жовтки, пів філіжанки сильної чорної кави, ванілії до запаху. Все разом добре вимішати.

2) Оріхова з палених оріхів: 6 dkg масла, 6 dkg цукру, ¼ dkg турецьких або волоських оріхів, зрумянених в рурі на блясі й змелених. Все разом втерти й додати до цього 2 ложки сметани.

3) Ванілева: 15 dkg масла, 15 dkg цукру, 4 жовтки і ліску втовченої ванілії, — все разом втерти.

Люкор: Півтора склянки цукру залляти пів склянкою води й варити, „до нитки" (т. зн. пробувати вилкою, — цукор має тягнутися, як нитка). Тоді вилляти до миски й терти валком. Як зачне густіти й біліти, вилляти на торт і скоро розсмарувати.

 

Оріховий торт.

 

Зварені в лушпині 75 dkg оріхів обібрати й змолоти. Девять жовтків втерти з 9 ложками цукру, дати оріхи, (з оріхів лишити 5 ложок до маси), чверть склянки тертої булки, трохи ванілії і вкінці піну з білків. Люкрувати білим помадковим люкром.

Маса: Чверть фунта масла, 2 сирі жовтки, цукру тільки, щоб маса була солодка, — добре втерти, вкінці додати 5 ложок оріхів. Як що маса за густа, додати до неї один білок.

 

Дешевий торт оріховий.

 

Вісім жовток добре втерти із склянкою цукру, дати склянку тертого хліба, піну з білків і на конець ножа соди (Natron). Переложити оріховою масою й люкрувати помадковим люкром.

 

Торт з бішкоптів.

 

Тортівницю висмарувати тонко маслом, виложити дно й боки бішкоптами, й накладати на переміну кавову масу й бішкопти, так щоб на верха була верства бішкоптів. Відтак вложити на мінуту до літної рури.

До цего потрібно 50 бішкоптів і кавової маси подвійну кількість, як подано вище.

 

Торт Sacher.

 

Шоколяду 12 dkg розігріти в рурі на тарілці. Втерти добрe 12 dkg масла, дати до него розігріту шоколяду, 4 жовтки і 12 dkg цукру Вимішати все разом, додати піну з 4 білків і 12 dkg муки.

Форму виложити папером і добре висмарувати. Пекти у вільній рурі.

Як вистигне, смарувати по верха (не перекравується) галяретою або морелевою мармолядою.

Люкрувати шоколядовим люкром.

Люкор: Склянку цукру з нецілою пів склянки води заварити до нитки, Шоколяду 12 dkg розігріти в рурі, розтерти добре в макітрі, до цього давати по трохи горячого завареного цукру й терти, доки не зачне густіти. Горячий вилляти на торт.

 

Pischinger.

 

Чотири андрути посмарувати такою масою: 20 dkg масла, 20 dkg змелених оріхів, 20 dkg цукру, 4 таблички тертої шоколяди й ванілію розтерти добре разом. Зложити один на другий, пятим андрутом прикрити, люкрувати шоколядовим люкром. Андрути можуть бути круглі або квадратові.

 

Ф.

 

[травень 1926]


 

Шпінак як прикуска.

 

Ввяти 1 kg шпінаку, перебрати, очистити із спиників, виполокати в кількох водах і вкинути на посолений окріп. Коли закипить, відцідити і полляти зимною водою та оставити, щоби вода стекла. Потім викинути на стільничку і дрібно посікти. В камінній ринці розтопити ложку свіжого масла, вкинути два зубці дрібно посіченого часнику, підсмажити, всипати 2 dkg муки, легко зрумянити і вляти ¼ л зимної, солодкої сметанки. Коли засмажка зовсім розвариться, вложити шпінак, додати ложочку цукру і смажити 10 хвилин. Опісля відставити, бо коли довго стоїть на плиті, темніє. Виложити на круглий півмисок і прибрати квадратиками або трикутниками з грибка.

 

Грибок (омлет) до обкладання ярин.

 

Втерти на біло 4 жовтки, потім додати 4 dkg муки і шум з білок. Муку і шум вимішати одночасно з жовтками, посолити до смаку і вкинути ½ ложки дрібно посіченого зрівованця. Приладжене тісто вилляти на велику сковороду (пательню) на горяче, скляроване масло (1 ложка) і вставити в горячу піч на 12 хвилин. Готовий грибок покраяти після вподоби.

 

С. Мійська.

 

Дешевий сирник.

 

Спід: Взяти ½ l муки, 1 жовтко, 2 ½ ложки цукру, 2 варішки сметани, добру ложку масла замісити тісто і спекти пляцок. Як вистигне дати його знова до тортівниці і переложити такою масою. Маса: Перетерти через сито ½ kg сира, додати 10 жовтків, ⅛ kg масла ¼ kg цукру. Коли сир вже добре втертий додати сок з одної великої цитрини, чарочку руму, три варені, перетерті через сито бараболі, ложечку товченої ванілії. Все добре утерти, дати на пляцок, покропити румом, посипати цукром і покласти до рури. С. О

 

Українські пироги. Всипати в миску 2 l пересіяної муки; в муці зробити ямку, вляти ¼ l молока, 5 dkg дріжджей. Розчинити тісто, не забираючи всеї муки (2 l), лише тільки, скільки забере ¼ l молока.

Коли тісто рушиться, додати 3 цілі яйця і 5 жовтків, повну ложку сирого масла, 3 ложки цукру, трохи соли й ванілії або цинамону. Це все виробити з рештою муки й поставити на теплі, щоби підросло. Опісля прилагодити собі чистий білий папір (найкраще цей, що вживають до завивання масла) потяти його на кусники завбільшки 1 cm² і з одної сторони помастити маслом. На кожний квадратик розтягнути трохи тіста, грубо на ½ cm. На тісто наложити повил або сира втертого з жовтками, маслом, цукром і родзинками та звинути з папером в трубку, так щоби один бік заходив на другий. Поскладати тісто на бляху й дати в піч. Коли пиріг зарумяниться з обох сторін, виняти за горяча папір, уложити на тарілці та посипати цукром. Як що робимо ті пироги зі сиром, можемо подати до них квасну сметану. Пироги з повилами добрі до чаю.

 

(Марія Л.)

 

[травень 1927]

 

 

С. МІНСЬКА.

 

Дешева бабка.

 

Взяти ¼ кґ борошна, розчинити 4 дкґ дріжджей, розроблених в ¼ л. теплої сметанки або молока. Розчину вибити добре ложкою, посипати зверха борошном і поставити в теплому місці, щоб підросла. Потім всипати ¼ кґ борошна, додати 10 жовтків вбитих на біло з 15 дкґ мілкого цукру, ½ лісочки товченої ванілії, ⅛ л. сметанки або молока і на конець ножа соли. Місити ¾ години, відтак додати 10 дкґ склярованого, теплого масла і ще ¼ год. місити. Форму вимастити обильно товщем і висипати булкою.

Наложити тіста третину форми і поставити в теплому, спокійному місці. Якщо форма майже повна, вставити на годину до відповідно горячої печі. Бабки мають в печі підрости трохи понад верх орми.

 

Горіхово-крухий пляцок.

 

Вимісити 25 дкґ борошна, 14 дкґ масла, 8 дкґ цукру, 2 ложки сметани і винести на годину в холод. Потім розвалкувати тонко відповідно до бляхи (довж. 38 цм, шир. 20 цм) і спекти в недуже горячій рурі (печі). Бляха мусить бути отвирана. Поверхню холодного вже пляцка помастити морелевою або вишневою марме-ладок). Відтак на мармеляду наложити таку масу:

Вбити на шум 7 білків і вимішати з 35 дкґ мілкого цукру та 25 дкґ мелених волоських горіхів. Вставити до теплої рури, щоб маса добре обсохла.

 

Торт УСС.

 

Взяти 25 дкґ масла, 25 дкґ мілкого цукру, 25 дкґ борошна, 25 дкґ непарених і мелених міґдалів, 1 ложку тертої чоколяди, 2 жовтка, 2 ложки руму, 1 ложочку цинамону і 1 ложочку мелених гвоздиків (рум і коріння додати при кінці мішення). Це усе добре вимісити на стільниці і лишити на годину. Опісля поділити на 3 частини. Тортівницю (промір 24 цм) вимастити товщем, посипати борошном і спекти на булкову краску з кружки. Вихолоджені переложити квасною мармелядою. Обляти чоколядовим люкром.

 

Торт з ліскових або турецьких горіхів.

 

Вбити на шум 8 білків, додати 35 дкґ цукру і разом добре втерти. Відтак вимішати і 35 дкґ ліскових (турецьких) горіхів. З цеї маси спекти 2 кружки (тортовниця 24 цм проміру). Вихолоджені кружки переложити таким кремом:

Дати до горнятка 3 ложки міцної кави, 25 дкґ цукру, 4 жовтка і розколотити. Горнятко вставити до начиння з горячою водою і безупинно убивати на горячій плиті, доки крем не буде густий. Потім глечик з кремом вийняти і дальше убивати ложкою аж до вихолодження. В межичасі втерти на шум 15 дкґ десерового масла і вимісити з кремом.

Потім відставити його на годину в холод, а відтак торт переложити. І верха обляти кавовим люкром.

 

Дактилевий торт.

 

Втерти на біло 7 жовтків з 25 дкґ цукру. Додати ¼ кґ спарених і змелених міґдалів, ¼ кґ змелених дактилів, добре вимішати, а відтак дати шум з білків. Тортівницю (промір 28 цм) виложити папером, вимастити товщем, посипати борошном, вляти масу і спекти в недуже горячій печі (рурі).

 

[травень 1929]

 

Мус з варення (конфітури).

 

10 дкґ варення, 5 дкґ цукру, 2 дкґ желятини білої, 3 білка, і цитрина. З білків убити піну, дати варення і убивати дальше, додати цукор, сок з цитрини, ОПІСЛЯ розпущену желятину, убивати ще хвилину, вилляти до форми (приготованої, як на лакоминку ґрисикову), дати до пивниці на 3—4 години. До мусу спечи крухі тістечка, аби бішкоптик як бішкоптик прохолоне, покраяти в пасочки прирумянити в рурі. Мус викинути на півмисок, убрати бішкоптами. (Якщо мусс не схоче випасти з форми, занурити її до горячої води на 1 сек.)

Спосіб розпускання желятини: желятину намочити в зимній воді, як змякне, витиснути з води, і розпустити її на легкому огні з кількома ложками (2—3) води літної, заварити не вільно, прохолоджену ужити.

 

Мус пончовий.

 

3 дкґ цукру, 2 дкґ горіхів, 2 дкґ желятини, 5 дкґ скірки помаранчевої (смаженої), 5 дкґ варення (вишень, трускавок),

¼ літри ванілії, ¼ літри ,води, ⅛. сметанки, 5 цитрин, келішок руму.

З цукру і води заварити сироп, по заваренню дати сок з цитрини і відставити на зимно. Опісля дати розпущену желятину і убивати на леді, аж утвориться біла піна. При кінці дати рум, убивати ще хвилину; мус накладати до шклянок з вина і винести на лід до прохолодження. 5 мін. перед обідом убити сметанки на штивно з цукром і ванілією, до кожної шклянки на верх мусу наложити троха битої сметанки (крему), кавалок скірки помаранчевої і варення. Де цего мусу зробити бішкоптик, як до попереднього.

 

Крем Помпадур.

 

½ літри сметанки кремової, 10 дкґ цукру, 20 дкґ кандизів, ½ ліски ванілії, 5 листків желятини, чарку руму.

Щоби сметанка убилася, мусить бути густа і зимна. Убивати сметанку, під кінець биття давати по троха цукру вимішаного з ванілією, додати желятину і рум, вилляти до форми виполоканої зимною водою і висипаної цукром в цей спосіб: вляти троха крему на це верству краяних кандизів (або варення без соку), знова крем і верству бішкоптів, покраяних в кістку і скроплених румом; так повторяти до кінця, при поданню убрати варення.

Якщо крем не схоче випасти з форми, занурити форму до горячої води на 1 сек.

 

Парень з каляфіорів з підливою з хріну.

 

1 каляфіор великий, або 2 малі, 4 яйця,. 5 дкґ ґрисику пшен., 4 дкґ масла, масло і булка терта до смаровання і висипання форми.

Каляфіор намочити в соленій воді, щоби всі хробачки вийшли, зварити. По зваренню поділити на дрібні части. На смаку з каляфіора зварити ґрисик (на кіпячий смак сипати легко ґрисик і тягом мішати, дати масло і заварити). Коли прохолоне, убивати до ґрисику жовтка по одному. Вкінці давати піну з білків на переміну з каляфіором і легко мішати. Вилляти масу до форми, висмарованої ма-слом і висипаної булкою. Замкнути щільно і варити годину в парі.

 

Підлива з хріну.

 

Патик хріну, ¼ літри сметани, 2 дкґ муки і сок з цитрини або оцет. Хрін втерти, запарйти росолом. Муку розбити в сметані, додати хрін, оцет, сіль і цукор до смаку, підляти росолом або смаком і заварити.

 

Парень з рижу з підливою грибовою.

 

20 дкґ рижу, 5 дкґ масла, 2 дкґ грибків, 2 дкґ пармезану, ¼ літри сметани, 4 яйця, (масла і булки тертої до смаровання і підсипання форми).

Риж зварити на сипко. Масло втерти на піну і давати жовтка по одному. Масло з яйцями дати до прохолодженого рижу, додати утертий пармезан, сікані грибки, сметану; всю вимішати, а вкінці дати піну з білків, вилляти до приготованої форми і варити годину в парі.

 

Підлива з грибків.

 

2 дкґ грибків, 3 дкґ масла, 2 дкґ муки, ¼ літри сметани.

З масла і муки зробити запражку, додати смак з грибків, сметану, сікані грибки, сіль і заварити.

 

[травень 1930]

 

 

Карафіол з яйцем

 

Карафіол, зварений в солоній воді поділити на невеличкі кусники. Розтопити на пательні кусник масла і присмажити на ньому цибулю. На це кинути карафіол і залляти; 2—3 розбитими й посоленими яйцями. Мішати це все аж згусне, а потім посипати дрібно січеною петрушкою або прирізом. До цього подається зелена салата.

 

Гірчиця французька

 

Змолоти 10 дека насіння гірчиці на машинці і додати до того 4 дека цукру-мучки. Мішаючи невпинно, доливати зимного, перевареного оцту (пів літри) аж доки не зробиться з того густа каша Лишити нехай постоїть дві години а потім долляти ще оцту до смаку. Зложити до слоїків і повязати; по двох тижнях можна вже її вживати. Подала І. К.

 

Українська гірчиця (муштарда)

 

Просіяти ½ кґ гірчиці та розмішати добре з ½ кґ цукру-мучки. Заварити в ринці фляшку оцту з 5 лавровими листками,

10 зернами перцю, 10 зернами гвоздики і щіпкою соли. Процідивши через густе сито, залляти цим окропом гірчицю, розмішати, щоби не було грудок і додати ложку добірної оливи. Перемішавши це все, зложити у слоїк, завязати кусником батисту й поставти на 1—2 тижні, щоби зникла гіркота. Потім повязати папером.

 

Подала І. К.

 

Кваскова юшка

 

Покроїти дрібно квасок, піддушити на маслі і залляти потрібною скількістю горячої води. Коли закипить кілька разів, підбити доброю сметаною з одним або двома жовтками (залежить від скількости осіб) і вже більше не варити. Окремо зварити на твердо кілька яєць, обібрати їх, розкроїти по половині вздовж і вибрати жовток. Вимішати його з прирізом, піддушеним на маслі і наповнити білка цією начинкою. Розпустити в риночці дрібку масла й присмажити на ньому оці половинки. При подаванні юшки додавати дві такі половинці до тареля.

 

Пшоняна каша

 

Вимити добре пшоно, залляти молоком і зварити в поливанім горщику, щоби була готова на половину. Молока не треба наливати богато. Виложити потім у ринку, посолити, всипати трохи цукру і вкинути кілька кусників свіжого масла, залляти солодкою сметаною, вимішати й поставити до рури, щоби дійшла.

 

Вівсяні платки (Quaker Oats)

 

Анґлійський спосіб:

Відміряти горнятко вівсяних платків і вечером намочити у воді; води дати трошки більше. Другого дня поварити їх 10— 15 хвилин. Потім додати січеної, присмаженої цибулі, 2 зубці втертого чеснику; дрібку соли й перцю і 1—2 ложки повила з баклажанів. Все ще вимішати і поставити на хвильку до рури.

 

Січеники.

Вимішати зварені вівсяні платки з тертою булкою і вбитим яйцем та додати мелених, сушених грибів до смаку. Смажити на товщі так як січеники з мяса.

 

Трояка роляда

 

Розбити однакові кусні мяса вепрового, телячою й волового. Посолити й положити один на другий, вважаючи, щоби волове мясо прийшло до середини. Зверху наложити кілька на твердо зварених яєць, звинути міцно мясо кругом і перевязати.

Виложити ринку, яриною й січеною цибулею, вкинути туди пару телячих ніжок очищених і покраяних на кусні. Тоді зложити на це роляду й смажити на горячім товщі, підливаючи потрохи водою, аж доки зовсім не змякне. Коли роляда вже готова, перетерти підливу через сито разом із розвареними ніжками й залляти нею роляду на полумиску.

 

Будень зі шпінату

 

9 дека масла, 6 яєць, 18 дека вареного і перетертого шпінату (свіжого ½ кґ) трохи зеленої петрушки, 2 мочені в молоці і витиснені — перетерті булки, 5 ложок сметани, 9 дека, тертої булки, соли й перцю до смаку.

Масло втерти з жовтками, додати потрохи перетертого через сито шпінату, зеленої петрушки, соли, перцю і сметани, а на кінець шум з білків. Масу зложити до форми і варити в парі 1 год. Перед поданням обляти румяним топленим маслом з тертою булкою.

 

Крем з бішкоптів.

 

Високу форму наповнити бішкоптами. До цього зладити крем у слідуючий спосіб: Втерти ½ фунта цукру з ¼ фунта масла й 4 жовтками, додати до цього склянку молока або сметанки й мішати на кухні в парі, аж згусне. Коли прохолоне, вилляти масу на бішкопти й поставити до пивниці, щоби затвердло. Коли викинемо крем із форми, посипати його посіченими міґдалами.

 

Лакоминка з булки

 

Взяти довгу черству булку, зрізати шкірку а мякоть покришити і зложити в ринку. Залляти це 1½ шклянкою пареного молока розтерти ложкою й дати постояти годину, щоби булка втягнула в себе молоко. Тоді знову розтерти її добре, додати цукру після смаку, 8 дека масла, чотири яйці, розмішати, зложити у форму і поставити у піч на ½ години. Для смаку можна додати трохи соку і шкірки з цитрини. До цього подавати солодку підливу.

 

Чеколядова каша

 

Заварити три шклянки солодкої сметанки або молока і всипати туди 12 дека тертої чеколяди і ложку цукру. Розмішати добре, щоби не було грудок, насипати шклянку ише.лгьліх крупок і заварити, густу кашу мішаючи невпинно. Подавати горячу або зимну з малиновим соком.

 

Подала О. Винницька.

 

[травень 1931]

 

 

Ярина з молодої кропиви і щавлю.

 

Молоденькі листочки кропиви мають у собі богато заліза і через це велику відживну вартість. Мішаймо їх зі шпінаком, з кваском, з ярмужом. Сполокати кропиву і квасок і вкинути на кипяток. Нехай трохи повариться. Зцідити, полляти студеною водою, посічи і дати до ринки, в якій розпустимо добру ложку масла з ½ ложкою муки. Муки мало, лише тільки, щоби ярина трималася купи. Коли згусне, підсмажити, підляти виваром із кропиви, заправити чісником, або хто не любить чіснику то розтертою цибулею, квасною сметаною і одним жовтком. Дуже здорова, вітамінова страва. Можна до цього подати також яйця.

 

Начинювані яйці.

 

Потрібно: 16 дека шинки, 6 яєць, трохи муштарди, цибулі і соли. Твердо зварені яйці обібрати з лушпинок, перекроїти на половину. Посікти дрібно шинку, покроїти цибулю і втерти це все з жовтками і муштардою. Начинити цим поло-винки яєць. Подати їх із зеленою салатою і підливою-майонезом.

 

Шпінат.

 

Потрібно: 80 дека шпінату, 4 дека масла, 1 деко муки, пів шклянки сметани, зубчик чеснику, кропу, соли. Почистити шпінат, не відриваючи хвостиків, а тільки корінчики. Сполокати під текучою водою, перемиваючи добре поодинокі листки. Вкинути до кипячої солоної води й коли завариться, вилляти на сито 1 остудити зимною водою. Відцідити, посікти дрібно. Окремо розтерти масло з мукою, вимішати зі шпінатом, заварити, мішаючи невпинно та посолити до смаку. Дер-жати на вільному вогні неприкривши, 2—5 хвилин. Додати січеного кропу, чеснику, розбитої сметани. До смаку можна ще долляти соку з цитрини.

 

Схаб із рабарбаром.

 

Вдусити схаб і домішати до нього кусники рабарбару почищені й покроєні на 10 цм. Дусити під покришкою 10—15 хвилин. Від того мясо набирає гострішого присмаку, а рабарбар його тратить. До цього подаємо свіжо зварену бараболю.

 

Крем із рабарбару.

 

Покроїти в кусники шість бил рабарбару й розварити в дрібці води з пригорщею цукру. Потім перепустити їх через дрібне сито й замішати з тертою цитриновою шкіркою, соком із пів цитрини і 25 грамів желятини, розпущеної в вині або яблочнику. Коли застигне, покрити його битою сметаною й прикрасити конфітурами.

 

ОБІДИ В ТРАВНІ

 

Юшки: помідорова з грінками, кмінкова з грінками або галушками, росіл із яринами, капусняк, борщ, щавлева, а вкінці юшка на телячих костях.

 

Друга страва: Телячий гуляш, бараболя, шпінат.

Схаб із рабарбарем, бараболяне пюре.

Січеники, з морквою. Бараболя й квашений огірок. Битки з припіканою цибулею. Бараболяне пюре. Накипляк зі сира. Салата з салєри. Бараболя.

Яринові котлети. Зелена салата. Бараболяне пюре.

 

Лакоминки: Крем із рабарбару.

Каша з пшеничних крупок зі соком.

Компот зі сливок.

Омлет із конфітурою.

Риж зі сметаною.

Крухе тісто з мармелядою.

 

[травень 1933]

 

Рештки телятини, або дробу в ґаляреті.

 

Кращі кусники телятини, або дробу покроїти в тонкі пластинки, решту лишити на салатку. Підливу з печені розрідити трохи росолом, або водою, вистудити, зняти товщ і склярувати білком (коли воно всеж таки мутне, додати трохи желятини). Вляти трохи на дно форми й вистудити. Потім уложити на тому пластинки мяса, два або три яйця, зварені на твердо, січені корнішони, зелені листки петрушки, залляти вистудженим авспіком і лишити. Подавати з майонезом або муштардою »Мікз«.

 

Салата з решток дробу.

 

Менші кусники мяса покроїти в кістку, додати ярин із росолу, кілька яблук, огірків, бараболі, сирої волоської капусти, все те дрібно покраяне і заправлене майонезом, або підливою зі сметани, розтертого жовтка, звареного на твердо й муштарди.

З підливи зробити ґаляретку, як вгорі і вистудити в плоскій формі. Викинути на полумисок, покрити її салаткою, полляти зверхи підливою.

 

Пиріг із мясом.

 

Щоби зужиткувати рештки мясив, яких не зїлося на свята, можна зладити смашний пиріг із мясом. Взяти 3—4 яйці, трохи муки й пів ложочки соли й розбити добре в горщику. Долляти пів шклянки молока і розбити ще раз, щоби не лишилися клюски. З того усмажити три кружки на пательні. Посікти мясиво грубо й перемішати з майонезом або бешамелем. Тепер виложити пательню усмаженим кружком, переложити мясом, знову кружком і знову мясом і прикрити. Полляти це все маслом і посипати тертим гострим сиром. Пекти в рурі яких 20 хвилин. Дуже ситне.

 

Начинка із шинки.

 

Потрібно: 12 дека шинки, 8 дека десерового масла, 8 дека сира швайцарського »Маслосоюзу« (10 дека коштує 25 сот), ¼ шкл. сметанки, 1 ложочка якоїсь гострої підливи.

Втерти масло на сметану, додавати по ложці змеленої шинки і втертого сира. Потім доливати сметанки, заправити підливою і соком із цитрини, а хто любить гостре, може додати муштарди. Витяти 8 квадратових кусників шинки, посмарувати начинкою і звинути в рульон. Подавати з французькою салатою.

Такою самою начинкою можна перекладати пластинки спеченого індика або качки. Придає їм доброго, пікантного смаку.

 

Салата французька.

 

4—5 бульб синих зварених, 5 дкґ. звареного зеленого горошку (до варення дати трошки соли, цукру і масла), 2 варені моркви, 1 сире, винне яблоко, 20 дкґ. шинки (без товщу), 3—4 грибки мариновані або рижки, 2 корнішони і білок з одного яйця (звареного). Все те покраяти в кісточки.

 

Підлива голяндська.

 

2 жовтка, 1 ложка масла, 1½ шклянки води, ½ шклянки оцту, 2 ложки муки, трохи соли, цукру.

 

Зробити запражку з масла й муки, розпровадити водою мішаючи, заварити, доправити сіллю і цукром. Вбити жовтка на парі, вляти оцет, бити аж згусне. Вистудити, вимішати з запражкою.

 

Лакоминка з черствої бабки.

 

Покроїти бабку в пластинки, покропити сметанкою, або молоком. Переложити якоюсь квасною мармелядою. Зверхи покрити битою сметаною з запахом ванілії і прибрати конфітурами.

 

Яйця з макараном.

 

Зварити шість яєць на твердо, обібрати й покроїти в чверски. Зварити 20 дека макарану, поломаного в дрібні кусники, змішати з ложкою масла. Пательню висмарувати маслом і класти рядами макаран і яйці. Втерти великий корінь хріну, посолити, всипати ложочку цукру, полляти оцтом, нехай постоїть кілька годин, щоби стратив свою гостроту. Засмажити ложку масла з ложкою муки, розвести півтори шклянкою росолу, або води, додати пів шклянки сметани і приготований хрін, разом заварити, заправити яйцем, розбитим у кількох ложках вистудженої підливи. Обляти тою підливою страву, посипати булочкою, скропити маслом і зарумянити в рурі. Коли хочемо, щоби було більше яєць, як макарану, беремо їх десять а макарану 15 дека.

 

Струдель зі сиром.

 

Чим тонше удасться виробити тісто, тим смачніший струдель. Замісити тісто як на домашній макаран — взяти одно яйце, шклянку води і стільки муки, скільки прийме. Тісто повинно бути таке, щоби можна його валкувати, але не може бути надто тверде. Вимішане тісто вибивати об стіл або стільницю, потім прикрити теплою мискою і лишити так на годину. Тісто розвалкувати, потім положити на обрус припорошений мукою і розтягати осторожно пальцями, аж стане тоненьке як папір — ліпше як роблять це дві особи рівночасно з двох сторін. Так лишити на пів години, щоби добре висохло. Шістьдесять дека добре витисненого сира, не-класного, втерти з двома яйцями, пів шклянкою сметани, ложочкою соли і ложкою цукру. Тісто скропити маслом, наложити тоненько сира, звинути в довгий валок. Плоский рондель висмарувати маслом, уложити в нім струдель в слимак, але осторожно, щоби не потріскав. Зверха скропити маслом і годину печи в гарячій печі. Струдель, якщо є добре зроблений, є знаменитий.

 

[травень 1935]

 

Юшка шпараґова

 

Почистити 12 тонких шпараґів із верхніх болонок, пообтинати тверді кінці, покроїти мякші частинки на 3—4 цм., запарити окропом. Потім підляти воду й налляти пів літра росолу. Варити аж, змякнуть. Заправити юшку жовтком.

 

Січеники з шпінату.

 

Шпінат приправити як звичайно, лиш без сметани, а на буліоні. До глибокого тареля шпінату додати чверть літра тертої булки, 2—3 яйці, одну мочену й витиснену булку, пів ложки масла, січеного кропу, петрушки, прирізу, посолити, вимішати все разом. Робити малі січеники, мачати в булці і смажити.

 

Грибок до ярин.

 

Вбити сніг із 4—5 білків. До жовтків додати січеної петрушки або кропу, прирізу й соли, вимішати зо снігом і додати ложку муки. Коли будо готове, вилляти на пательню на розпалене масло і вставити до гарячої печі на 10—20 хвилин. Потім викинути грибок на стільницю, покроїти в скісні квадрати або трикутники і обложити ярину.

 

Начиняна салата.

 

Спарити більші листки салати і розложити на стільниці. Листки з середини посікти і засмажити з посіченою цибулею і петрушкою. Додати до цього змеленого мяса і відповідну скількість моченої, витисненої і змеленої булки, яйце, соли й перцю до смаку. Вимішати й помастити тією начинкою листки, зложені по кілька разом. Звинути в малі крокетики і всмажити. Подати з кроповою підливою.

 

Накипляк із рабарбару.

 

Обібрати пів кґ. рабарбару, покроїти в скибки і вимішати з 20 дека цукру. Вимастити форму маслом, висипати тертим хлібом із цукром та наложити верству рабарбару. Утовчений тертий разовий хліб вимішати з мілким цукром і цитриновою шкіркою, і прикрити грубшою верствою рабарбар у формі. На верх дати і прикрити грубшою верствою рабарбару у формі. На верх дати накипляк поволи й подати з битою сметаною.

 

Подала Олена Лукашевська.

 

Шпараґи.

 

Шпараґи вибирати краще молоді й свіжі. Почистити шпараґи ножем від головки вниз, але дуже обережно, щоби не обломити головок. Обтяти білі й тверді кінці. Повязати 8 штук у вязанки, вложити до широкої ринки з кипячою солоною водою, вважаючи, щоби головки не повідпадали і варити під покришкою 20—30 хвилин. Краще не розварювати їх, але відставити, щоби самі дійшли в парі. Вийняти з води й виложити на сито. Розвязати нитки, зложити на огрітому полумиску головками до середини, полляти свіжим маслом із тертою булкою і зараз подати. Можна також полляти білою підливою.

 

Душене курятко.

 

Курятко спарити окропом, обскубати, вийняти потрох, добре ВИМИТИ й висушити ЧИСТОЮ стиркою. Повісити в зимному, провівному місці, або в леднику на один-два дні, щоби скрушіло. Потім посолити, вложити до ринки з куснем свіжого масла і щільно накрити. Поставити на гарячу бляху й варити 15—20 хвилин, повергаючи курятко час від часу. Коли з курятка не втікає багато соку, тоді треба підлити трошки росолу. Ввважати, щоби не висхло, або не припалилося. Коли зжовкне, подати на огрітому полумиску разом із соком.

 

Італійський макаран в помідоровій підливі.

 

Зварити ½ кґ макарану в солоній воді, відцідити й перемити зимною водою.

 

Підлива: 3 цибулі посічи зрібонько, засмажити в ложці масла на золоту краску, посолити, поперчити і додати шклянку помідорової мармеляди і дрібочку цукру. Розвести підливу вином, вкинути макаран й заварити. На полумиску посилати зверха тертим пармезаном.

 

Шоколядовий торт із оріховою начинкою.

 

Вбити тугий сніг із 15 білків і втерти на склицю із 40 дека цукру. Додати 40 дека очищених, мелених міґдалів, 25 дека меленої шоколяди, 1 ложку пересіяної, сухої, меленої булки і лісочку товченої ванілії. Вимішати масу докладно і спечи в двох тортівницях.

 

Маса до переложення: Заварити густий соковик із 25 дека цукру, вкинути 20 дека мелених волоських оріхів, сок із цілої цитрини й утирати в ринці на легкім огні, аж маса стане одноціла. Горячою переложити пляцки й люкрувати шоколядовою склицею.

 

10 заповідей при зберіганні молока

 

1. Варити молоко в ринці, що лише для цього призначена. Перед тим виполокати ринку зимною водою.

 

2. Молоко, що його треба переховати, перелляти до шкляного або порцелянового начиння і щільно прикрити.

 

3. Зварене молоко зараз охолодити.

 

4. Держати в холодному, сухому й провівному місці.

 

5. Зберігати перед порохом і мухами, що переносять усякі заразки. Молоко сире й варене легко втягає в себе всякі запахи. Тому треба його держати осторонь від сильно запашних річей.

 

6. Підгріваючи зварене молоко, не давати йому закипіти.

 

7. Квасне молоко ладити тільки з дуже чистого молока. Якщо не маємо такого, треба його переварити. Квасити ложкою сметани, або кефіровими дзернятами. Квасне молоко можна держати найвище 1—2 дні перед ужитком.

 

8. Молоко до страв додавати коротко перед поданням, тому що довго варене молоко (довше як 5 хвилин) тратить відживну вартість.

 

9. Посудину від молока виполокати зимною водою, потім обмити гарячою водою з содою і сполокати знов зимною водою. Лишити нехай обісхне горі дном.

 

10. Не мішати свіжого молока з давнішим, особливо вареним. Давніше молоко має вже ріжні бактерії.

 

[травень 1936]


 

Святочні приготування

 

Передсвяточний час — скільки турбот для господині! Про все треба подбати, закупити, памятати, щоби в останній хвилині чогось не бракло. На селі особливо треба все обміркувати наперід, бо там не пішлеш того чи іншого докупити. Тому краще поробити закупи вже тепер. Тоді можна дібрати собі товар, випробувати його і зясувати собі, чи чогось ще не бракує.

 

Муку, цукор й інші додатки купувати в найкращій якості. Напереродні печення пересіяти, огріти й приготувати. Якщо ми не зовсім певні чи наші дріжджі свіжі, а це часто трапляється, треба, розводячи їх літнім молоком, всипати туди дрібку соди, або мілкого цукру і зараз розчинити. Ванілевий цукор приладити наперід, бо ніяка відмінка не дорівнає справжній ванілі! в тісті. Для цього треба ванілію покроїти на малі кусники і потовкти її з цукром у моздірі (найкраще порцеляновім), потім пересіяти через густе ситко і всипати до щільно замкненої бляшанки. Шкірку з цитрини й помаранчі втерти на терці, вважаючи, щоб не зачепити при цьому білої поволоки під нею.

 

Дуже важним чинником для пухкости тіста є шум, що його вбиваємо з білків. Шум вбиваємо тріпачкою зо звиваного дроту, або довгими вилками, що їх держимо поземо. Що білка не вбиваються добре в теплі, це пересуд. Для тугого шуму найважніше, щоб добре почати вбивання. А саме треба спочатку білка сильно збурити, а потім вбивати рівно й поволі. При скорому вбиванні білка підійдуть водою. Шум тоді готовий, коли можна посудину з ним обернути й він не виллється звідтіля.

 

Окрім печива підставою святочного стола є мясиво. Цього року свята так пізно, що мало хто забиває свинку в цьому часі. Але зате не обійдеться без якоїсь птиці, що її вже підгодовуємо до цього. Якщо немає в нас зразкової штуки, що її можна би спекти в цілості, тоді робимо авспік із дробу, що є також дуже смашний і ефектовний. Для доповнення — добра шинка, і з мясивом ми вже скінчили.

 

Замість юшки подаємо в чашках борщ на смаку з костей, або росіл. Для загострення апетиту годиться до цього якась закуска. Можуть це бути капуснячки, або просто пальчики з французького тіста. Пальчики ці робимо так: кусник французького тіста розтачати на два міліметри, грубо посипати поверхню тіста тертим пармезаном, або швейцарським сиром, зложити тісто в коверту й тачати в один бік аж до 5 мм завтовшки а 15 мм завширшки. Покроїти в рівні паски й винести на зимно на пів години. Потім помастити розбитим яйцем і спекти в гарячій печі. Попри святочні солодощі смакують вони дуже.

 

Не забути також про підливи! Великодніх свят, де страви подають здебільшого зимні, не можна обійти без майонезу. Яйця вже дешеві, є вже й трохи зелені в городі!

 

На десер, окрім тортів та інших солодощів, дуже добре зладити компот із помаранч. Це менше нас коштує ніж подати помаранчі свіжі, а досконало поділяє на шлунок, перевантажений усякими товстими харчами. На три особи числимо дві помаранчі. Обібрати їх зо шкірки й покроїти гострим ножем на дуже тонкі скибки, викидуючи дбайливо кістки. Уложити в салятирці і на все це витиснути сок із одної цілої помаранчі, посипати цукром, залляти шклянкою овочевого вина й витиснути сок із цитрини.

 

 

Старосвітська бабка.

 

Потрібно: 1 кґ муки, 10 дека дріжджів, пів л. молока, 20 жовтків, пів кг цукру, чверть л. склярованого масла, 5 дека солодких міґдалів, 2 дека гірких мігдалів, ліска ванілії, 3 дека помаранчевої шкірки, 5 дека родзинків, пів ложочки соли.

Дріжджі розмішати в літному молоці, лишити в теплі на 15 хвилин. Пересіяти муку до миски, зробити в ній заглубину і вляти туди поволи тепле молоко й дріжджі. Вимішати з мукою, прикрити і лишити розчин у теплі. Вбити жовтка тріпачкою, аж збіліють, стопити масло, склярувати й прохолодити. Коли розчин виросте вдвоє і потріскає на верху, вляти до нього вбиті жовтка, мішаючи поволи з мукою, всипати соли, а потім цукру і добре замісити.

Коли вже вся мука ввійшла в тісто, вляти літне масло й місити далі, аж воно цілковито ввійде в тісто. Тоді всипати решту додатків і вимішати. Місити приблизно годину. Коли тісто виросте, накладати до добре вимащеної форми, даючи тіста лише до половини. Коли його прибуде до 3/4 форми, помастити яйцем, вставити до печі. Пекти годину. Потім спробувати тонким патичком чи тісто вже готове.

Бабка ця довго є свіжа, то ж можна ладити її на початку Великого тижня.

 

Завиванець із оріхами.

 

Розчин: 12½ дека дріжджів, пів дека цукру, 3 дека муки. Начинка: 30 дека оріхів, 4 жовтка, 12 дека цукру і 2 дека ванілевого, 4 білка, і ложочка тертої булки.

Тісто: 3 жовтка, 1 яйце, 3½ дека цукру, пів кг муки, 10 дека масла, молоко, сіль, цитринова шкірка.

Приготувати розчин із дріжджів. Поставити, нехай росте, а тимчасом втерти жовтка і яйце з цукром, додати цитринової шкірки, і всипати пересіяної огрітої муки. Додати розчин, що виріс і молока й місити, додаючи топлене скляроване масло. Коли тісто відстає від руки, вирівнати, прикрити й поставити, нехай виросте.

Зладити начинку: змолоти оріхи, втерти жовтка з цукром і ванілією, вбити шум, вимішати з жовтками й тертою булкою.

Вимастити маслом довгу, вузьку бляху. Розтягнути тісто руками на стільниці, посиланій мукою, на довжину бляхи. Помастити тісто начинкою, звинути його в рульон і вставити до бляхи. Поставити, нехай виросте. Потім помастити зверху топленими маслом і спекти в добре печі (около 1 год.). Спечений лишити хвилину в блясі, потім вийняти обережно на стільницю, спираючи завиванець об край її. Коли вистигне, можна його покрити склицею.

 

Торт із Лінцу.

 

Потрібно: 28 дека масла, 2 цілі яйця, шкірку з одної цитрини, 28 дека найкращої муки, 5 жовтків, 21 дека цукру товченого, 21 дека солодких мігдалів, пригорща тертої булки.

Терти 28 дека масла аж запіниться. Додати пять жовтків і два цілі яйця й вимішати добре. Потім додати 21 дека цукру, шкірку в одної цитрини, мелених міґдалів й мішати все три чверти години. Вкінці додати муку й ще раз добре перемішати. Вимастити форму маслом, висипати булочкою, виложити тісто і пекти годину до півтора. Покрити якоюбудь склицею.

 

Міґдаловий торт.

 

Перший пляцок: Втерти ложку свіжого масла на піну, вбити до нього 2 цілі яйця і досипати ¼ кґ мілкого цукру і знов терти пів години. Тоді додати ¼ лісочки товченої ванілії, ¼ кґ мелених з лушпинкою міґдалів, вимішати добре й печи в тортівниці по хлібі 20—30 мінут.

Другий пляцок: ¼ кґ мігдалів почистити. половину змолоти й половину покраяти тонко поздовж. З 3 білків убити шум, додати до неї ¼ кґ цукру і втерти на склицю, тоді вкинути міґдали й дрібку цитринової шкірки для запаху. Печи в тортівниці в дуже легкій печі, по хлібі.

Зимні пляцки переложити конфітурою з рожі або тертою рожею й покрити склицею.

 

Подала Е. Котис.

 

[травень 1937]



 

Мясний стравопис

 

Обід. Юшка з городини. Теляча груднинка начинювана, мята картопля. Зелена салата з цитриновим соком. Коржик із мармелядою.

 

Вечеря. Салата з редьківці й цибулі. Разовий хліб із маслом. Чай.

 

Пісний стравопис

 

Обід. Кваскова юшка з грінками. Французький омлет із шпінатом, мята картопля, Лакоминка з сира.

 

Вечеря. Печена картопля з маслом. Салата з прирізу й петрушки. Чай.

 

 

Господарський показ Ч. 7.

 

Французькі лазанки:

 

Потрібно: ⅛ л сметани, ⅓ л молока, 4 жовтка, 12 дека муки, сіль, 4 білка. 4 дека грибів, перець, вода, ⅛ л сметани, 3 дека муки.

Розбити жовтка зо сметаною й молоком. Вбити піну з білків. Вимішати всі складники. Смажити досить грубі налисники. Покроїти в кістку, як на лазанки. Гриби зварити, посічи. Вивар із грибів заправити сметаною з мукою. Лазанки вимішати з грибами, залляти частиною підливи, запекти.

 

Різотто з яриною.

 

Потрібно: 25 дека рижу, 2 рази тільки води, сіль, 20 дека ярини мішаної, води, 3 дека масла, 2 дека цибулі, сіль, перець.

Зварити риж на сипко. Ярину стерти на терці від ярини, зварити. Вимішати з рижом. Цибулю зрумянити на товщі. Вимішати всі складники разом, доправити, виложити на огнетривалий полумисок, залляти якоюнебуть підливою (хріновою, помідоровою), запекти

 

Салатка з прирізу й петрушки

 

Потрібно: 2 великі вязанки прирізу, 1 вязанка зеленої петрушки, 20 дека свіжої доброї сметани, сіль.

Приріз і петрушку перебрати, сполокати і лишити, нехай скапає. Посікти дрібно, вимішати, злегка посолити й залляти сметаною. Подати з мятою картоплею.

 

ПІДЛИВИ ДО МЯСА.

 

Підливи до мяс оживляють дуже одноманітність мясного стола. Добре відомі майонези й татарські варто перекинути новинками, що здебільшого походять із Америки. Це підливи, що в їх склад входять яблука, й інші ярини.

 

Підлива з фасолі. Звичайну білу фасолю зварити, перетерти через сито і і втерти з оцтом, оливою і дрібкою соли. Посипати січеним прирізом, або тертим хріном.

Підлива з прирізу. Перетерти через сито 3 жовтка, зварені на твердо. Втерти їх із 4 ложками найкращої оливи, додати оцту, соли, січеного прирізу і білків.

 

Хрін із яблуками. Втерти на терці кілька яблук, додати сок із цитрини, трохи цукру і терного хрону.

 

Лакоминка з сира

 

Потрібно: 6 дкґ. масла, 2 жовтка, 7 дкґ. цукру, 25 дкґ. сира, чверть ліски ванілії, І кістки цукру, 2 гіркі міґдали, цитринова шкірка, 3 білка, 2 дкґ. бараболяної муки.

Втерти ванілію між двома кістками цукру, міґдали посікти, втерти шкірку з пів цитрини, перетерти сир через сито і приготувати форму. Масло втерти на піну, і втирати, додаючи жовтка і цукор аж буде пухка маса. Додати протертий сир і приправи, втерти разом. Вбити шум із білків. Вимішати, всипати картопляну муку й добре все вимішати варехою. Вложити до тортівниці вимащеної і висипаної булочкою і спекти в добре вигрітій, але не за гарячій рурі, Коли простигне, вийняти, посипати ванілевим цукром, або прикрасити конфітурою, що скапала.

 

Ванілевий крем.

 

Потрібно: 1 яйце, 12 дека цукру-мучки, чверть ліски ванілії, 2 кістки цукру, пів л. кремової сметанки, 1 дкґ желятини, 3 столові ложки окропу.

Пересіяти цукор-мучку, щоб не було грудок. Втерти ванілію між двома кістками цукру. Желятину сполокати в зимній воді, залити окропом і поставити на пару, мішаючи, щоб розпустилась. Приладити форму на крем, сполохати зимною водою й обсипати цукром- мучкою в середині. Втерти жовток із частиною цукру й ванілією. Вбити сметанку в зимному місці. Вбити шум із білків. До жовтка додати сметанку, шум і мішати легко, всипаючи цукор-мучку. Потім вляти тонкою струєю желятину і вбивати, аж крем почне гуснути. Вилляти до форми. В літі можна додати ягід.

 

Стравопис на травень.

 

(Можуть їсти й діти від 2 літ).

 

Обід: Юшка з городини з сирим маслом і грінками. Телячі крученики (зрази) в сметановій підливі, сипкий риж, сирівка з моркви. Компот з рабарбару.

 

Вечеря: Квасне молоко, картопля.

 

Для дітей; солодке молоко.

 

II.

 

Обід. Кропова юшка зо сметаною. Телячі котлети, шпіпат, картопля. Для дітей замість котлета перетирана теляча печінка. Крем з ґрисіку.

 

Вечеря: Сирівка з редьківці й прирізу. Картопля. Чай.

 

Дитячі страви.

Січеник із вівсяних платків.

 

Потрібно: 2 ложки дрібних вівсяних платків, ⅛ л. води або молока, зелений січений кріп, петрушка, сіль, 1 жовток, 1 ложочка тертої булки, півтора дека масла.

На кипячу воду або молоко всипати платки. Мішати на краю кухні при легкому вогні около пів год. Прохолодити їх у тій самій ринді, додаючи січеного кропу, петрушки, жовток і сіль. Вимішати. Зладити два круглі січеники, обкапати в тертій булці і смажити на маслі. Подавати з баклажанною (помідоровою) підливою.

 

Дитячий омлєт.

 

Потрібно: 1 яйце, 1 ложка сметани, 1 ложка муки, сіль, 1 деко масла.

Обмити яйце, відділити жовток від білка, і вимішати жовток із сметаною. З білка вбити шум, додати до жовтка зо сметаною, всипати муку, пересіяну через сито, посолити й легко вимітити. Масло розігріти на малій пательні, вилляти тісто, розвести й смажити на легкому вогні. Коли зітнеться поверхня, перевернути великим ножем і хвилинку смажити ще. Подавати з битою сметаною або овочевим соком.

 

Юшка з дробу.

 

Заварити росіл із курки, з додатком трохи волових костей. Варити так довго, аж мясо буде мягке й легко можна відділити від костей. Обібрати його й посікти. Окремо зварити чверть фунта рижу, що ми спарили перед тим. Змолоти його з мисом і перетерти через сито поливаючи росолом. Вкінці втерти три жовтка з ложкою масла, заправити цим масу і затягнути росіл на легкому вогні. До юшки подавати грінки.

 

Салатна з шпінату з сиром.

 

Пів кґ шпінату, 5 дкґ швайцарського сира, трохи сметани.

Обмити шпінат, спарити добре окропом, потім злити зимною водою. Дати, нехай скапає, посікти грубо й вимішати з сиром і сметаною. Сир може бути тертий, або посічений.

 

Риж із шинкою.

 

Зварити пів л рижу й прохолодити. Вимішати з двома ложками сметани розбитої з жовтком і 15 дека дрібно січеної шинки або обрізків з шинки. Вложити до ринки, вимащеної маслом і запекти в рурі.

 

Омлет із кваском.

 

Взяти пригорщу кваску, чисто обібрати, спарити, посікти й протерти через сито. Пів ложки масла засмажити з кваском, посолити, додати цукру до смаку, посипати мукою і розвести двома ложками сирої сметанки. Наложити в готовий омлет, звинути, полити маслом і видати.

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ ПОКАЗ Ч. 10.

 

Овочева пінка.

 

Потрібно: 1 дкг желатинн, 3 ложки води, пів кг рабарбару, 4 білка, 15 дкґ цукру, цитринова шкірка.

 

Розпустити желятину. Рабарбар розпарити, перетерти через сито. Вбити піну з білків. Вимішати всі складники разом, додані цукру, виложити до форми.

 

Палянички з рабарбару.

 

Потрібно; 8 жовтків, 4 дкґ цукру, ¼ л. сметани, сіль, 5 білків, 12 дкґ муки, й дкґ цукру мучкн, 50 дкґ рабарбару.

Втерти жовтка з цукром, додати сметани. Рабарбар сполохати, обібрати покроїти в кружки. Вбити піну, получити всі складники разом. Смажити на товщі палянички.

 

[травень 1938]


 

29.05.2016