Міґраційний трафік через Україну?

Чи може наступний трафік біженців зі Сирії та Афганістану піти до Західної Європи через Україну? Принаймні така опція розглядалася як одна з найімовірніших під час зустрічі трьох десятків босів центральноазійських мафій, які контролюють перемитництво. Хоча цілком можливо, що акцію було здійснено лише для відвернення уваги.


 

Згадана зустріч, яка могла б стати, наприклад, ключовою сценою у черговій серії кіноепопеї про Джеймса Бонда, відбулася в Кабулі. За столом перемовин сиділи 28 найвпливовіших осіб у сфері нелеґального перевезення людей з Азії та Африки до Європи.

 

Дванадцять учасників були місцеві, тобто з Афганістану, чотири з Греції, по три з Ірану й Таїланду, по два з Туреччини, Болгарії та Індії. Вони обговорювали проблеми, які виникли останнім часом з так званим «балканським маршрутом», яким нелеґальних міґрантів вдавалося проводити до заповітної Європейської Унії.

 

Останні півроку країни-члени ЄУ активно обговорювали проблему біженців, яка несподівано стала пріоритетною для Європи, випередивши енергетичну й безпекову проблеми. У Брюсселі вирішували цілий комплекс питань: як розподілити квоти на біженців, де знайти гроші на їх утримання, як реґулювати стихійний потік біженців, чим привабити Туреччину, щоб вона долучилася до вирішення проблеми, тощо.

 

На початку травня більшість питань було більш-менш залагоджено. Головне з них — вдалося досягти згоди з Анкарою щодо реадмісії нелеґальних міґрантів і влаштування на території Туреччинини табору біженців.

 

Грецька поліція почала активно ліквідовувати нелеґальні табори біженців на території своєї країни. Цього тижня було здійснено масштабну операцію з евакуації такого табору в прикордонному селі Ідомені, де перебувало близько 12 тисяч осіб. Він став осередком сконцентрованої криміногенності. Раніше місцеві правоохоронці навіть не ризикували заходити на його територію. А тепер відбувається процес інтенсивного затримання нелеґальних міґрантів та їх реадмісії до Туреччини.

 

Окрім того, Македонія, Австрія, Угорщина і Болгарія, тобто країни, через які пролягав «балканський маршрут», розпочали заходи з жорсткого ущільнення своїх кордонів. На проблемних ділянках зведено височенні паркани, прикордонні загони підсилено армійськими підрозділами. Тож продертися до Західної Європи нелеґальним міґрантам стає чимраз складніше.

 

Про це і йшлося на згаданій зустрічі в Кабулі. Оскільки шлях через Ідомені закрився остаточно й безповоротно, треба було шукати новий маршрут. Було навіть озвучено плани щодо перекидання нелеґалів до Європи в людиноднях. Відомо, що, наприклад, афганські боси мафії говорили про те, щоб принаймні три сотні їхніх співвітчизників потрапляли щодня на територію Шенґенської зони. Річна квота мала б становити 109 тисяч перекинутих міґрантів лише з цієї країни.

 

Порушували на кабульській зустрічі й питання «необхідності підвищення ефективності трафіку». Учасники зустрічі висловили побажання, щоб час подорожі було скорочено до трьох тижнів максимум.

 

Отамани перемитництва вирішили теж врахувати нарікання мешканців Західної Європи на ґендерний склад біженців. Бо й справді, важко не зауважити, що більшість міґрантів — це чоловіки працездатного віку. І ця обставина виглядала досить підозрілою на тлі заяв про те, що Європа мала б прихистити у себе найнезахищеніших представників охоплених війною теренів. Отже, тепер треба буде виправити іміджево-ґендерну ситуацію й завозити до Європейської Унії більше жінок.

 

Окремою темою розмов стало питання корисної корупції. Обговорювано суми хабарів для різних державних службовців — від прикордонників до представників міґраційних відомств.

 

А засадниче питання стосувалося нового маршруту, яким вдалося б заступити «балканський». Найімовірнішим для мафіозі-перемитників видадався такий шлях: з Афганістану — до Грузії, звідти через Росію — до України, а вже з українського Закарпаття — до Угорщини. Хід несподіваний, хоча, можливо, саме тому й не позбавлений сенсу.

 

 

Тож Україною незабаром можуть посунути натовпи біженців, як це ще зовсім недавно відбувалося на Балканах? Принаймні до цього українським правоохоронцям треба бути готовими. Хоча найпевніше такого не станеться. І не тільки тому, що плани мафіозі-перемитників викрито.

 

Інформацію про кабульську зустріч і її деталі опублікувало австрійське видання Neue Kronen Zeitung. Це одна з найбільших за накладом австрійських газет, близька до урядової Соціал-демократичної партії Австрії. Навряд чи хтось наважився б стверджувати, що це видання дозволить собі опублікувати фейк чи відверту «качку». Сама ж газета покликається на дані європейських розвідувальних служб.

 

Тож зустріч у Кабулі проходила «під ковпаком» у західних спецслужб. Навряд чи досвідчені мафіозі могли собі будувати ілюзії, що їхній «міжнародний форум» залишиться в таємниці, що їхні розмови не прослуховуватимуться. Тому може виникнути сумнів: а чи не була вся ця зустріч підлаштованим шоу для відвернення уваги? І чи не за сценарієм ФСБ було розіграно кабульську виставу?

 

Зрештою, й сам анонсований маршрут підштовхує до такої думки. Бо хоч він і є цікавим у своїй несподіваності, але виглядає вже аж надто нереалістичним, враховуючи напруження на кордоні між Грузією та Росією, а також між Росією та Україною. Тим більше, що Україна найближчими місяцями має демонструвати Брюсселю цілковитий порядок на контрольованих кордонах, бо про який безвізовий режим інакше може йтися. Тому доречніше європейським прикордонникам зараз звернути увагу на ті ж таки Балкани, де, мабуть, і відновлюватиметься трафік, ймовірно, з певною корекцією маршруту. 

27.05.2016