Савченко прихильно відгукнулася про мінські домовленості.

Надія Савченко вважає виправданими мінські домовленості.

 

Таку заяву вона зробила на своїй першій прес-конференції після звільнення, інформує УНІАН.

 

Савченко наголосила: "Я хочу миру", водночас додавши, що до миру не можна йти "будь-якою ціною". "Компроміси мусять бути, бо це логічно і розумно, адже війни закінчуються компромісами... Ми будемо іти до миру всіма шляхами. Я не вперта, не баран, а не будь-якою ціною, маючи на увазі – не ціною зради. Не ціною продатися, не ціною зламатися", – сказала Савченко.

 

При цім вона підкреслила: "Це наша земля, це наша Україна. Гризти її, кусать її, ділить її , знущатися над нею – я не дам. Я готова і воювати, і готова миритися. Якщо там готові так само. То тоді ми порозуміємося", – зазначила Надія.

 

Савченко вважає за доцільне створити міжнародний комітет, котрий би опікувався звільненням окупованих територій. Надія зазначила, що отримувала у в'язниці багато листів від світових політиків, і хотіла би підтримувати з ними контакти для пошуку шляхів деокупації. Такий комітет, на думку Савченко, мав би займатися і звільненням політв'язнів. "Поки не закінчиться війна, полонені в нас будуть і будуть", – сказала Надія.

 

При цім Савченко припускає як можливий і військовий варіант деокупації. Це випливає з її відповіді на питання про Крим. "Як повертати Крим? Я відчувала, що може буде третя світова війна. Якщо буде війна, то Крим повернеться. Якщо не війною, то Крим, напевно, повернеться роботою над міжнародним правом і достукавшись до людей, що вони зробили помилки. Можливо, не до цих людей, які зробили її, а до їх нащадків, які визнають цю помилку і виправлять її", – прокоментувала Савченко.

 

Надія висловила сподівання, що Володимир Путін облишить Україну. "Що сказати Путіну? Відчепися від України! Відчепися від кожної країни, в яку ти вчепився! Залиш собі своє царство, не мордуй своїх людей, не знущайся над росіянами", – відповіла Надія на питання про "месидж" для президента РФ.

 

"Життя два не проживеш, здохнеш усе одно, і ми всі теж помремо. Живи гідно, як людина. Перестань не давати жити іншим", – закликала Савченко.

 

27.05.2016