Нове вбрання Садового

 

Оновлення структури виконавчих органів Львівської міської ради вийшло на фінішну пряму — 26 травня депутати міської ради більшістю голосів затвердили кінцевий варіант нової структури органів виконавчої влади, що був частково впроваджений у грудні минулого року після місцевих виборів. Відтоді структура зазнала деяких суттєвих змін. Однак чинності цей документ набуде щойно з 1 вересня цього року.

 

Сходи на вежу львівської ратуші: закручено, як і в муніципальній структурі

 

Що нового у структурі?

 

Після тривалих дебатів депутати Львівської міської ради ухвалили рішення про нову структуру виконавчих органів ЛМР. «За» проголосували 45 депутатів, 4 висловилися проти, а 12 не брали участі в голосуванні. Про свою незгоду з проектом заявили депутати від УГП та ВО «Свобода», решта були щонайменше не проти. Рішення ухвалили попри те, що представник УГП Ігор Дякович апелював до процедурних порушень — на проекті ухвали не було віз усіх комісій ради. Але його пропозиція перенести голосування не набрала необхідного числа голосів.

 

Порівняно з проектом, який депутати ухвалили у грудні минулого року, в кінцевий документ було внесено суттєві зміни.

 

Зокрема, департамент гуманітарної політики розділили надвоє — створено департамент соціальної політики, до складу якого увійшли управління соціального захисту та управління «Служба у справах дітей». Натомість охорону здоров'я, освіту та управління у справах молоді й спорту залишили в однойменному департаменті.

 

А департамент економічної політики перейменували на департамент економічного розвитку.

 

Клацніть на зображення, щоб переглянути нову структуру ЛМР детально

 

Учасники процесу вирішили розділити управління архітектури — на управління архітектури та урбаністики й управління реґулювання забудови. Як пояснила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич, план полягає в тому, що перше управління опікуватиметься стратегічними архітектурними питаннями, а друге — так би мовити, тактичними, трохи приземленішими.

 

Структура передбачає перейменування низки управлінь і відділів міськради та ліквідацію деяких підрозділів — архівного відділу та управління «Дозвільний офіс».

 

Що критикували депутати?

 

Депутати від БПП, «Народного контролю» та «Громадянської позиції» мали радше косметичні зауваги і пропонували ухвалювати рішення, щоби працювати, адже реально структура виконавчих органів не зазнавала серйозних змін від 2006 року. Натомість представники Української галицької партії і ВО «Свобода» мали серйозніші застереження.

 

Голова фракції ВО «Свобода» Маркіян Лопачак взагалі заявив, що проект пропонує створити «систему колективної безвідповідальності на чолі з міським головою».

«Замість того, щоб долучати громаду Львова до ухвалення найважливіших питань життєдіяльності міста, Андрій Садовий разом зі своєю командою намагається привласнити право на ухвалення всіх рішень виключно одноосібно. Структура Львівської міської ради — це обслуговуючий персонал виконавців для мешканців міста, а не роздутий штат начальників управлінь і директорів департаментів на чолі з міським головою, поєднані з повною відсутністю відповідальності за свої рішення та відчуттям кругової поруки», — сказав він.

 

Яскравим прикладом бажання позбутися відповідальності, на думку Лопачака, є те, що міську архітектурно-будівельну інспекцію передають у підпорядкування заступника з питань економіки та містобудування, хоча закон чітко каже, що цей орган контролю має бути безпосередньо підпорядкований міському голові.

 

Садовий «структурується»

 

Голова фракції Української галицької партії Тарас Чолій вказав на низку нелогічних моментів у новій структурі. На його переконання, нова структура є штучною та створеною під певних людей. Як приклад пан Чолій навів ситуацію з юридичним департаментом, до складу якого увійдуть три управління.

«Управління державної реєстрації мало би належати до департаменту адміністративних послуг. У департаменті містобудування управління архітектури та урбаністики, управління реґулювання забудови та управління земельних ресурсів мають абсолютно протилежні завдання. Одне працюватиме з громадою, створюючи громадські простори в місті, а друге має взаємодіяти зі забудовниками, які намагаються якомога щільніше забудувати Львів, не зважаючи на потреби громади. В результаті рішення ухвалюватиме начальник департаменту містобудування. І практика показує, що схилятиметься він не на користь громади…» — підкреслив він.

 

Ще один приклад штучного утворення, на яке вказують депутати від УГП, — департамент розвитку. У первісному плані до його складу мали б увійти управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури, управління міжвідомчої координації та управління туризму. Натомість в остаточному варіанті у складі департаменту опинилися управління інформаційних технологій, туризму та управління культури. За таким лекалом депутат Дякович запропонував ледь не половину підрозділів міської ради ввести до складу департаменту розвитку, бо ж і освіта, і медицина, і спорт, і будівництво потребують розвитку у Львові.

 

Врешті Андрій Садовий мусив визнати, що проект не є ідеальним, бо ідеальних структур не буває. Однак, на його переконання, цей документ робить виконавчі органи ближчими до виконання сучасних завдань, і його змінюватимуть уже в русі. Він сказав, що довго думав і намагався робити так, щоби підрозділи могли максимально ефективно виконувати покладені на них завдання.

 

Натомість голова фракції «Громадянської позиції» Юрій Кужелюк запропонував усі зауваження і пропозиції взяти до уваги під час роботи над ухвалою про розмежування повноважень виконавчих органів, яку планують винести на сесію міської ради вже за два тижні. На його думку, саме від того, як депутати й чиновники зможуть виписати повноваження кожного елемента з проголосованої нині структури, залежатиме, як реально працюватимуть виконавчі органи.

 

27.05.2016