Паркування як приватний бізнес

В Івано-Франківську готується перерозподіл ринку паркувальних послуг. Донедавна з монопольного становища користало Комунальне підприємство «Технічний центр «Сервіс-авто». Це підприємство, засноване 1996 року, надавало послуги паркування на 28 майданчиках, а також обслуговувало чотири цілодобові паркінґи. Щоправда, останніми роками бізнес був збитковим і підприємство нарощувало боргові зобов'язання. Врешті-решт цієї весни сесія Івано-Франківської міської ради вирішила припинити діяльність підприємства, ліквідуючи його. Зауважмо, що за це рішення проголосували усі фракції.

 

«Будка» і шлаґбаум, які коштували франківчанам більше мільйона гривень

 

Операція «ліквідація»

 

Як сталося, що підприємство, яке фактично здає в тимчасову оренду дороги та майданчики в місті, завершило свою діяльність з боргами розміром 1,5 мільйона гривень? Діяльність «Сервіс-авто» спричинила чимало невдоволення серед автомобілістів. Франківці не звикли платити за паркування. Місто має радіальну структуру вулиць, і транспорт накопичується в центральній частині. І хоч проблема вільного паркомісця у центрі міста реально існує, все ж власники автівок шукають переважно місця, де машину можна залишити безкоштовно. Нерідко такими місцями є тротуари та пішохідні зони.

 

Природне небажання платити за паркування посилювалося тим, що автомобілісти вважали, що кошти, сплачені за паркування, не доходили до місцевого бюджету.

 

За кращих часів діяльності «Сервіс-авто» на підприємстві налічувалося 55 працівників. Однак щороку під приводом оптимізації кількість паркувальників, які леґально працювали, скорочувалась. Після приходу на підприємство директора Андрія Строїча така практика набула широкого застосування. Кількість працівників «Сервіс-авто» зменшилася вдвічі, натомість підприємство почало укладати так звані «аґентські договори», коли на певних майданчиках працювали приватні підприємці. Вони віддавали «Сервіс-авто» фіксовану суму, а решту зібраних коштів забирали собі. Такий бізнес міг би тривати ще довго, якщо б держава не встановила паркувальний збір та плату за користування землею. Запроваджені зміни зробили цей бізнес збитковим, адже щоб задовольнити інтереси приватників, комунального підприємства та місцевого бюджету вже не вистачало коштів. За таких умов «цапом-відбувайлом» зробили комунальне підприємство, яке нарощувало боргові зобов'язання. Не отримав передбачених коштів і місцевий бюджет.

 

Проблема посилилась ще й тим, що уряд зобов'язав операторів паркування встановити паркомати. Теоретично паркомати мали усунути можливість контакту паркувальника з готівковими коштами, що їх сплачують автомобілісти. А на практиці, по-перше, таке обладнання надто дорого коштує; по-друге, виникала проблема: як змусити водіїв сплачувати кошти автоматові; по-третє, законодавче забезпечення паркувальної діяльності створювало підстави, які дозволяли автомобілістам не платити за паркування і в жодний спосіб за це не відповідати.

 

«Сервіс-авто» перебуватиме в процесі ліквідації приблизно півроку. Загадкою залишається те, як збираються погасити мільйонні борги підприємства. Посадовці міської ради запевняють, що активи підприємства залишаться у комунальній власності і будуть передані іншому комунальному підприємству. Однак, як свідчить попередня практика ліквідації комунальних підприємств, майно в процесі ліквідації може бути тихцем приватизоване.

 

А тим часом міська влада готує «нову архітектуру» паркування у місті. Замість ліквідованого комунального підприємства на ринок паркування мають вийти приватні оператори. Наразі в місті працювали чотири приватні підприємці, які надавали послуги паркування поблизу міських ринків. Ще з десяток працюють за «аґентськими угодами» з «Сервіс-авто».

 

Паркування по-новому

 

В травні відбулися громадські слухання, під час яких стали відомими нові правила гри на ринку паркування. Управління транспорту та зв'язку міськвиконкому презентувало порядок конкурсу з визначення операторів паркування в Івано-Франківську. Згідно з документом, паркувальні майданчики «Сервіс-авто» розподілили на три лоти. Тож за підсумками конкурсу визначать до трьох операторів, вимоги до яких доволі серйозні. Потенційний учасник конкурсу мусить бути готовим обладнати майданчики паркоматами з розрахунку один автомат на 20 місць, встановити інформаційне табло, забезпечити можливість надання послуги «мобільне паркування».

 

Крім того, оператор має забезпечити місця для паркування інвалідів (не менше 10% від загальної кількості місць), обладнати паркувальні зони в'їзними та виїзними терміналами, а також встановити систему відеоспостереження за рухом транспортних засобів. І це ще не повний перелік вимог, які викладені на кількох сторінках документа.

 

Суб'єктивні критерії

 

Критерієм оцінки учасників буде кількість балів, які набере потенційний оператор. Для обчислення балів застосовуються формула, за якою більшу кількість балів набере той учасник, який буде готовим сплачувати більший відсоток від прибутку, отриманого від надання послуг паркування.

 

Ззовні все виглядає закономірно, однак відсоток визначатимуть від прибутку. А це дає потенційним переможцям конкурсу широке поле для маневрування. Приміром, добрий бухгалтер без проблем зможе мінімізувати прибуток з паркувальних майданчиків, використовуючи високу заробітну платню, капітальні видатки, видатки на охорону, прибирання майданчиків чи відеоспостереження. І за таких умов навіть 100% перерахування прибутку не ґарантуватиме місту отримання якихось більших коштів.

 

Якщо б чиновники обстоювали інтереси міста, варто було б замість прибутку у формулу записати суму зібраних за місяць коштів. Якщо маніпуляції з поняттям «прибуток» можуть завдати шкоди бюджету, то інший пункт, який є критерієм відбору оператора, вже може спотворити конкуренцію.

 

Потенційний переможець отримає 5 додаткових балів, якщо доведе наявність позитивного досвіду оператора паркування. Такий учасник має надати не менше двох відгуків від міст обласного значення чи районних центрів, де надавались послуги паркування. Що на практиці означає ця вимога? Перевагу в конкурсі можуть здобути ті підприємці, які вже працюють на ринку і були обрані керівництвом «Сервіс-авто» на непрозорому конкурсі. До того ж писати відгуки про підприємців будуть ті самі чиновники управління транспорту. Зрозуміло, що це створює передумови для корупції.

 

Автор «Z» навіть звертався до начальника Управління транспорту та зв'язку Івано-Франківського міськвиконкому Олега Ганчака з арґументами на користь того, щоб зняти цей суперечливий пункт. Чиновник, однак, відповів відмовою. Зі слів Олега Ганчака, він хоче записати цей пункт, оскільки подібні умови трапляються в тендерному законодавстві, і порадив нам написати скаргу в Антимонопольний комітет України. Така позиція начальника транспортного управління дає підстави припускати, що правила гри вже узгоджені на рівні керівництва міста, а громадські слухання є не більш ніж формальністю.

 

Потенційні переможці вже відомі?

 

Непрозорість конкурсу й дискримінаційні умови щодо його потенційних учасників — це те, що, як бачимо, передує конкурсу з визначення операторів паркування у місті. Але для першого лоту, який об'єднує паркувальні майданчики поблизу міської ратуші, умови виписані ще цікавіше. Крім вже згаданої формули, що враховує частку від прибутку, якою підприємець готовий поділитися з містом, додаткові бали потенційному учасникові ґарантує своєчасне повернення місту коштів, інвестованих у першу паркувальну зону (збігається з першим лотом). Так, підприємцеві, який поверне місту 1,189 млн. гривень за термін до трьох місяців, нарахують 10 балів, за термін до дев'яти місяців — 5 балів.

 

Варто пояснити, що місто вже почало облаштовувати першу паркувальну зону. Зокрема, встановлено паркувальну будку і шлаґбаум. Кошторис цієї паркувальної інвестиції шокував громадськість: франківці не могли зрозуміти, як може будка і шлаґбаум коштувати більше мільйона гривень. Щоправда, вдалося з'ясувати, що це не повний перелік робіт і надалі виконавець прокладе електричний кабель і здійснить низку дорогих інженерних рішень. Однак в процесі стало відомо, що роботи провадить фірма «Урбан-системс», а погодила проектну документацію фірма «Проф-груп». Ці фірми було визначено без проведення тендеру, адже сума закупівлі не перевищувала 1,5 млн. гривень.

 

За даними ЄДРПОУ, засновниками «Урбан-системс» є Юрій Гошій та Олексій Шаблєвський. Їхні імена мало відомі франківцям, однак ці особи фіґурують у ще одній фірмі — з назвою «Кіоск-сервіс». Минулого року фірма хотіла без конкурсу отримати паркувальні майданчики при ще «живому» «Сервіс-авто», спричинивши резонанс у місцевій пресі. Цікаво, що одним із засновників фірми «Кіоск-сервіс» є Володимир Кушнір. Донедавна цей чоловік працював на посаді заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації, однак звільнився за власним бажанням. До того ж пан Кушнір є депутатом міської ради від Блоку Петра Порошенка.

 

Водії заплатять за все

 

Боротьба за місце під сонцем на паркувальному ринку цілком зрозуміла. Франківським водіям варто готуватися до суттєвого здорожчання вартості паркування. Олег Ганчак повідомив, що за паркування у першій зоні доведеться платити 10 гривень за годину (сьогодні година паркування коштує 3 гривні). Ймовірно, вартість паркування в інших зонах буде нижчою, однак не набагато. І не платити, як це було з комунальним підприємством, навряд чи вийде, адже приватний власник збиратимете гроші ефективніше.

 

Чи дозволить перерозподіл ринку паркувальних послуг підвищити якість послуг і збільшити платежі до бюджету? Знатимемо з часом. Однак пригадаймо собі історію десятирічної давнини, коли на ринок пасажирських перевезень Івано-Франківська «запустили» приватних перевізників. Як наслідок, перевезення стали практично неконтрольовані, а тариф на проїзд (4 гривні) — один з найвищих серед обласних центрів Західної України. При тому якість перевезень є причиною перманентних скарг, які надходять від містян в управління транспорту і зазвичай там залишаються. Щоб вплинути на перевізників, міській владі бракує важелів і наснаги. За найбільш вигідними маршрутами стоять депутати різних рівнів, високі чини в правоохоронних органах, а подекуди і представники криміналітету. Про надходження в міський бюджет теж промовчімо — більшість перевізників працюють на спрощеній системі.

 

23.05.2016