Електронна особа

Юрист Антон Вашкевич про майбутнє децентралізованих автономних організацій

 

 

В професійному співтоваристві активно обговорюється створення першої децентралізованої автономної організації (Decentralized Autonomous Organizations, DAO) — по суті, електронної юрособи. Причина такої уваги очевидна: це одна з перших компаній, яка управляється за допомогою самовиконуваних розумних контрактів (smart contracts), без традиційних органів на кшталт генерального директора чи ради директорів. Підвищений інтерес не обмежується тільки обговоренням — за період від 30 квітня до 18 травня 2016 року організації вдалося залучити понад $143 млн інвестицій.

 

У звичній компанії її діяльність і взаємодія з акціонерами регулюються законом, статутом, корпоративною угодою та іншими документами. В децентралізованій — корпоративні правила написані у вигляді програм самовиконуваних контрактів. Наприклад, DAO створюється за допомогою контракту-програми, яка регулює прийом криптовалюти, що використовується для фінансування та діяльності організації, а також конвертацію прийнятої криптовалюти в токени (аналог акцій в традиційній компанії).

 

Розумні контракти регулюють і управління автономної організацією. Код програми визначає, як приймаються рішення про угоди компанії (вона займається інвестуванням в технологічні стартапи), про розподіл прибутку. Код визначає кворум при голосуванні, терміни його проведення і т. д.

 

Правила зміни програмного коду, керуючого DAO, можуть бути такими ж, як і правила щодо статуту і внутрішніх документів звичайної компанії. Невеликі зміни (наприклад, виправлення дрібних помилок) вносяться без голосування акціонерів. Для більш серйозних правок буде вимагатися згода більшості власників токенів. Ці правила будуть вшиті в програму.

 

У чому переваги DAO? По-перше, в організації, керованій за допомогою смартконтрактів, буде неможливо спотворити волю акціонерів. Якщо положення закону і корпоративних документів можуть тлумачитися по-різному, код програми скасовує саму необхідність тлумачення: він або виконується, або сигналізує про порушення прописаного алгоритму.

 

По-друге, управління компанією суттєво спроститься. Крім автоматизації процедур і видалення надлишкових ланок управління компанією програми дозволять передбачити план дій в певних ситуаціях. Наприклад, програма зможе автоматично конвертувати виручку з криптовалюти в іншу валюту, якщо курс першої знизиться.

 

По-третє, в перехідний період DAO надасть акціонерам можливість швидше і гнучкіше контролювати наявних генерального директора і раду директорів. Порушення правил управління компанією буде моментально відображатися у вигляді помилки: по суті, розумні контракти дозволять вести безперервний аудит. Реакція на порушення правил також може бути зафіксована в коді програми.

 

Ну і нарешті, в таких організаціях угоди з їхніми акціями (токенами) можуть відбуватися значно швидше, ніж в класичних офлайнових компаніях.

 

Поки DAO не вписується в звичні корпоративні моделі, так як не є юрособою в розумінні держави. Тому її функціонал обмежений автоматизацією відносин, що первісно відбуваються тільки в цифровому світі (наприклад, угоди з криптовалютою) або щодо оцифрованих об'єктів реального світу (наприклад, реєстри майна, бази даних погоди, статистики тощо).

 

При цьому сама DAO поки не може бути безпосереднім власником майна, їй знадобиться реальний представник. Для створеної організації таким представником стане швейцарська компанія DAO.Link, сама назва якої говорить про функції — зв'язати віртуальну і речову реальності.

 

Поки непросто уявити, як DAO вбудовується в бізнес. Однак теоретично вже зараз можна пропрацювати такі моделі.

 

Один з підходів — спробувати синхронізувати діяльність DAO і звичайної компанії за допомогою корпоративного договору (наприклад, щодо порядку голосування, переходу акцій при зміні контролю в DAO). Інший варіант — використати поєднання унітарної юридичної особи (в якому засновники не мають такого ж впливу на організацію, як акціонери корпорацій) з різними контрактними конструкціями, при яких права власників токенів регулюються загальним для всіх договором приєднання.

 

Але все це, по суті, спроби наділити DAO можливостями класичної юрособи. Повноцінний розвиток цифрових корпорацій вже потребує активного сприяння держави. Етапи вбудовування DAO в офлайнову реальність можуть бути такими.

 

Проміжний етап — наділення DAO обмеженою правоздатністю (як англійські LP — Limited partnership, командитне товариство). Організації зможуть бути акціонерами і виконавчими органами офлайнових компаній, при цьому такі компанії будуть власниками активів в реальному світі, платниками податків і т. д. Це не вимагає істотних змін законодавства, крім перегляду деяких корпоративних інститутів.

 

Нарешті, DAO набуде повну правоздатність, як у звичайних юросіб (зможе бути стороною в угодах, виступати в суді тощо). Але це потребує серйозного редизайну правової системи — від змін цивільного, корпоративного та податкового законодавства до переробки всієї інфраструктури (технічних засобів, персоналу).

 

Автор - керуючий партнер юридичної компанії «Сімплоер»


Антон Вашкевич
Электронное лицо
Ведомости, 23.05.2016

 

 

23.05.2016